Колко ще изгуби България при Brexit без сделка?

6143
Колко ще изгуби България при Brexit без сделка?
Снимка: iStock

 

 

Почти 3 години след вота за излизането на Великобритания от Европейския съюз все още не е ясно как ще се случи Brexit. Но едно е сигурно: търговията със стоки и услуги ще стане по-скъпа, а несигурността ще бъде бреме за много фирми. Неясната съдба на Brexit засяга конкуренцията, потреблението и инвестициите - особено при липсата на споразумение за оттегляне между Обединеното кралство и ЕС.

България ще губи по 111 млн. евро на година при Brexit без сделка, а при постигане на споразумение между Лондон и Брюксел загубите за икономиката ни ще са 61 млн. евро (9 евро на глава от населението). Това показва проучване на германската фондация "Бертелсман", базирано на анализ на данните от световните търговски потоци.

Страната ни обаче ще е от сравнително леко засегнатите в Европа. Европейците ще изгубят средно по 40 млрд. евро годишно при твърд Brexit. Британците, разбира се, ще изгубят най-много. Те ще се лишат от 57 млрд. евро годишно (около 900 евро на глава от населението). Brexit без сделка също ще струва скъпо на експортно ориентирани страни като Германия (9.5 млрд. евро), Франция (7.7 млрд. евро) и Италия (4.1 млрд. евро). Холандия и Ирландия също ще изгубят по над 3 млрд. евро годишно.

При постигане на споразумение, загубите ще са значително по-малки както за Острова, така и за континента. При мек Brexit Германия ще изгуби „само“ 5 млрд. евро, Франция - 4.3 млрд. евро, а Италия - 2.3 млрд. евро.

Докато Европа страда, САЩ и Китай могат да спечелят от Brexit. Икономиката на Щатите ще нарасне с около 13 млрд. евро на година, а тази на Китай – с около 5 млрд. евро. Засегната от санкции Русия вероятно ще спечели значитено по-малко - около 260 млн. евро годишно.

„Европейските вериги на стойност са негативно засегнати от Brexit. Това ще направи търговията в Европа по-скъпа, а търговията с останалия свят ще стане по-привлекателна“. - казва един от авторите на проучването Доминик Понату.

Най-големите губещи – регионите със силна индустрия и търговия

Не само държавите, но и регионите ще усетят негативния ефект от напускането на Великобритания. Изследването проучва резултатите за около 300 региона в Европа.

Поради географската близост и тесните търговски отношения с континентална Европа, регионите в Южна Англия ще са най-потърпевши от последиците от твърд Brexit.

Най-засегната очаквано ще е британската столица Лондон, губейки над 5 млрд. евро годишно. Големи загуби в абсолютно изражение ще претърпят и Манчестър, Нортъмбърланд, Западен Йоркшър, Дарбишър и др.

Нортъмбърланд, Западен Йоркшър, Дарбишър

В Германия ще пострадат най-тежко Дюселдорф и Кьолн, както и Горна Бавария (в която влиза и Мюнхен). Във Франция най-засегнат ще е регионът на Париж - Ил дьо Франс, губейки над 2.5 млрд. евро, както и области в северната част на страната – Кале, Ронските Алпи и др.

Сред големите губещи ще е и районът около испанската столица Мадрид, но и Каталуния, които имат силни търговски връзки с Острова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика