Кой е Радан войвода – легендарният защитник на голям български град?

3286
Кой е Радан войвода – легендарният защитник на голям български град?
Снимка: БГНЕС

Радан войвода става известен като защитник на българите по време на Османските нашествия през XIV век. Остава в историята като последният защитник на българската крепост Вратица, както е старото име на най-големият град днес в Северозападна България и областен център Враца.

Кой е Радан войвода

Проф. Семов: Учители ми казват, че са инструктирани да не говорят за кланетата по турско робство

Учители ми се обаждат да ми кажат, че на семинари са инструктирани да не говорят за турското робство, за кланетата. Не само няма право,...

Безстрашен българин, родом именно от града, който е защитавал – Вратица, готов да жертва себе си и най-милото си за страната си, да се впусне в битка, въпреки малкото боеприпаси, с които разполагал, и малката надежда за спасение и победа. Имал е дъщеричка, отгледана от сестрите му, поради смъртта на майката и воеводския дух на бащата. Елица се казвала дъщеря му, хубавица голяма, по чиито очи сини като езера, снага като топола и гъсти тежки златни коси всички въздишали.

Кой град е бил най-дълго столица на България

Легендата за Радан войвода и кървавата скала

Легенда разказва за тъжната съдба на дъщерята на Радан войвода, загинала от ръката на баща си, но не поради липса на обич или случайно, напротив – от бащина обич и грижа, които били толкова силни, че не позволили на Радан войвода да остави щерка си в ръцете на турците, за да се гаврят с нея. Преданията разказват, че когато разбира за безчинствата във Вратица, а последният от четата му пада мъртъв в боя с поробителя, той се връща за дъщеря си, но разбира, че е безсилен да я спаси и защити. Повежда я към голямата скала, издигаща се до крепостната стена, пронизва я със собствените си ръце и сабя, за да не попадне в тези на врага, оплаква тялото на любимото си дете и отнема и своя живот. Скалата, за която разказва легендата, остава известна в историята като кървавата скала, именно заради пролятата кръв на Елица и Радан войвода, избрали да станат там част от вечността, но да не попаднат в ръцете на поробителя. Избрали смъртта като свободни хора и християни, а не като поробени раи, измъчвани и насилвани.

От робство или от турско иго ни освободи Русия?

Дилемата от какво ни е освободила Русия не е нова, но понякога пак излиза в публичното пространство, макар историците вече да са се про...

Радан войвода в съвремието

Днес туристически маршрут в района разказва легендата за воеводата на пътешествениците, дошли от близо и далеч, а паметна плоча до кървавата скала е съхранила спомена за себеотдаването и саможервата на Радан войвода, който залага и губи за свободата не само своя живот, но и най-ценното за него – дъщеря си. Плочата е поставена по повод 1300-годишнината от създаването на българската държава, като на нея е изписано името на Радан войвода и информацията, че е бил последният защитник на крепостта Вратица, преди превземането ѝ от поробителя.

Легендата за Радан войвода е съхранена за поколенията и отпечатана в „Смесна китка“ на Славейков, който обикалял из българските земи, за да записва анекдотични разкази и легенди за миналото, събирал ги в книги, които сам разпространявал, и така съумял да съхрани за идните поколения не една или две легенди, включително тази за Радан воевода, послужили ни като исторически извори, от които черпим информация за миналото ни и подвизите на смелите българи в онези тъмни, страшни и смутни времена.

Къде са съкровищата на Вълчан войвода?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Каква е причината да обикаляме 3 пъти църквата на Великден?

Какво задължително се прави през Страстната седмица?

Изплашете веднага: 7 най-ефективни начина за защита срещу кърлежи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com