Кои са най-полезните риби - поне 1 път в седмицата ги консумирайте!

16461
Кои са най-полезните риби - поне 1 път в седмицата ги консумирайте!
Снимка: iStock

Пресни или замразени, директно от морето или от рибарници, тлъстите риби като скумрия или сьомга са особено богати на мастни киселини омега-3. С парче риба или порция миди можете да достигнете или дори да надхвърлите препоръчителната дневна доза от 250 мг омега-3, препоръчана от Европейската агенция орган за безопасност на храните.

Ето какво обяснява диетологът д-р Татяна Занин. 

Различни изследвания потвърждават, че редовната консумация на тлъсти морски риби може да помогне за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, благодарение на есенциалните мастни киселини от типа омега-3.

Полезни ли са изкуствените добавки с омега-3?

Омега-3 в капсули се смятат полезни за здравето. Европейската агенция за безопасност на храните приема за даденост, че дневна доза от 250 милиграма омега-3 е достатъчна за поддържане на нормална сърдечна функция. В конкретни отделни случаи добавките на капсули омега-3 (например, рибено масло) може да бъдат от полза - но няма солидни доказателства по отношение на деменция, ментални затруднения и физическа активност.

При това, капсулите залагат на изолирана съставка – а не както е в процеса в нормалното хранене, когато благоприятното въздействие се получава от комбинация между различни хранителни вещества.

Защо да ядете повече риба?

Контролът върху сърдечно-съдовите рискови фактори - хипертония, диабет, висок холестерол е важен за доброто здраве. Храните, богати на омега-3, дават позитивен принос за целта. Най-добрият вариант е да приемате омега-3 с нормалното хранително меню, особено чрез мазни риби като скумрия, змиорка, сьомга или сардини. Омега-3 се съдържат и в продукти от растителен произход - соево или слънчогледово масло, семена и ядки, но под формата на алфа-линоленова киселина (ALA), която не създава същите предполагаеми положителни ефекти.

Дневният прием в Европа на натурални омега-3 се оценява на 400 - 500 мг на човек. Което означава, че като цяло няма дефицит на омега-3. С две думи: ако ядете риба, нямате нужда от капсули с рибено масло.

Яжте риба няколко пъти седмично!

Лесна за храносмилане и богата на качествени хранителни вещества, рибата се поддава на различни кулинарни приготовления. Можете да изберете например прясна или замразена, сухо осолена (треска „бакаляо“), уловена или аквакултурна, консервирана или пушена. Всички версии включват хранителни вещества, които я превръщат в здравословен актив, съдържащ омега-3, йод и селен.

Аквакултурната риба е добър вариант, защото свръхексплоатацията на океаните застрашава някои видове. По този начин инвестирането в аквакултури позволява консумацията на риба по устойчив начин. Отгледаните в рибарници видове са по-тлъсти от натуралните - следователно съдържат по-големи количества омега-3. При това, някои от отгледаните риби са 2 до 5 пъти по-евтини от морските еквиваленти. Например, ципурата и лавракът струват между 5 и 10 евро; а уловените в морето са на цена между 20 и 30 евро.

Ползите от редовното консумиране на риба

Твърдението, че мидите повишават холестерола, е мит. Хранителните стойности на някои морски дарове не са далеч от тези на месото и са много по-ниски от стойностите на яйцата. В допълнение, серумният холестерол (който циркулира в кръвта) се влияе малко от консумацията на холестерол чрез храната, а по-скоро от производството му от черния дроб - свързано повече с поглъщането на наситени мастни киселини, като животински мазнини и деликатесни продукти.

Важно е да се сменят видовете тлъсти морски риби - като се редуват по-големи, например риба-меч или акула, с по-малки (сафрид или сардини). А постните породи – треска или мерлуза, с мазни - сьомга или скумрия. Препоръчително е също така да се променят методите на готвене, тъй като те влияят върху хранителната стойност. Предпочитайте печенето на скара и задушаването. Пържената риба има два пъти повече калории от варената, а и променя профила на полезните мастни киселини.

Внимание! Статията има само информативен, а не упътващ или препоръчителен характер. Винаги се обръщайте към медик- специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com