Кои плодове са вредни за хората, имащи проблеми с бъбреците?

3538

Бъбреците са отговорни за детоксикацията на организма, филтрирането на кръвта, баланса на минерали в тялото и за цялостното добро здравословно състояние. Проблемите, свързани с бъбреците, и неправилното им функциониране се отразяват негативно на целия организъм. Животът без бъбреци е немислим и се поддържа с хемодиализа или бъбречна трансплантация. Това прави грижата за бъбреците грижа за цялостното здраве.

Храненето е важна част от осигуряване на правилната бъбречна функция. Пациентите с бъбречни заболявания следва да избягват определени храни, с което да помогнат за намаляване на натрупването на отпадъчни продукти в кръвта, да подобрят бъбречната си функция и да предпазят този важен орган от по-нататъшно увреждане. Хроничните бъбречни заболявания водят до невъзможност бъбреците адекватно да отстраняват от тялото излишния натрий, калий или фосфор.

Яжте тези 6 храни за здрави бъбреци

Протеините също следва да се приемат внимателно и в ограничени количества, защото болните бъбреци трудно филтрират отпадъчните продукти от протеиновия метаболизъм. Намаленият прием на протеини обаче не важи за пациентите на диализа, които са в краен стадий на болестта, напротив – те следва да увеличат количеството на консумирани протеини. Видът на заболяването и стадият му определят и диетично хранене. При проблеми с бъбреците диетата зависи от етапа и тежестта му и от редица други здравословни фактори, така че единствено лекуващият лекар може да ви помогне в съставяне на прецизно меню, което е идеално за вас. И все пак има определени храни, които следва да избягват всички хора, страдащи от бъбречни проблеми. Вижте кои плодове са вредни за бъбреците на пациентите с бъбречно заболяване.

Задължително яжте този зеленчук за здрави бъбреци

Плодове, вредни за бъбреците

1. Авокадо

Считан за един от най-полезните плодове, авокадото може да причини сериозни здравословни проблеми на пациентите с бъбречни заболявания и те следва да избягват консумацията му. Причината за това се корени в богатото съдържание на калий в авокадото. Ако лекарят ви иска от вас да приемате по-малко калий, не консумирайте авокадо.

2. Банани

Бананите са другият плод, който е изключително богат на калий. Това прави бананите плодове, вредни за бъбреците. Подобно на авокадото, следва да ограничите и техния прием, ако диетата ви трябва да е възможно най-бедна на калий. Това не означава, че не може да хапнете резенче от тях, но нека количеството да не е по-голямо. 

3. Портокали

Страдащите от бъбречни проблеми следва да избягват консумацията на портокали и още повече на портокалов сок. Причината отново е калият. 333 мг. калий има в един портокал, а в чаша сок – със 100 повече. Точно калият и тук прави портокалите плодове вредни за бъбреците и неподходящи за хора, страдащи от бъбречни заболявания.

4. Кайсии

От плодовете, които не са тропически, най-неподходящи за бъбречно болните са кайсиите. Те са дори по-богати на калий от портокалите. Ето защо приемът им също следва да е ограничен до минимум от пациентите с бъбречни заболявания. Сушените кайсии са още по-богати на калий, така че ако решите да опитате този плод, то нека поне да е пресен, а не сушен или под формата на сок.

5. Домати

Да, доматите всъщност са плодове, при това са плодове, вредни за бъбреците. И отново, както предполагате, причината е във високото съдържание на калий в тях.

Храни за детокс на бъбреците

Кои плодове да консумирате при хронично бъбречно заболяване?

Много от плодовете, които са тропически, са богати на калий и това ги прави неподходящи за множество пациенти, страдащи от бъбречни проблеми. Какво да консумирате тогава щом толкова много плодове са вредни за бъбреците? Доверете се на ананаса. Той е сред най-бедните на калий плодове, което го прави подходящ за пациенти с бъбречна дисфункция и заболявания.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Полезно

Лекар: С тази ядка разреждате...
Ябълка в кутията при хляба е най-новото...
Домакини все по-често слагат...
Ожулванията могат да бъдат много...
Има ли връзка между млечните продукти...
7 доказани ползи за здравето от...
Какви храни не могат да се ядат...
Храненето по време на бременността...
Популярното авокадо: С какво...
Храни, които НЕ повишават нивото...
Зелен пипер: Кой има полза от консумацията...
Полезни или вредни са слънчогледовите...

Последни новини