НА ЖИВОВойната в Украйна

Кога Радев ще свика парламента? Ето как е по Конституция

3133

На 2 октомври в България се проведоха предсрочни парламентарни избори, след които българските граждани решиха в 48-ото Народно събрание да влязат седем партии. Избирателите подредиха на първо място ГЕРБ – СДС, следвани от „Продължаваме промяната“. Трето място заема ДПС , четвърти са "Възраждане“. "БСП за България" е на пето място, след нея са „Демократична България". 4-процентната бариера прескочи партията на Стефан Янев "Български възход". ЦИК обяви и коя партия колко депутати ще има в новата законодателна власт.

ОЩЕ: ЦИК обяви колко е била избирателната активност на 2 октомври

Резултатите от вота вече са ясни. Въпросът е кога президентът Румен Радев ще свика първото заседание на Народното събрание.

Как е по Конституция?

Основният закон в България предвижда първото заседание на новоизбраното Народно събрание да се свика именно от президента на републиката. Най-късно това може да се случи един месец след избирането на парламент, т.е. това трябва да се случи в първите дни на ноември. 

Всъщност парламентът може да бъде свикан на всяка произволна дата преди първите дни на ноември. Това може да се случи както на 12 октомври, така и на 19 октомври например.

Конституцията е предвидила и разпоредба за случаите, в които в посочения срок президентът не свика парламента. Тогава първото му заседание се свиква от една пета от народните представители, т.е. са необходими 48 народни представители за това. Разбира се, едва ли ще се стигне до тази хипотеза, защото днес президентът направи изявление по темата.  

Заявката на Радев

ОЩЕ: Радев към партиите: Не се страхувайте от зимата, подготвих почвата

Днес президентът Румен Радев каза, че следващата седмица ще обяви кога ще свика първото заседание на 48-ото Народно събрание. Държавният глава ще се допита до политическите партии и ще се съобрази изцяло с техните виждания. Той обеща, че ще им предостави всички условия по Конституция така, че да има достатъчно време за диалог, така че да се формира управленско мнозинство.

Дали това означава, че президентът ще се възползва от крайния срок за свикване на парламента или не – ще разберем другата седмица.

Ще има ли ново редовно правителство? Всички новини по темата - четете ТУК. 

Иван Гешев предупреди за опасност от конституционна криза

Главният прокурор Иван Гешев предупреди за опасност от конституционна криза заради непопълнения състав на следващия Висш съдебен съвет,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Демерджиев - на работно посещение...
Проф. Огнян Герджиков за 48-ото...
Десислава Атанасова: Само ГЕРБ...
Бивш депутат от ИТН обяви парламентарната...
ДСБ решава на национално събрание...
Два референдума в България: каква...
Кирил Петков: Страните от НАТО...
Никола Минчев: Обмисля се сериозно...
Георг Георгиев: Някои от законопроектите...
Явор Божанков: Големият риск...
Парламентът реши: Без по-строги...
Вигенин: Няма да стигне времето...

Последни новини