Кои са първите университети в Европа - отговорът ще Ви изненада

25374
Кои са първите университети в Европа - отговорът ще Ви изненада
Снимка: Getty Images / Guliver

За любознателните темата: Кой е първият университет в Европа може да се окаже много интересна. Преди да отговорим на него сме подготвили списък с топ класация от най-старите университети в 10 държави в Европа. 

Университетите се превърнаха в толкова фундаментална част от нашата цивилизация, че сме склонни да забравяме, че е имало време преди да съществуват. Концепцията за университет, като център на висшето обучение, е създадена преди около 1000 години. През вековете оригиналните идеи, които са оформили тези институции, са преминали значителна еволюция, а също и революции. 

Много древни институции все още функционират днес и са места, където историята се среща със съвременните изследователски методи. Макар традицията да не е всичко, те успяха да задържат класацията си сред най-престижните и влиятелни университети. Те са изключително популярни сред чуждестранните студенти. В тази статия ще разгледаме най-старите университети в десет държави в Европа.

Кой е първият университет в Европа?

Италия: Университет в Болоня, 1088

Това е най-старият университет в Европа и също така най-старият университет в света. Всъщност това е институцията, за която е измислен терминът „университет“. Произхожда от „universitas“ на латински, преди това думата не е съществувала. Първоначално основана за насърчаване на юридическите изследвания, тя отдавна се е разклонила към други дисциплини. През вековете възпитаниците са много, а сред известните са редица папи, личности като Коперник, Данте и дори производителят на автомобили Енцо Ферари.

Англия: Оксфордския университет, 1096 г. и Кеймбриджския университет, 1209 г

Оксфордският университет е най-старият университет в Англия. Неговият яростен съперник, Университетът в Кеймбридж , е основан приблизително 100 години по-късно, когато спорове с жителите на града принудили голям брой учени от Оксфорд да напуснат, много от които се установили в Кеймбридж и създали нов университет. И двете институции днес се считат за едни от най-добрите висши учебни заведения в света.

Шотландия: Университет на Сейнт Андрюс, 1410-1413

Най-старият университет в Шотландия е основан между 1410 и 1413 г., половин век след Втората шотландска война за независимост. Първоначално преподаваните предмети се въртят около теологията и философията; днес Университетът на Сейнт Андрюс предлага образователни програми в широк спектър от академични дисциплини.

Франция: Парижкия университет, около 1150 г

Съществува известен дебат около датата на основаване на Парижкия университет, Франция, известната „Сорбона“. Първоначално се появява като частна корпорация около 1150 г. и по-късно е наета като университет. Университетът вече не съществува в първоначалния си вид. Вместо това след бунтовете в края на 60-те години, факултетите са разделени на тринадесет наследници.

Португалия: Университет в Коимбра, 1290 г

Той е най-старият университет в Португалия първоначално е основан в Лисабон през 1290 г. и е преместван няколко пъти преди да се настани за постоянно на сегашното си местоположение. Университетът в Коимбра е съименник на „Coimbra Group“, асоциация на традиционни изследователски университети в Европа.

Австрия: Университет във Виена, 1365 г

Виенският университет поставя повече от един рекорд: Не само, че е най-старият в немскоговорящите страни; с повече от 90 000 студенти, той е и най-големият по брой записвания. И в повечето класации Виенският университет обикновено има най-добри резултати в Австрия.

Германия: Хайделбергски университет, 1386 г

Тук се намира най-старият университет за цяла Германия. Той е разположен в малкия град на име Хайделберг, между Франкфурт и Щутгарт. Неговите 30 000 ученици представляват около една пета от населението на града. Въздействието му не е ограничено до региона. Той се слави с фокуса си върху авангардни изследвания, Хайделбергският университет е създал повече от 30 лауреати на Нобелова награда.

Швеция: Университет Упсала, 1477 г

Отнема няколко века преди да бъде изнесена успешна концепция за университетите като центрове за висше образование в далечния север. В скандинавските страни Швеция е първата, като основава университета в Упсала през 1477 г. Упсала е малък град на север от Стокхолм. Често се смята за градът, който най-много олицетворява студентския живот в Швеция.

Дания: Университет в Копенхаген, 1479 г

Дания бързо последва примера. Известни възпитаници са философът Сьорен Киркегор и Нилс Бор, лауреат за Нобеловата награда по физика. Институцията остава един от най-престижните университети в Дания, а също и най-големият в страната.

Литва: Вилнюски университет, 1579 г

Най-младото в нашата селекция все още е на почтена възраст. Приближавайки се до 500 години, Вилнюският университет е най-старият университет в Литва и всъщност в трите балтийски държави.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

9 натурални енергийни напитки, които ще ви заредят с енергия

Каква е разликата между акрилни и темперни бои?

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com