Коя повърхност с какъв препарат се почиства?

2448
Коя повърхност с какъв препарат се почиства?
Снимка: iStock/Guliver

Използването на правилния почистващ препарат е основен елемент за постигане на цялостна чистота на вашите помещения. Тези професионалисти разбират, че не всички почистващи препарати, намиращи се по рафтовете на магазините, са достатъчни за пълно почистване на подовете и другите повърхности във вашите помещения. Те ще се фокусират върху избора на правилния почистващ препарат за всички ваши нужди.

Ето някои факти за четирите най-често срещани категории почистващи препарати, които можете да използвате, за да почистите вашето търговско пространство:

Перилни препарати

Това са най-често използваните почистващи препарати в търговски и жилищни обекти. Въпреки че може да сте най-запознати с перилните препарати, предназначени за почистване на тъкани у дома, като перилен препарат на прах, течен перилен препарат и капсули за перилен препарат, в търговското почистване има много повече налични видове препарати.

Домашно направен препарат

Можете да направите свой собствен перилен препарат, за да спестите разходи, да персонализирате аромата според вашите желания и да изберете съставки, които не предизвикват алергии или обриви по кожата ви. Това може да ви позволи да правите детергенти, които не съдържат токсини и неорганични химикали. Все пак имайте предвид, че препаратът „Направи си сам“ може да изисква малко повече усилия и да няма силните почистващи способности, които имат другите препарати.

Прах за пране

Прахообразният перилен препарат има по-дълъг срок на годност в сравнение с течния перилен препарат, така че ако гледате разходите, е много по-добре да купувате прахообразен перилен препарат на едро, тъй като не е нужно да се притеснявате, че перилният препарат ще достигне срока на годност. Единственият недостатък на използването на това е, че ако не отмиете препарата достатъчно добре, той може да остави тебеширени остатъци по дрехите ви.

Няколко съвета за почистване на ламината вкъщи

Течен перилен препарат

Течните перилни препарати работят по-добре във вода и могат да се използват за предварително третиране на по-твърди петна. Единственият недостатък на използването на течен перилен препарат е опаковката им. Клиентите предпочитат устойчиви компании, така че използването на течен перилен препарат за вашия бизнес може да създаде ненужни отпадъци.

Как действат перилните препарати?

Детергентите действат, като раздробяват мръсотията върху вашите тъкани, което улеснява премахването им. Най-същественото предимство на детергентите пред другите почистващи препарати е способността им да действат както в мека, така и в твърда вода, както и в топла или студена вода. Има три вида детергенти – анионни, катионни и етоксилатни детергенти – и наистина зависи от това колко издръжливи трябва да бъдат вашите детергенти.

Обезмаслители

Те се наричат ​​още почистващи разтворители. Те се използват за премахване на мазнина, която обикновено се намира в търговски кухни и промишлени предприятия чрез хидролиза на масла и мазнини преди разтварянето им във вода. Конвенционалните обезмаслители, използвани в миналото, са бели или метилови спиртни напитки. В наши дни повечето фирми за почистване използват обезмаслители без дим, които са нетоксични, за да предотвратят химическо замърсяване на интериора си. Тази опция също минимизира увреждането на различни повърхности във вашия интериор.

Абразиви

Това са химикали, които почистват повърхности чрез търкане, за да се отърват от мръсотията, открита върху твърдите повърхности. Абразивите са пасти или прахове, които съдържат малки твърди частици като пясък, кварц и пемза, които работят, защото триенето им позволява да изтъркат частици мръсотия, които са много по-меки от абразивния материал. В повечето случаи абразивите се използват за почистване на метални повърхности, които могат да издържат на грубата им текстура, без да се счупи или наруши целостта им. Те обикновено се използват върху бетонни подове и външни повърхности, където се търкат в повърхностите с различни машини, за да се отърват от вкоренената мръсотия.

7 невероятно лесни трика за почистване на различните повърхности у дома

Киселинни почистващи препарати

Това обикновено са най-мощните налични почистващи агенти и трябва да се използват с повишено внимание. Те са корозивни, което означава, че разтварят частици мръсотия и ги правят по-лесни за почистване. Киселинните почистващи препарати обаче могат да бъдат изключително токсични за хората, така че трябва да внимавате особено, когато работите с този тип почистващ препарат. Те се разреждат според инструкциите на производителя и мръсотията във вашата среда преди да се използват. Неорганичните киселинни почистващи препарати са силни и се използват за премахване на алкални, котлен камък и минерални отлагания и ръжда. Органичните почистващи препарати, от друга страна, са малко меки и могат да се използват върху метални повърхности с минимален риск от корозия.

Кой почистващ препарат да използвам?

Наистина няма нито един почистващ препарат, който да работи върху всички типове повърхности, така че в зависимост от вида на вашия бизнес може да имате нужда от всичките четири категории почистващи препарати, за да поддържате имота си чист.

Детергентът е най-често срещаният вид почистващ препарат. Освен общоизвестната си употреба за тъкани, няколко вида препарати могат да се използват и за почистване на съдове, прибори и съдове за готвене (сапунът за миене на съдове всъщност е вид препарат), подове, тоалетни и мивки (универсални почистващи препарати), стълби, пътеки, килими и канали. Възможно е обаче да не е достатъчно издръжлив за определени петна, което може да наложи да се обърнете към други почистващи препарати.

Обезмаслителите са по-често срещани в предприятията, където маслата са по-често срещани и трудни за почистване с обикновен препарат. Някои примери за фирми, които използват това, включват ресторанти, търговски кухни и производствени центрове.

Абразивите са универсален почистващ инструмент, използван за петна и мръсотия, които изискват твърди частици от абразивни продукти, за да изстържат и почистят по-твърдите петна.

И накрая, киселинните почистващи препарати са най-тежкият почистващ агент. Това не е опция за фирми, които имат много метал, който може да корозира, и места, които наистина изискват тежките почистващи свойства на киселината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

8 места в къщата, които трябва да се почистват с прахосмукачка много по-често, отколкото сме свикнали

8 грешки при почистване, които само ще направят дома ви още по-мръсен

Как да премахнете следи от фон дьо тен от яката на сако или светло облекло?

Как пролетно почистване на дома да стане най-бързо и качествено?

Това е най-бързото почистване на тоалетна чиния – за броени минути ще свети

Може ли да се почиства пералня с таблетки за съдомиялна?

Тайни за незабавно преобразяване на дома ви, ако гостите идват скоро

Популярна грешка: Ето как правилно да избършете пода

Почистващи бомби за тоалетна и още 5 лайфхака за белотата в дома

Как е правилно да се пере вълнен пуловер, така че да се запази?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com