Колко време може да издържите без сън и какви са последствията?

1524

Ефектите при лишаване дълго време от сън са на лице още след три четири нощи – а именно започват халюцинации. Най-дългото регистрирано време без сън е приблизително 264 часа, малко над 11 последователни дни. Но продължителното лишаване от сън може да доведе до:

Как начина на спане се отразява на здравето ни?

Ефекти след 24 часа без сън

Предвид динамичното общество, в което живеем, 24 часа без сън не е нещо необичайно, а причините могат да са различни от работа до грижа за бебе. Толкова часа сън няма да се отразят значително върху здравето ви. Но отрицателните ефектите могат да бъдат:

Кой би предположил, че позата на спане се отразява пряко на здравето ви

Ефекти след 36 часа без сън

При лишаване от сън 36 часа вече може да усетите интензивни ефекти върху тялото ви. Могат да се променят някои телесни функции, като:

Негативни ефекти:

Дългото спане може да е опасно за здравето

Ефекти след 72 часа без сън

Лишаването от сън за толкова дълго време ограничава способността за мислене, запомняне, съсредоточаване, неспособност да се извършат лесни задачи.

Засяга емоциите - хората без сън толкова много часове са раздразнителни, депресирани, имат тревожност или параноя. Затруднено е обработването на емоциите на другите. Хората изпитват трудности при разпознаването на гневни и щастливи изражения на лицето.

Започват халюцинации – виждате нещо, което не е там, илюзии – тълкуване грешно на нещо реално.

Няма данни колко дълго хората могат да оцелеят без сън, но е ясно, че забележими симптоми започват след 36 часа без сън, като намалена способност за мислене, лошо вземане на решения и увреждане на говора.

Ако често се случва да не спите по цяла нощ от време на време, може да се консултирате с вашия лекар. Ако оставате будни поради необходимост, вашият лекар може да предложи съвет как да го направите по най-здравословния начин или да стигне до симптомите, които пречиняват безсъние. Добрият и качествен сън е важен за вашето здраве.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Полезно

Чесънът: Кой не трябва да го яде...
Лекар разкри защо е ЗАБРАНИЛ на...
Живеете в старо жилище? Проверете...
Петльовден е! Ето какво се прави...
Колко лошо е наистина да задържате...
Тези, ОДОБРЕНИ ОТ ЛЕКАРИТЕ навици,...
5 лесни неща, които да правите...
7 фактора имат опустошителен...
Тази храна предпазва от деменция...
Убивате всички полезни съставки...
Лекар с изненадващ съвет: Спортувайте...
Жена натърка лицето си с бананова...

Последни новини