Кой задължително трябва да яде фурми?

18026
Кой задължително трябва да яде фурми?
Снимка: iStock/Guliver

Фурмите са едни от най-полезните плодове. Те съдържат 60-65% въглехидрати - най-висок процент в сравнение с други плодове. В състава им влиза още мед, желязо, магнезий, цинк, манган, калий, калций, фосфор, натрий, алуминий, кадмий, кобалт, сяра, бор, протеини, масло и 23 различни аминокиселини, които липсват в повечето други плодове.

Витамини А, А1, С, В1, В2, В6, ниацин, рибофламин, както и пантотенова киселина, съдържащи се в тях, подпомагат смилаемостта на въглехидратите, регулират нивата на кръвната захар и мастните киселини.

Пектинът и диетичните фибри във фурмите намаляват риска от някои видове рак. Флуорът предпазва зъбите от кариес. Селенът в тях не само намалява риска от рак, но и укрепва имунната система и намалява риска от сърдечни заболявания.

Не изхвърляйте костилките на фурмите - вижте какво лекуват те

Кой трябва да яде фурми? 

Поради факта, че фурмите са нискокалорични и съдържат огромно количество хранителни вещества, те се препоръчват да се използват вместо сладкиши за всички, които са на диета или просто се опитват да поддържат нормалното си тегло.

От хилядолетия в алтернативната медицина те са широко използвани за борба с различни онкологични заболявания, туберкулоза, тумори, инфекциозни и други заболявания.

Счита се, че сушените фурми имат благоприятен ефект върху мозъка, като повишават функцията му с 20% или повече.

По колко фурми трябва да се ядат на ден за сваляне на кръвното и холестерола

От древни времена фурмите са известни със своите лечебни свойства. Смятало се, че плодовете на финиковите палми дават сила, издръжливост, увеличават продължителността на живота. Те укрепват сърцето, черния дроб и бъбреците, насърчават развитието на полезни бактерии в червата, поддържат киселинния баланс на тялото и подхранват кръвта, насърчават развитието на кореновите окончания на мозъка, повишават способността на организма да се съпротивлява на различни инфекции, включително вирусни.

Фурмите са полезни и при анемия и хипертония. Те са от полза и за белите дробове, успокояват кашлицата и подпомагат отделянето на храчки. Диетичните фибри, съдържащи се във фурмите, намаляват риска от рак.

Поради високото съдържание на калий в състава им, те се препоръчват за консумация при сърдечно-съдови заболявания. При сърдечна недостатъчност фурмите стимулират дейността на сърцето, служат като тонизиращо средство, възстановяват силите след продължително боледуване.

Този плод може да замести месото - яжте го с мляко

Фурмите помагат при парализа на лицевия нерв, при преумора и физическа умора, при диабет. Отвара от фурми с ориз помага при дистрофия. Фурмите са особено полезни за жените по време на бременност и кърмене. Те улесняват раждането, стимулират лактацията.

Плодовете са много питателни, перфектно утоляват глада и насищат тялото с полезни вещества. Десет фурми са в състояние да задоволят ежедневната човешка нужда от мед, магнезий и сяра, освен това съдържат половината от необходимото желязо и една четвърт калций. 

По своите хранителни, диетични и лечебни свойства фурмите се приравняват към зърнените култури. Те са полезни за възрастни и за деца.

Яжте по 10 фурми сутрин и вижте какво ще се случи с тялото ви

Захарта от фурми е много по-здравословна за организма от захарта от тръстика или цвекло. Ако сушените фурми се поставят за известно време в горещо мляко, вкусът им се подобрява, а с пълнеж от масло, ядки, бадеми или гъста сметана се увеличава съдържанието на протеини, необходими за човешкото тяло.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com