Коя минерална вода е полезна, за да не се образуват камъни в бъбреците?

45385
Коя минерална вода е полезна, за да не се образуват камъни в бъбреците?
Снимка: iStock

Според статистиката между 10 и 15% от населението на страната ни страда от камъни в бъбреците. Заболяването е сред най-честите в урологията и нефрологията, а липсата на своевременна диагностика и лечение води до бъбречна криза и дори до увреждане на бъбреците и проблеми с функционирането им. Това налага консултация със специалист и предприемане на навременно лечение при съмнение за камъни в бъбреците. Освен медикаментите, предписани от лекаря, известно е, че помага специална диета и водолечение. Повишената консумация на вода също помага на пациентите, страдащи от камъни в бъбреците, но водата следва да е или преварена, или минерална, като дебело подчертаваме, че не всяка минерална вода се препоръчва при бъбречни заболявания и дори е възможно приемът на неподходяща минерална вода да усили симптомите, да усложни здравословното състояние и дори да доведе до образуване на камъни в бъбреците. Ето защо страдащите от нефрологично заболяване следва внимателно да проучат коя минерална вода е полезна за бъбреците в техния случай и би помогнала за подобряване на здравословното им състояние.

Средство за премахване на камъни в бъбреците, доказано в годините

Как водата и храната влияят на образуването на камъни в бъбреците?

Защо приемът на вода е полезен за страдащите от камъни в бъбреците е често срещан въпрос. Водата и храната влияят на заболяването, тъй като бъбречните камъни са твърда, компактна маса, съставена от кристали на различни соли. Консумираните храни и течности водят до отделяне в урината на повече или по-малко от различните видове соли, които могат да се утаят и да формират камъните в бъбреците. Ето защо храненето и изборът на вода са съществена част от профилактиката и лечението на заболяването. Не всяка вода помага, въпреки че се препоръчва повишен прием на течности. Следва да знаем коя минерална вода е полезна за бъбреците и се препоръчва за профилактика на камъни в бъбреците.

Коя минерална вода е полезна за бъбреците при бъбречни камъни?

Ако не може да се консултирате със специалист, който да избере най-подходящата за вас вода, следвайте правилото – ниско минерализирана вода, която притежава ясно изразени противовъзпалително и диуретично въздействие. Тъй като неподходящият избор на минерална вода може да вложи състоянието и да доведе до прогресиране на болестта, ако не сте сигурни дали дадена минерална вода е подходяща за вас, по-добре преварете и пийте чешмяна.

Какво причинява камъните в бъбреците и как да се предпазим

В идеалния случай за избор на вода разчитайте на лекаря, тъй като изборът зависи до голяма степен от вида на камъните в бъбреците ви. Така например при камъни в бъбреците, образувани от утайката под формата на фосфати, следва да се консумира минерална вода без фосфор, богата на желязо и силиций. При друг вид бъбречно заболяване камъните се образуват в резултат на излишъка на калций, поради което той не бива да се съдържа в избраната минерална вода. Ако високите нива на калция са причина за образуване на камъни в бъбреците при вас, обсъдете с лекаря си и подходяща диета, бедна на сол и избирайте леко алкална вода. При такъв тип камъни в бъбреците консумацията на сол е вредна – твърди американската урологична асоциация – и дори погрешният избор на вода е опасен за здравето и може да усложни заболяването. 

Симптомите, които ви изпраща тялото за камъни в бъбреците

Каква вода да пием до среща с лекаря?

Ако не знаете какъв вид са вашите камъни или точно какво е заболяването ви, просто увеличете приема на чешмяна вода, като я преварявате, докато имате отговор на въпроса какво предизвиква образуването на камъни при вас – информация, която ще ви помогне да си отговорите на въпроса коя минерална вода е полезна, за да не се образуват камъни в бъбреците ми. Приемът на неподходяща за вашия конкретен случай минерална вода може да влоши състоянието ви.

Настоящата статия има само информативен характер и не замества консултация с лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com