Колко квартала има в София?

66119
Колко квартала има в София?
Снимка: iStock

Ако намерението ви е да живеете в столицата интересувате се от съвременната история на българските градове или ако просто сте любознателни, ще намерите полезна информацията колко квартала има в София, как и кога са възникнали и какви условия за живот предлагат.

В столицата е концентрирано почти 1/5 от населението на страната ни, разпределено в 24 административни района, включващи не само софийските квартали, но и влизащите в състава на Столичната община градове и села, което подрежда София на 13 място по брой жители в ЕС. В състава на Столична община влизат градове, села и множество квартали и жилищни зони. Колко квартала има в София ще научите от настоящата статия.

Колко квартала има в София?

Броят на кварталите в София е изумителен, което вероятно не ви изненадва, като се има предвид, че столицата е не само най-населеният, но и най-големият по площ град в България, както и едни от най-големите в ЕС. Избран за столица на страната ни след Освобождението и населяван в онези години около 1870-та от едва 19 000 души, днес софиянци по данни от последното преброяване през 2022 година са 1 386 779.

Кои са най-старите квартали на София?

Кварталите и жилищните райони в София възникват по различно време, като има и стари квартали с история, и млади, нови и модерни, построени след 2000 година. Районите в София, подредени по азбучен ред, както и кварталите, селата и градовете, който влизат в състава им, са:

1.       Район „Банкя“, който включва града и две села.

2.       Район „Витоша“, включващ кварталите „Бояна“, „Бъкстон“ „Симеоново“, „Драгалевци“, „Киноцентър“, „Княжево“, „Манастирски ливади“, „Карпузица“ и две села.

3.       Район „Въбрица“, който включва кварталите „Република“, „Модерно предградие“, „Обеля 1 и 2“, „Връбница 1 и 2“.

4.       Район „Възраждане“, който включва кварталите, популярни като „Зоните“, и ж.к „Сердика“.

5.       Район „Изгрев“, включващ кварталът, носещ името на района – „Изгрев“, както и „Дианабад“ и „Изток“.

6.       Район „Илинден“, включващ част – северната – на квартала, носещ името на района – „Илинден“, както и „Захарна фабрика“, „Гевгелийски“ и „Света Троица“.

7.       Район „Искър“, в чиито състав освен едно село влизат и няколко жилищни райони – „Дружба“ и „Цариградски комплекс“, както и кварталите „Димитър Миленков“ и „Абдовица“.

8.       Район „Красна поляна“ със своите квартали „Факултета“, „Илинден“, едноименният „Красна поляна“ и жилищните комплекси   „Западен парк“ и  „Разсадника-Коньовица“.

9.       Район „Красно село“ с кварталите Център, „Красно село“, „Борово“, „Белите брези“, „Хиподрума“, „Крива река“, „Славия“ и „Лагера“.

10.   Район „Кремиковци“, включващ един град, четири села и кварталите „Враждебна“, „Челопечене“, „Чепинско шосе“, „Ботунец“, „Кремиковци“ и „Сеславци“.

11.   Район „Лозенец“, в чиито рамки влизат както кварталите „Лозенец“, „Хладилника“, част от „Витоша“  и „Кръстова вада“,  така и част от Борисовата градина и местността около Софийския зоопарк.

Кои са най-опасните квартали в София?

12.   Район „Люлин“, в който се издига най-големият жилищен комплекс „Люлин“. В състава на района влизат и кварталите „Филиповци“, „Република“, „Модерно предградие“. Това е най-големият район в София, чието население смело съперничи по брой и дори надминава това на някои от най-големите български градове.

13.   Район „Младост“, в който влизат жилищните райони „Младост“ от 1 до 4, жилищният комплект „Експериментален“ и кварталите „Горубляне“ и „Полигона“.

14.   Район „Надежда“, който също е сред най-големите райони. В състава му влизат „Надежда“, „Лев Толстой“, „Свобода“, „Триъгълника“, „Илиянци“ и „Требич“.

15.   Район „Нови Искър“, който включва град Нови Искър и 12 села. В състава на този район реално не влизат квартали от София – град.

16.   Район „Оборище“, който включва част от центъра на столицата ни, „Зона – А“ и кварталът, носещ името на района – „Оборище“.

17.   Район „Овча купел“ включва едно от софийските села и два квартала - „Суходол“ и „Горна баня“, както и жилищния комплекс със същото име като района – „Овча купел“.

18.   Район „Панчарево“, който е най-големият по площ и територия район в София. В състава му влизат 10 села, както и част от вилна зона „Бункера“.

19.   Район „Подуяне“ със своите квартали „Подуяне“, „Васил Левски“, „Хаджи Димитър“, „Стефан Караджа“, „Сухата река“ и „Малашевци“.

20.   Район „Сердика“, включващ части от столичния център и кварталите „Фондови жилища“, „Банишора“, „Орландовци“, „Бенковски“.

21.   Район „Слатина“, включващ „Слатина“, „Христо Ботев“, „Христо Смирненски“, „Редута“, „Гео Милев“ и част от квартал „Яворов“.

22.   Район „Средец“, включващ част от Центъра и част от „Яворов“.

23.   Район „Студентски“, в чиито граници влизат „Студентски град“, „Дървеница“, част от „Младост 1“ и „Малинова долина“.

24.   Район „Триадица“, в чиито граници са кварталите „Иван Вазов“, ж.к. „Стрелбище“, ж.к. „Гоце Делчев“, част от „Манастирски ливади“, ж.г. „Южен парк“, част от „Кръстова вада“ и от центъра.

Тези 24 района обхващат освен изброените квартали, даващи отговор на въпроса колко квартала има София, и 4 града, както и 34 села.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Най-красивите места в Испания

Колега или колежка – кое е правилното?

Кога започват да излизат кърлежите

Митовете за кърлежите: Могат ли да скачат или да летят?

Яденето на твърде много захар причинява ли диабет?

Как да варим картофите, така че винаги да стават меки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com