Кой е най-добрият начин за набавяне на естествен допамин?

7967
Кой е най-добрият начин за набавяне на естествен допамин?
Снимка: iStock/Guliver

От всички химически субстанции в мозъка допаминът е една от най-сложните. Често той бива описван като „хормон на добро настроение“, защото се свързва с положителни усещания като силна мотивация за действие, засилено либидо, удоволствие, пристрастяване, еуфория, концентрация. Естествено, веднъж изпитал подобни емоции, човек иска още и още... И обратно: ниските степени на допамин често допринасят за чувство на умора, липса на мотивация и дори за пристрастяващо поведение. Но има и добра новина: че не зависим само от хубав празник или приятно парти, за да снабдим мозъка си с допамин.

Ето мнението на д-р Гонсало Рамиреш, специалист по обща медицина и психология.

Естествени способи да повишим нивата си на допамин

1. Намалете консумацията на захар!

Нали познавате радостното, щастливо чувство, когато отхапвате от любимия си шоколад или се отдавате на сладко лакомство? Причината е, че захарта внася промени във вашата мозъчна химия и отлага огромно количество допамин в мозъка ви ви след нейната консумация. Но внимание: онова, което привидно е решение, се оказва проблем. Защото след като нивата ви на допамин спаднат малко, ще започнете да желаете повече захар. Вашият мозък свързва захарта с удоволствие и все повече разчита на нея, за да се чувства добре. Ставате зависими! А щом намалите приемането на захар, вие също така намалявате страничните ефекти от нея и желанието за повече консумация.

5 начина да повишим хормона на щастието!

2. Увеличете поглъщането на тирозин! 

Тирозинът е сред 20-те основни аминокиселини в организма. Той насърчава бдителността, концентрацията и вниманието, повишава допамина в мозъка. Сред храните, които осигуряват богата доза тирозин, са: соя, банани, тропическото растение мукуна (Mucuna pruriens), тиквени семки, сусамово семе, фъстъци, авокадо.

3. Спете здравословно!

Човешкият мозък обикновено освобождава по-големи количества допамин в началото на деня, за да осигури мотивацията и енергията, необходими за извършване на всичко през будните часове. Впоследствие мозъкът освобождава по-малки количества за през нощта, когато наближава времето за лягане. Когато естественият цикъл на сън е нарушен, мозъчните допаминови рецептори се „объркват“. С други думи, организмът не знае кога да произведе допамин и колко. Редовният, висококачествен сън спомага да бъдат поддържани нивата на допамин балансирани.

Хормоните на щастието и как въздействат на тялото

4. Наслаждавайте се на слънцето!

Чували ли сте някога за афективно сезонно разстройство (SAD)? То се наблюдава през зимния сезон на такива места, където хората разполагат с малко време с естествена светлина – а това причинява чувство на депресия и потиснатост. Неслучайно в скандинавските страни се наблюдават едни от най-високите нива на самоубийства в цял свят. Има проучвания, сочещи, че излагането на слънце е силно свързано с повишена плътност на рецепторите на допамин в мозъка.

5. Движете се!

Полезните ефекти от физическите усилия върху мозъка са многобройни и разнообразни. Физическата активност повишава серумните нива на калция – а това на свой ред увеличава синтеза на допамин в мозъка. С други думи, една добра дейност, свързана с изпотяване, има силата да активира веригата за удоволствие в мозъка ви. Редовните физически упражнения – гимнастика, фитнес, джогинг, разходки, спортуване, помагат да се балансира нивото на хормоните в тялото ви, така че да се чувствате щастливи без прекалено много емоционални възходи и спадове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Тези двойки зодии остава заедно завинаги

Кои тънкости при печене на скара трябва всеки да прилага

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com