Кога се тества националният сигнал за тревога?

17610
Кога се тества националният сигнал за тревога?
Снимка: iStock/Guliver

Знаете ли колко са сигналите за ранно предупреждение и оповестяване на населението на територията на страната ни? Официалните източници сочат, че сред тези сигнали са: „Национален сигнал за тревога” и „Въздушна опасност”, както и съответните сигнали за край на тревогата като „Национален сигнал за край на тревогата”.

Тези сигнали стигат до гражданите чрез акустични и електромеханични сирени, националните радио и телевизия, както и чрез локалните системи за оповестяване, които се изграждат в потенциално опасните обекти.

Националният сигнал за тревога – как да го познаем?

Звуков файл, който ще ви помогне най-пълно да разберете и чуете лично как точно звучи националният сигнал за тревога и да може безпогрешно да го разпознавате, може да откриете в сайта на МВР.

За тези, които нямат възможност да изслушат звуковия файл, ще обясним как звучи националният сигнал за тревога. Това е непрекъснат вой от акустични сирени с продължителност 3 минути със скокообразно изменение на честота от 700 до 1000 херца с период на повторение 8 секунди. Сигналът за край на тревогата е по-кратък – само 2 минути, като е по-ниска и честотата – 450 херца.

Националният сигнал за тревога се предава по акустични сирени, когато възникне необходимост – заплаха, изискваща предаване на сигнала и уведомяване на населението, както и два пъти в годината, когато се тестват сирените, за да се открият евентуални тенически проблеми и да се коригират своевременно. Знаете ли датите, на които се извършва това тестване на сирените? Тази информация ще е полезна за вас, тъй като ще ви позволи да разберете своевременно, че това е само проверка на системите и че няма опасност.

Националният сигнал за тревога – кога се тества?

Тестовете са необходими, за да се открият своевременно проблеми, които трябва да се отстранят, за да работят системите акуратно и да могат да бъдат в полза на гражданите при оповестяване на опасност, за да се извърши проверка на техническата изправност на системите и за да се повишат уменията за работа с тях на отговорните лица.

Тестовете се извършват два пъти годишно – през месеците април и октомври, като това се случва през първия работен ден на посочените месеци точно в 13.00 часа. Тестове са извършвани и по друго часово време, извън посоченото, като гражданите биват уведомявани чрез масмедиите, че предстои тестване на системите, за да не се предизвика паника сред населението. По време на сирените обикновено се чуват и гласови съобщения, които насочват гражданите, че това е техническа проверка на системите. „Внимание, внимание, внимание! Извършва се техническа проверка.“

Системите обикновено се тестват в областните градове в страната, като задължително се информират своевременно гражданите за предстоящото тестване. Тестването у нас беше отменено веднъж – през месец април с цел да не се предизвикват неприятни асоциации с войната и бежанците от Украйна, които скоро бяха потърсили убежище в страната ни. Във всички останали случаи тестването се извършва системно и в изпълнение на Наредбата за условията и реда за функциониране на Националната система за ранно предупреждение и оповестяването на органите на изпълнителната власт и населението при бедствия и за оповестяване при въздушна опасност.

Тъй като сме месец април, имайте предвид, че предстои тестване на сирените. Извършва се в първия работен ден от април, тоест на 3 април 2023 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Могат ли бременните жени да отидат на гробища: какво казват магьосниците и свещениците?

Колко време се варят яйцата за боядисване?

Как се пише: опасност или опастност?

Това са зодиакалните знаци с най-добрата интуиция!

Най-добрата рецепта за веган бъркани яйца

Защо първото боядисано великденско яйце задължително е червено?

Сварете яйцата така, за да издържат по-дълго

11-годишно дете откри останки от древно същество по-голямо от син кит

Сложете този плод до козунака, за да остане мек и пухкав по-дълго

Люлякът ще издържи 2 пъти по-дълго във вазата, ако направите това

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com