Кои са най-полезните плодове през пролетта?

5100
Кои са най-полезните плодове през пролетта?
Снимка: iStock

Плодовете са сред най-полезните храни, с които да посрещнете пролетта, да преборите пролетната умора и да задоволите жаждата на тялото си от витамини и минерали след дългата зима. Кои са най-полезните плодове за пролетта е резонен въпрос, който си задаваме в началото на този сезон.

Какви сладки изкушения от природата да консумираме, за да прочистим тялото си, да се заредим с енергия, да редуцираме усещането за умора, да се преборим със сънливостта и да попълним изчерпаните запаси от витамини и минерали в тялото си след дългите мразовити и мрачни зимни месеци, разберете сега.

Най-полезните плодове през пролетта?

1. Ягоди

Богати на витамин С и калий, сочни и ароматни, те пробуждат сетивата ви и помагат на изтощената през зимните месеци имунна система да се възстанови и да работи на пълни обороти. Така ягодите се превръщат в един от най-полезните плодове през пролетта.

Ягодите са богати и на флавоноиди – естествени химикали, които работят за намаляване на възпалението в тялото ви. Ако се чувствате буквално изцедени от вирусите и грипа, които ни съпътстваха тази зима, то имунната ви система вероятно се чувства по същия начин и имате нужда от помощник. Такъв се явява именно ценният витамин С, с който може да зарадвате организма си, консумирайки ягоди.

Витаминът е благодатен и за кожата ви, така че тя ще ви се отблагодари със свеж тен, ако включите в дневното си меню чаша ягоди. Внимавайте обаче откъде ги купувате и как ги избирате – тези, които са с вкус на пластмаса не ви вършат работа. Търсете чисти и еко продукти, най-добре от собствената градина.

Каква е разликата между плодовете и зеленчуците?

2. Череши

Нямате търпение да се появят масово на пазара? Още малко и ще се насладите на вкусните череши. Този плод е и изключително полезен за здравето. Богат е на фибри, витамин С и антоцианини – хранителни съединения, които могат да играят роля в предотвратяването на рак. Витамин С ви е нужен, за да възстановите силите си след дългата зима, както и имунната система и нормалното ѝ функциониране.

Черешите съдържат и мелатонин – химикал, който е ценен за съня, улеснява заспиването и може да ви помогне да спите по-добре. Това е особено важно през пролетта, когато смяната на часа, както и пролетната умора неминуемо влияят отрицателно на качеството на съня, не съумявате да заспите рано, а това е особено важно, за да преодолеете умората. Мелатонинът в черешите ще ви помогне, а небцето ви ще е повече от доволно от избора ви – вкусен плод, който е сред най-полезните плодове, а не лекарства за сън.

Експерт: Ще се изненадате, но тези зеленчуци всъщност са...плодове

3. Лимони

Макар да са вносен и цитрусов плод, който се среща в търговската мрежа през цялата година, лимоните достигат своя пик в края на зимата и началото на пролетта, тоест точно сега. Това едва ли е случайно. Лимонът е цяр за имунната система, отлично средство за подпомагане на лечението при вируси и грип, тъй като е изключително богат на витамин С, а както разбрахте, тялото ви жадува за този витамин след зимата.

Още по-находчиво ще постъпите, ако съчетаете лимона си с риба, богата на витамин Д. Това е другият витамин, който със сигурност липсва на тялото ви след дългата зима без слънчеви ласки. Витамин Д е от изключителна важност за здравето на костите ви, за имунната система и при редица заболявания, така че не пропускайте да си го набавите.

4. Златно киви

Още един плод, който се слави с богатото съдържание на витамин С, на който сега е моментът да се насладите. Златното киви се бере от март до май, така че това е месецът, в който е най-прясно и ценно и е най-полезна употребата му. Включете го в менюто си и се насладете на хранителните качества и ползите за здравето на един от най-полезните плодове през пролетта.

5. Черимоя

Може и да не сте чували за този плод, но ако го откриете, задължително го опитайте. Вкусът му е пъстра смесица от банан, ананас, киви и горски плодове. Родината му е Централна Америка, но се отглежда в Калифорния. Времето, през което може да го вкусите, е само пролетта. И наистина си заслужава и като вкус, и като ползи за здравето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Какво се дава на лазарките по традиция?

Как лесно да познаем чистия мед?

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com