Кои са най-опасните плажове в България? Част от тях ще ви изненадат, тъй като са и най-популярните

45470
Кои са най-опасните плажове в България? Част от тях ще ви изненадат, тъй като са и най-популярните
Снимка: Getty images

Морето освен прекрасно е и опасно – факт, който не следва да забравят дори опитните плувци. Флаговата сигнализация е поставена, за да се спазва, а указанията на спасителите винаги е редно да се изпълняват с цел безопасност. Понякога обаче плажуващите, подведени от самонадеяност, липса на опит или нежелание да изпълняват нареждания, поставят и своя живот, и този на спасителите в опасност, предприемайки рисковано плуване в морето. Някои от плажовете у нас са си спечелили печалната слава на по-рискови от други, като това се обуславя от наличие на дънни ями, подводни течения, мъртво вълнение, липса на спасител, неохраняеми зони, високи вълни. Вижте кои са най-опасните плажове в България, на които следва да се наслаждавате особено внимателно, за да избегнете инциденти.

Най-опасните плажове в България

Част от най-опасните плажове в България са популярни, предпочитани и посещавани от много хора. Това прави проблема с безопасността още по-голям, тъй като увеличава значимостта на информираността относно кои са те и за какво да внимавате.

1. Хармани, Созопол

Този плаж е един от най-посещаваните в града, тъй като е носител на Син флаг, означаващ чистота и кристална вода. Морето е плитко много метра навътре и е посипано с фин пясък. Дъното е видимо, дори да сте на 100 метра от брега. Това създава илюзия за безопасност и увеличава опасността. А тя идва от факта, че на този плаж вълните често са опасно високи, тъй като плажът е открит и не е защитен от скали. Друга опасност, за която следва да внимавате, са дънните ями. Мекият пясък, покриващ дъното, на който се наслаждавате, лесно бива издълбан от морето и лесно се превръща в опасност за здравето и живота. Препоръчва се плуване с повишено внимание, да не се влиза навътре, въпреки че е плитко, както и да се избягва плажа при голямо вълнение.

Най-добрите плажове около Лисабон (ВИДЕО)

2. Алепу, Созопол

Вторият сред най-опасните плажове в България също е в Созопол. Алепу, познат още като Шофьорския плаж, се намира малко след Дюни по пътя за Приморско. Привлича туристите с това, че е защитена зона, свободна и лишена от чадъри и заведения, очароваща с красотата си, дивата си природа и дългата си пясъчна ивица, благодарение на която може да се наслаждавате на плажуване, без да има хора на 100-200 и повече метра от вас. Плуването обаче е опасно. Причините за това са много – неохраняема зона, открит плаж, на който се вдигат високи вълни, брегът е стръмен, а дъното е покрито с остри и големи камъни, създаващи опасност от нараняване. Всичко това прави Алепу един от най-опасните плажове в България, на който е добра идея да се наслаждавате само от брега или потопени под талията с повишено внимание.

3.  Албена

Ако почивате в Албена, поинтересувайте се кои са местата, на които се образуват системно дънни ями. Те са известни и представляват голяма опасност за общественото здраве. Причината за появата на дънни ями дори на охраняемите и плитки плажове в курорта, е че дънният слой е полуглинест и при мъртво вълнение се получават цели подводни реки с опасни завихряния на водата и обратни силни течения към открито море. В тези широки над 10 метра образували се подводни реки водата тече толкова силно, че не позволява дори на опитен плувец да се измъкне без помощта на спасителите.

Има ли плажове със син флаг в България?

4.  Плажът във варненския квартал „Аспарухово“

Този плаж е сред най-опасните плажове в България, тъй като 3-4 прибоя копаят ръкави по дъното и след вълна в тях тръгват подводни реки близо до брега. На повърхността морето е гладко и равно, което пречи на хората да оценят ситуацията и да бъдат внимателни. Често се наблюдава вдигнат червен флаг именно заради тези подводни реки, макар да няма вълни. Това обърква туристите, които считайки, че флагът е погрешно сложен, тъй като вълни не се виждат, влизат в морето и се случват опасни инциденти.

5.  Липите и Косата в Синеморец

И двата плажа са колкото живописни, толкова и опасни. На плаж Липите се наблюдават опасни течения, които създават риск дори за опитните плувци, а плаж Косата е известен освен с уникалната си красота и с факта, че на мястото, където р. Велека се влива в Черно море и образува пясъчна коса, рязко става дълбоко много близо до брега и това създава опасност от инциденти особено с деца, които са свикнали да възприемат бреговете на морето като тяхна зона и безопасна територия, на която родителите ги пускат да си играят.

Сред останалите други плажове, които са сред най-опасните плажове в България са: скалист плаж в местност Германката, Созопол, Мостът в Бургас, плажът в Иракли, устието на река Камчия. Бъдете внимателни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

В близост до България се намират Принцовите острови - ето къде

С този прост трик ще разберете дали яйцето е твърдо сварено

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Пожелания за Цветница - кой има имен ден на 28 април 2024

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Психолог: 4 причини, поради които вторият брак е по-щастлив

Какво никога не се прави през Страстната седмица?

Най-разтърсващата притча за прошката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com