Кои са 4-те причини, заради които може да ви боли челюстта

6938
Кои са 4-те причини, заради които може да ви боли челюстта
Снимка: https://pixabay.com

Болката в челюстта обикновено може да се дължи на различни причини, но е задължително да откриете каква е тя във вашия случай, за да избегнете по-сериозни травми на челюстта или зъбите си. Правилното лечение и овладяването на проблема се осъществяват едва след като се открие първоизточникът. С челюстта ежедневно и постоянно извършваме различни дейности и не осъзнаваме нейната важност, докато не възникне някакъв проблем - говорене, пиене и хранене, дъвчене, мимики и т.н.

Ето и най-честите 4 причини за появата на болка в тази част:

Какви факти и поверия за първо зъбче има

Чували ли, сте че падналите млечни зъбки не бива да се изхвърлят? От една страна това е заради редица поверия, които са свързани със зъ...

Стискане на зъбите

Ако сте от хората, които стискат зъбите си по време на сън или “скърцат” с тях, то е много вероятно на сутринта да се събуждате с болки в челюстта. Една от причините това да се случва е прекаленият стрес, който повлиява върху мускулите и води до тяхното съкращаване, от което се получава и стискането или скърцането със зъби. Тези действия обаче са вредни и опасни за емайла и ставите на челюстта, защото могат да ги отслабят и да доведат до други проблеми.

Появило се възпаление на челюстта

Ставата, служеща за връзка между двете челюсти - долна и горна, е в постоянно движение при всяко наше действие, така че както всички други стави, е възможно да настъпят възпаления, проблеми или разместването й. Някои от тях са артрит, механично увреждане, различни болестни състояния и възпаления и др. Състоянието изисква задължителен преглед при специалист и назначаване на адекватно лечение.

Едни от най-видните признаци са схващане на челюстта, болка, трудности при отваряне и затваряне на устата и др.

8 грешки в денталната грижа, които вредят на зъбите

Над 2 милиарда души в световен мащаб страдат от развалени зъби. Голяма част от хората правят ежедневни грешки относно грижата за зъбите...

Неправилна захапка

При правилната захапка и подредба на зъбите работата и дейността на челюстта протича по-плавно и лесно. Но при наличието на криви зъби и неправилна захапка се появяват и други проблеми - върху челюстта вече има допълнително натоварване и ставите също се повлияват от този натиск. Това създава предпоставка за появата на възпаления, болка, предразположеност към различни заболявания, изменения и размествания и др.

В този случай е препоръчително да предприемете мерки за корекция на захапката, като в днешно време вариантите са най-различни и стават все по-достъпни.

Растящ мъдрец

Мъдреците се появяват обикновено в по-зряла възраст, като в повечето случаи ни създават проблеми и е необходимо тяхното премахване. Докато пробият обаче е възможно да ни причиняват дискомфорт и силна болка, която да се усеща в цялата челюст. Други често срещани проблеми, породени от тях, са възпаления и гнойни джобове, подуване и др.

Миете си много често зъбите - това всъщност не предотвратява кариес

Зъболекарят Луиза Автандилян разсея няколко популярни заблуди, свързани с появата и предотвратяването на зъбния кариес в интервю за пор...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com