Коя риба е най-подходящата за вашите коледни пости?

1113

Последните пости за годината – Коледните – започнаха на 15 ноември и ще продължат до най-светлата вечер в годината – Бъдни вечер. Не се консумират месо и продукти от животински произход. По време на постите може да се консумират олио и вино в дните без сряда и петък, в които се спазва строг пост. По време на този дълъг пост би следвало да пречистим не само телата, но и душите си. Тъй като обаче по време на пости повече се набляга на това какво е разрешено и какво е забранено да се консумира, ще ви припомним, че въпреки че не се яде месо по време на постите, на Никулден е разрешена консумацията на риба. Рибата е традиционно ястие за празника, но изборът на риба, подходяща за коледните пости, не е толкова лесна задача. Избраната риба трябва да отговаря на вкусовите ви предпочитания, уменията ви да я приготвите, бюджета ви и здравословното ви състояние, тъй като някои видове са противопоказани при определени заболявания. Някои риби са и по-богати на белтъчини, които липсват на организма по време на постите, тъй като не се консумират месо и продукти от животински произход. Вижте коя риба е подходяща за коледните пости и ще достави на тялото липсващите му белтъчини.

Най-подходящата риба за коледни пости

Сред рибите, най-богати на белтъчини, на които организмът изпитва недостиг по време на постите, са лефтер, риба тон, скумрия, паламуд, херинга, пъстърва. Традиционен за Никулден е шаранът, може да приготвите и него, макар да не е в списъка с риби, които са най-богати на белтъчини.

Тайната на вкусната пържена риба - ето какво правят опитните готвачи преди да я извадят от тигана

Какво друго следва да имате предвид при избора на риба за постите?

Освен съдържанието на белтъчини при избора на риба за коледни пости не пропускайте да проверите и при кои хронични заболявания е полезна или непрепоръчителна съответната риба.

Паламуд

Богатият на белтъчини паламуд доставя на организма и щедри дози минерали и витамини, сред които  йод, калий, хлор, фосфор, натрий, цинк, манган, флуор, но е и богат на мазнини. Именно прекомерното съдържание на мазнини прави паламуда не особено подходяща риба за страдащите от сърдечно-съдови заболявания, храносмилателни проблеми и болести на черния дроб.

Лефтер

Лефтерът се отличава с изключителни вкусови качества, богато и разнообразно съдържание на минерали и витамини и е здравословен избор, подходящ за всички възрастови групи и хронични заболявания, тъй като е беден на мазнини. Единственият му недостатък е цената – това е скъпа риба, която не е достъпна за всеки бюджет.

Преди да сложите рибата в тигана, накиснете я в това и тя ще стане по-вкусна от всякога

Скумрия

Попадаща не само сред най-богатите на белтъчини риби, но и сред най-ценните, тъй като съдържа почти всичко, от което се нуждае организмът независимо от възрастта и здравословното състояние, скумрията е чудесен избор на риба за коледни пости. Протеинът в скумрията се усвоява цели 3 пъти по-бързо от този в говеждото месо, полезна е за сърдечно-съдовата система, паметта, зрението, метаболизма и хормоналния баланс, както и за намаляване на съдържанието на канцерогени. Единственото противопоказание е свързано с евентуална алергия към тази риба. Не се препоръчва и да се консумира осолена или сушена от хора, които имат проблем с бъбреците и кръвното налягане като причината е добавената сол, а не самата риба.

Пъстърва

С вкусната и полезна пъстърва следва да внимават хората, които са алергични към определени храни и склонни към алергични реакции като цяло. Пъстървата не се препоръчва и при остри възпалителни процеси на храносмилателната система, проблеми с жлъчката и черния дроб. Пъстървата е изключително полезна за страдащите от подагра и диабет. Богата е на ценни витамини и минерали, лесна за намиране на пазара, подходяща за приготвяне по различни начини и изключително вкусна, така че е добър избор на риба за коледни пости, ако не ви е противопоказана.

За да добавите още белтъчини към менюто си, увеличете консумацията на боб, ядки, нахут и леща. Не разчитайте само на рибата, хранете се пълноценно и разнообразно с разрешените по време на пости продукти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Любопитно

Ето кои са основните причини мъжете...
Коя зодия е лъжливото овчарче...
Какво послание праща Вселената...
Коя зодия е вълк в овча кожа?...
Защо жените избират все по-често...
Защо хората, родени през януари...
Винаги актуални: не хвърляйте...
Най-разпространените митове...
Камъните, които успокояват и...
Пригответе се за сълзи: 30-годишният...
Евтино и безвкусно: 3 имиджови...
Емоциите, които могат да убият...

Последни новини