НА ЖИВОВойната в Украйна

Колко испански компании развиват дейност в България?

1700

Испанските компании, които развиват дейност в България, възлизат на около 80 броя, а разкритите работни места от тях надхвърлят 3 000 позиции. Това посочи служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на среща с представители на испанския бизнес у нас, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Секторите, в които са съсредоточени испанските компании в България, са туризъм, хотелиерство, текстил, транспорт, автомобилна индустрия, интелигентни градове, недвижими имоти и други.

По думите на Стоянов, у нас се отчитат испански инвестиции от над 880 млн. евро и ръст на стокообмена с над 30% между България и Испания.

„Добрата работа на испанските компании у нас дава и тласък на икономическите отношения между нашите две държави”, подчерта министър Стоянов.

Той цитира данните за двустранния стокообмен, който достига 1.7 млрд. евро за 2021 и бележи ръст от 35%.

“Данните са повече от добри, но целта е да говорим не само за успехите, които постигате, но и за трудностите, които срещате. Вратата ми е винаги отворена за компаниите в българската икономика и се надявам заедно да търсим решенията за гарантиране на икономически ръст”, каза още Стоянов.

Търговският дефицит на България се удвои до близо 10 млрд. лева през тази година

Дискусията е част от инициативата „закуска с инвеститори“, като целта е в неформална обстановка представителите на чуждестранните компании да представят пред ресорния министър проблемите и плановете си за развитие. В срещата участие взе и посланикът на Кралство Испания у нас Н.Пр. Алехандро Поланко.

Участие в днешната среща взеха представители на над 20 испански компании. Дискусията се организира от Министерството на икономиката и индустрията с подкрепата на Посолството на Кралство Испания у нас и Българо-испанската търговска камара.

Още: Държавите, с които българският бизнес предпочита да работи

Чуждите инвестиции у нас възлизат на 1.06 млрд. евро към края на август

Преките чуждестранни инвестиции у нас достигат 1.06 млрд. евро към края на месец август тази година, сочат предварителните данни на Бъл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Компании

"Dell" съкращава около 6650 работни...
Китайски съперник на "Тесла"...
Форд започва производство на...
"Ryanair" отбелязва печалба,...
"Philips" съкращава нови 6 000...
Кирил Домусчиев в Midlands Voices:...
Разработчикът на ваксини BioNTecH...
Търговски център на Електрохолд...
Модерацията във Фейсбук за България...
Google съкращава 12 000 служители...
Анализ: Все по-млади хора заемат...
За 7-а поредна година Филип Морис...

Последни новини