Кои банани е по-добре да купите - зелени, жълти или презрели?

10677
Кои банани е по-добре да купите - зелени, жълти или презрели?
Снимка: iStock/Guliver

Бананите са любим на мнозина тропически плод, на който не можем да се наситим. Полезността им обаче зависи от няколко условия, главно от степента на зрялост.

Зелени, жълти или вече кафеникави, те се различават по вкус, текстура и просто по съдържание на витамини и други вещества. Днес можем да ги ядем през цялата година, но всеки етап от живота им им придава малко по-различен вкус.

Бананите се харесват заради лесната им обработка и "чистотата" на консумация. Те могат да се ядат почти навсякъде, кожата ги предпазва от замърсяване и като цяло са лесни за обработка. Също така са способни да издържат дълго съхранение, а не само за бърза консумация.

Природна съкровищница на здравето

Освен гореспоменатата практичност, те са източник на много здравословни и хранителни ползи. На първо място това е отличен и естествен източник на калий, който противодейства на хипертонията.

Следват магнезий, фибри, протеини, витамини (особено B6 и фолиева киселина). Това и друго съдържание зависи само от зрелостта на самия плод.

Това е трикът, с който магазините пазят бананите свежи за дълго време

Неузрял, т.е. все още зелен

Те са много твърди, не са достатъчно сладки, имат съвсем малко захар и най-много нишесте. Текстурата им предизвиква лепкаво усещане при отхапване, което ги превръща в подходящи за диабетици и диети. Те вече са осезаемо по-сладки и също така по-лесно смилаеми. Като цяло, това е добър избор за диабетици и всеки с различна инсулинова чувствителност.

Магията на жълтите банани

Тези, в които няма следа от зеленина, са съвсем узрели. Те са ярко жълти, без петна и много сладки. Те са с високо съдържание на фибри и въглехидрати и ще ви заситят бързо. Това ги прави идеална закуска в почти всяка обстановка.

Страхотни са за деца, както и по време или след боледуване за попълване на запасите от основни вещества в организма. Съхранявайте ги на хладно и тъмно място, за да не узреят толкова бързо. Обикновено са им необходими само три дни.

Като цяло, колкото по-тъмен е бананът, толкова по-сладък е той. Пулпата на този плод обикновено е много нежна и податлива към различни външни влияния.

Всеки ден закусвате с банани? Вижте какво се случва с тялото ви

Кафяви банани

Кафявите и презрелите банани са фантастични за сладкиши, палачинки и други видове готвене. Този плод е един от най-лесно смилаемите, той има добро влияние ефект върху имунитета на човек. Тяхната противоракова активност е също толкова дискутирана тема.

Възможни употреби

Например бананово смути с натурално кисело мляко и малко канела е чудесен избор за бърза закуска. Комбинацията от банан и овесени ядки вече е класика, която ще ви зареди с добра порция енергия и ще ви остави заситени за дълго време. Бананите вървят чудесно с палачинки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Кой бесарабски българин става цели 5 пъти министър-председател на България

Диета за болен стомах: какво, как и кога можете да ядете

4 причини, поради които Скорпионът управлява зодиакалния кръг

От мрънкане и стрес: храни, които съдържат много магнезий

С какво се храни шаранът?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да си направим ябълков оцет без захар?
Как да си направим ябълков оцет без захар?

За да приготвите ябълков оцет, който технически се прави от ябълкови остатъци, ви трябват само 3 съставки: ябълки, вода и стъклен буркан. Най-добре...