Колко милиарда е похарчила Русия за 9 месеца война и за какво точно?

10460
Колко милиарда е похарчила Русия за 9 месеца война и за какво точно?
Снимка: Getty Images

Преките военни разходи на Русия за 9-те месеца на войната в Украйна възлизат на около 82 млрд. долара. Оценката е на Forbes и включва преките разходи, които са необходими за поддържане на военните операции, но не и редовните разходи за отбрана или загубите, свързани с икономиката.

През 2021 г. всички бюджетни приходи на Русия възлизат на 340 млрд. долара. Това означава, че Руската федерация вече е похарчила една четвърт от миналогодишните си приходи за военни операции.

Ако през пролетта подобни разходи можеха да изглеждат съвсем приемливи, като се има предвид, че Русия получаваше по около 1 млрд. евро на ден за нефт и газ, сега ситуацията е съвсем различна, анализират от Forbes.

Приходите във федералния бюджет от износ на нефт и синьо гориво намаляват. Русия вече е загубила по-голямата част от европейския пазар на газ, след като бяха прекратени доставките по "Северен поток". Санкциите върху руския петрол ще започнат през декември. Междувременно войната изисква повече пари. През есента разходите на Руската федерация за войната в Украйна се удвоиха, а сега са ѝ необходими поне 10 млрд. долара месечно.

Разходи за армията

На войниците с договор с руската армия е обещана заплата от 200 000 рубли на месец (около 6200 лв./3300 долара) за войната в Украйна, плюс допълнителни плащания. Средно на ден за един войник се изразходват около 200 долара. През октомври Русия рязко увеличи числеността на своите войски. Мобилизираните 300 000 души ще струват на бюджета допълнителни 1,8 млрд. долара на месец. Освен това е необходимо да се увеличат разходите за поддръжка и боеприпаси.

Меркел: Нямах власт да повлияя на Путин, войната не беше изненада

Бившият германски канцлер Ангела Меркел защити политиката си спрямо Русия, предхождаща февруарската инвазия на Владимир Путин в Украйна...

Общите разходи за заплати на военнослужещите, участващи във военните действия, възлизат на около 2,7 млрд. долара след мобилизацията.

Освен това през последните два месеца броят на жертвите сред руските военни рязко нарасна. Отчасти това е свързано и с появата на неподготвени мобилизирани на фронта.

Ако през лятото сумата на компенсациите, които трябва да бъдат изплатени на загиналите и ранените, се оценяваше на около 1 млрд. долара месечно, то през последния месец на войната тя надхвърли 3,5 млрд. долара.

ОЩЕ: Руски офицери заклеймяват ранени войници като дезертьори, за да не им се плащат обезщетения

По данни на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна - от 24 октомври до 24 ноември в Украйна са загинали 17 470 руски войници. Това е дори повече, отколкото през първия месец на войната. За всеки от тях семейството на войника трябва да получи 7,4 милиона рубли, или около 110 000 долара. Броят на тежко ранените, които могат да получат плащане, е приблизително два пъти по-голям. Размерът на обезщетението е 3 милиона рубли – 49,6 хил. долара.

Ракети, снаряди и боеприпаси

Основни руски източници си противоречат как върви войната в Украйна

Боевете на фронта в Украйна не спират, но изглежда по-активните действия и от двете страни почват да се ограничават. Това показват какт...

Основното разходно перо на армията по време на война са боеприпасите и снабдяването на военните. Според различни оценки - Русия използва между 10 000 и 50 000 снаряда на ден. Най-интензивна е била работата на артилерията през периода май - юли. Но с появата на HIMARS и редовното унищожаване на складовете за боеприпаси, интензивността на работата на руската артилерия чувствително намалява.

Средната цена на един снаряд от съветски калибър е около 1000 долара. Така че само за осигуряването на артилерията руснаците са похарчили над 5,5 млрд. долара. Ако по-рано ставаше дума за боеприпаси, произведени в Руската федерация, сега активно се обсъждат възможни доставки от Северна Корея. Пхенян отрича.

ОЩЕ: Нови разсекретени данни от САЩ: Северна Корея снабдява Русия с боеприпаси и прикрива доставките

Очевидно е, че Русия не се е подготвила за толкова дълга война, а запасите ѝ от боеприпаси и производствените ѝ мощности не са в състояние да посрещнат собствените ѝ нужди, анализират от Forbes. Тя изстреля повече от 4000 ракети към Украйна, а средната цена на една руска ракета е 3 млн. долара. 

Освен това - за поддържането на армията са необходими хиляди тонове боеприпаси за стрелково оръжие, облекло, защита на войниците, гориво, резервни части, храна и лекарства.

Загуби на оборудване

Китай спрял полските изтребители МиГ-29 за Украйна през март?

По искане на Китай администрацията на Джо Байдън е принудила Полша през март да откаже на Украйна съветските изтребители МиГ-29. Това п...

Най-големите загуби сред оборудването са свързани с танковете и самолетите. Русия е загубила 278 бойни самолета на средна стойност 18 млн. долара и 261 хеликоптера на средна стойност 10,4 млн. долара, гласят данните. Общите загуби на руската авиация в паричен еквивалент възлизат на 8 млрд. долара.

Освен това Русия загуби почти толкова танкове, колкото имаше в началото на инвазията (2897 от приблизително 3300 на 24 февруари). Така че сега страната се опитва да възстанови оборудването, което е било съхранявано в складове в продължение на десетилетия и изисква значителна модернизация и финансови разходи. 

Цялото загубено оборудване през деветте месеца на агресивна война струва на Русия 20,8 млрд. долара.

ОЩЕ: Украински данни: Колко ракети са ѝ останали на Русия?

Трофеите за Украйна

Значителна част от изгубеното от Руската федерация оборудване отива във въоръжените сили на Украйна под формата на трофеи. По данни на проекта Oryx, който проследява загубите на страните чрез фото- и видеопотвърждения в интернет, украинските войници са успели да пленят поне 1953 единици тежко въоръжение.

Какво се случва, когато ЕС те обяви за държава спонсор на тероризма?

Европейският парламент създаде прецедент, след като вчера обяви Русия за държава спонсор на тероризма. Този ход е до голяма степен симв...

Общата стойност на военните трофеи е почти 2 млрд. долара, без да се включват леките оръжия и боеприпасите.

ОЩЕ: "Уолстрийт Джърнъл" се подиграва на Путинова Русия: Най-големият дарител на оръжия за Украйна

ОЩЕ: Русия е загубила поне 8000 единици оборудване от началото на войната - вижте какви

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари