Кои плодове са вредни за хората, имащи проблеми с бъбреците?

21080
Кои плодове са вредни за хората, имащи проблеми с бъбреците?
Снимка: iStock

Бъбреците са отговорни за детоксикацията на организма, филтрирането на кръвта, баланса на минерали в тялото и за цялостното добро здравословно състояние. Проблемите, свързани с бъбреците, и неправилното им функциониране се отразяват негативно на целия организъм. Животът без бъбреци е немислим и се поддържа с хемодиализа или бъбречна трансплантация. Това прави грижата за бъбреците грижа за цялостното здраве.

Храненето е важна част от осигуряване на правилната бъбречна функция. Пациентите с бъбречни заболявания следва да избягват определени храни, с което да помогнат за намаляване на натрупването на отпадъчни продукти в кръвта, да подобрят бъбречната си функция и да предпазят този важен орган от по-нататъшно увреждане. Хроничните бъбречни заболявания водят до невъзможност бъбреците адекватно да отстраняват от тялото излишния натрий, калий или фосфор.

Яжте тези 6 храни за здрави бъбреци

Протеините също следва да се приемат внимателно и в ограничени количества, защото болните бъбреци трудно филтрират отпадъчните продукти от протеиновия метаболизъм. Намаленият прием на протеини обаче не важи за пациентите на диализа, които са в краен стадий на болестта, напротив – те следва да увеличат количеството на консумирани протеини. Видът на заболяването и стадият му определят и диетично хранене. При проблеми с бъбреците диетата зависи от етапа и тежестта му и от редица други здравословни фактори, така че единствено лекуващият лекар може да ви помогне в съставяне на прецизно меню, което е идеално за вас. И все пак има определени храни, които следва да избягват всички хора, страдащи от бъбречни проблеми. Вижте кои плодове са вредни за бъбреците на пациентите с бъбречно заболяване.

Задължително яжте този зеленчук за здрави бъбреци

Плодове, вредни за бъбреците

1. Авокадо

Считан за един от най-полезните плодове, авокадото може да причини сериозни здравословни проблеми на пациентите с бъбречни заболявания и те следва да избягват консумацията му. Причината за това се корени в богатото съдържание на калий в авокадото. Ако лекарят ви иска от вас да приемате по-малко калий, не консумирайте авокадо.

2. Банани

Бананите са другият плод, който е изключително богат на калий. Това прави бананите плодове, вредни за бъбреците. Подобно на авокадото, следва да ограничите и техния прием, ако диетата ви трябва да е възможно най-бедна на калий. Това не означава, че не може да хапнете резенче от тях, но нека количеството да не е по-голямо. 

3. Портокали

Страдащите от бъбречни проблеми следва да избягват консумацията на портокали и още повече на портокалов сок. Причината отново е калият. 333 мг. калий има в един портокал, а в чаша сок – със 100 повече. Точно калият и тук прави портокалите плодове вредни за бъбреците и неподходящи за хора, страдащи от бъбречни заболявания.

4. Кайсии

От плодовете, които не са тропически, най-неподходящи за бъбречно болните са кайсиите. Те са дори по-богати на калий от портокалите. Ето защо приемът им също следва да е ограничен до минимум от пациентите с бъбречни заболявания. Сушените кайсии са още по-богати на калий, така че ако решите да опитате този плод, то нека поне да е пресен, а не сушен или под формата на сок.

5. Домати

Да, доматите всъщност са плодове, при това са плодове, вредни за бъбреците. И отново, както предполагате, причината е във високото съдържание на калий в тях.

Храни за детокс на бъбреците

Кои плодове да консумирате при хронично бъбречно заболяване?

Много от плодовете, които са тропически, са богати на калий и това ги прави неподходящи за множество пациенти, страдащи от бъбречни проблеми. Какво да консумирате тогава щом толкова много плодове са вредни за бъбреците? Доверете се на ананаса. Той е сред най-бедните на калий плодове, което го прави подходящ за пациенти с бъбречна дисфункция и заболявания.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com