Кой трябва да яде копър и кой трябва напълно да го избягва?

5150

Повечето градинари отглеждат това непретенциозно растение в градините си или просто в саксии на первазите на прозореца.

Копър - за мнозина това е просто ароматна зеленина. Прибавя се в прясно състояние към салатите, използва се при приготвянето на различни топли ястия с месо и риба, супи - за да им придаде особен вкус.

Но освен добър вкус, тази пикантна билка има и редица полезни свойства и е познатнкато полезна билка.

Колко полезен е копърът?

Копърът има много ценни за човешкото тяло елементи: аскорбинова киселина (витамин С), желязо, калций, витамини P, PP, B, магнезий, етерични масла, палмитинова, линолова, олеинова киселини, каротин, рибофлавин, фосфор, калий и други. Тези компоненти имат отлично въздействие върху човешкото здраве.

На първо място, копърът е лечител за стомаха и червата. Неговите настойки и отвари отдавна се използват при метеоризъм, спазми, болки, стомашни колики и запек.

Растението помага за по-бързото чистене на стомашно-чревния тракт, успокоява лигавиците и нормализира храносмилането. Благодарение на него работата на стомаха и червата става по-добра.

Също така, това пикантно растение допринася за по-бързото храносмилане на месо и мазни ястия, които се считат за тежка храна. Нормализира метаболизма и усилва апетита.

Освен това, има диуретичен ефект и способността да повишава жлъчната секреция. Тази функция на копъра се използва в много програми за прочистване.

Полезните съставки на копъра ще помогнат при безсъние, при нервно напрежение, а при хора, страдащи от различни болести на сърдечно-съдовата система, нормализират хормоналните нива.

Отвара от семена и стъбла на копър ще са полезни при лечението на дихателните органи. При бронхит, той почиства белите дробове и бронхите добре, разрежда храчките и по този начин допринася за бързото им отстраняване.

Копърът се използва и в козметиката. Отварата от стъблата за измиване има благоприятен ефект върху кожата. Преминават различни възпалителни огнища, порите се почистват и стесняват, старческите петна изсветляват.

Опасни свойства на копъра

Притежавайки много полезни качества, копърът може и да навреди. Отрицателните свойства на тази подправка се проявяват само при обилна употреба.

Копърът не е подходящ за хора с алергии.

Не използвайте копър за пациенти с хипотония. Това води до намаляване на кръвното налягане, виене на свят, загуба на сила, сънливост, гадене и загуба на съзнание.

При бременни жени може да предизвика повишаване на тонуса на матката и да причини мускулни спазми.

Свойствата на копъра са пряко зависими от това какво количество се слага в ястията.

Как да готвя копър

Логично е, че само пресният копър носи най-голяма полза. Сушеният, събран за бъдеща употреба, губи част от качествата си, но ароматът остава.

Методи за съхранение:

1. Замразяване.

Стръковете се разделят на порции и се прибира във фризера. Този метод е най-щадящият. Позволява ви да запазите до голяма степен полезните вещества.

2. Използване на сол.

Накълцаните стръкове се посипват със сол и се съхраняват в буркан в хладилника.

3. Изсушаване.

Копърът може да се суши при температура около 30-40 градуса и да се съхранява в херметически затворен съд.

Билката, за която не подозирате, че помага в борбата с бръчките

Копърът се използва не само в кулинарията, но и за медицински цели. Може да се консумира в прясно състояние, да се суши, да се осолява,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Любопитно

Помните ли Уили от "Алф"? Ето какво...
Защо Чък Норис няма Facebook?...
Уикендът ще бъде като влакче в...
Незабравим уикенд за две късметлийски...
Кои ще са зодиите с най-много късмет...
Зодиите, които отиват на море...
Огледална дата на февруари 02.02:...
„Не само сред червенокосите“:...
Маска за лице с кисело мляко и мед...
Всички стрии ще изчезнат с тази...
Как се е зародил изразът “Да чукнем...
Частник се оказа с дял в паметник...

Последни новини