Когато виждаме нещо, а то се оказва илюзия - защо човешкият мозък прожектира миражи?

3143
Когато виждаме нещо, а то се оказва илюзия - защо човешкият мозък прожектира миражи?
Снимка: Thinkstock

Понякога научаваме нова дума и след това непрекъснато ни се струва, че я чуваме от всички страни. Или пък някоя приятелка ни споделя, че е бременна, а после навсякъде започваме да виждаме именно бременни жени. Това възприятие е познато под името честотна илюзия или като феномена "Баадер-Майнхоф".

Какво представлява честотната илюзия?

Кои зодии трябва да се разделят с илюзиите си, за да успеят?

Много хора искат да им се случат прекрасни неща, но не правят абсолютно нищо, за да ги постигнат. Или още по-лошото - правят грешни нещ...

Честотната илюзия е когнитивно изкривяване, което се поражда в съзнанието и влияе на начина, по който възприемаме заобикалящата ни среда. Терминът е въведен в употреба през 2005 г. от Арнолд Цвики, професор по лингвистика в Станфордския университет в САЩ.

Когато научим или преживеем нещо ново, ставаме по-чувствителни към него и го забелязваме по-често покрай нас. Затова и вярваме, че в действителност то започва да зачестява. Така например, ако си купите червен автомобил, не е изключено да започнете да забелязвате много повече червени коли. Затова е възможно да повярвате, че все повече хора си купуват червени автомобили, или че те в момента са на мода. А всъщност броят им може изобщо да не се е променял.

Този психологически феномен е свързан с начина, по който фактите се възприемат от съзнанието, а не със самите факти. Това е важно, защото въпросното изкривено възприятие - познато още като честотна илюзия - може да повлияе върху мислите или решенията ни. Например - възможно е да надценим нивото на престъпността, ако медиите започнат по-често да отразяват извършените престъпления.

Винаги търсим обяснение

"Еволюционно сме научени да търсим обяснения", казва професорът по математика Дейвид Хенд от Имперския колеж в Лондон. Това може да е полезно, когато се учат нови неща. Но същевременно е и възможно да доведе мозъка ни до едностранчиви и пристрастни мнения.

Къде изчезна кракът на Кендъл?

"Къде изчезна кракът на Кендъл" се питат стотици в интернет, след като в социалните мрежи беше разпространена снимка на сестрите Кайли ...

Така например, ако новините за престъпността се фокусират върху определен вид престъпления - да речем, намушквания с нож сред младежи - и всички репортажи са за тази група хора, това може да ни накара да вярваме, че подобни престъпления стават само сред тях.

Склонни сме да правим лесни заключения, защото те стимулират онзи център в мозъка, който поражда усещането за възнаграждение. Ние се чувстваме добре, когато можем да си обясним определено нещо - дори и само на нас. А след това си намираме и потвърждения на собственото обяснение.

Селективното внимание

Честотната илюзия е резултат от два психологически процеса. Първият е селективното внимание. Тази способност ни позволява да се фокусираме върху онова, което е важно за нас в момента. Може да става въпрос за нова кола, определена тема или природното бедствие, за което сме научили. Чрез селективното внимание неглижираме други сигнали, като например преминаващите самолети, чуруликащите птици, миризмите и другите разсейващи фактори. Без въпросната способност трудно бихме могли да свършим каквото и да е.

Селективното внимание е важно и за процеса на учене, както и за умението на мозъка ни да съхранява информация. Необходимо ни е, за да можем да се концентрираме върху задачите си или върху онова, което някой ни казва по време на разговор.

Унгария: Австрия е недостойна да създава илюзии сред мигрантите

Властите в Будапеща реагираха остро срещу поведението на австрийския канцлер Вернер Файман, който сравни политиката на унгарското прави...

Вторият процес е т.нар. склонност за потвърждаване. Ние сме склонни да интерпретираме или подбираме информацията по начин, който потвърждава вече съществуващи наши нагласи. Склонността за потвърждаване и илюзията за валидност са близки феномени. Тъй като виждаме повече червени автомобили, сме убедени, че те стават по-популярни и това допълнително затвърждава убеждението ни в съществуването на все повече червени коли.

Защо феноменът се казва "Баадер-Майнхоф"?

Честотната илюзия е известна още и като феномена "Баадер-Майнхоф", макар едноименната германска терористична групировка да няма нищо общо с нея. Този термин произлиза от форума за дискусии на един американски вестник. През 1994 г. читател споделя в него, че наскоро е чул за пръв път за "Баадер-Майнхоф" и оттогава постоянно се сблъсква с подобни имена. Други читатели споделят същия опит и се разгаря дискусия по темата, която по-късно дава името на психологическия феномен.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно