Коментар №2 на седмицата: Българските лъжи за руския петрол

16438
Коментар №2 на седмицата: Българските лъжи за руския петрол

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 6000 ваши прочитания в Actualno.com.


Досадно, нали? Да доказваш, че Слънцето изгрява от изток и залязва на запад. Но в България често-често се налага – както с прословутата ни дерогация за руския петрол и произведените от него нефтопродукти.

Защото особено напоследък се чува един неприятно засилващ се шум по темата. В дерогацията ни (дерогация значи изключение) никъде не пишело, че е забранено да изнасяме произведени от руски суров петрол горива. Как така някакъв си говорител от Европейската комисия ще говори и де факто ще е я дописва устно – ако ЕК нещо искат, да допишат, не да говорят? И хей такива разни смешки, леещи се от познати до болка лица по телевизионните екрани.

Да почнем от началото – заради поведението на Владимир Путин спрямо Украйна, още през 2014 година ЕС почна да налага специфични санкции срещу Руската федерация. След като в края на февруари, 2022 година, Путин прекрачи всякакви граници и стартира пълномащабна война срещу Украйна, ЕС продължи със санкциите. Всички те влизат в регламент 833/2014 – той вече има един куп редакции, защото Путин просто не се спира. Регламентът е основата - на негова база България получи дерогация т.е. изключение. Дерогацията е подчинен на регламента нормативен акт.

Да стигнем сега до текста в регламента, която касае България. Дерогацията е по чл. 3м, параграфи 1 и 2. Тоест, всичко което пише в 3 м, параграфи 1 и 2 НЕ СЕ отнася до България до края на 2024 година.

А какво пише:

1. Забранява се закупуването, вносът или трансферът, пряко или непряко, на суров нефт или на нефтопродукти, изброени в приложение XXV, ако те са с произход от Русия или се изнасят от Русия.

2. Забранява се прякото или непрякото предоставяне на техническа помощ, брокерски услуги, финансиране или финансова помощ или всякакви други услуги, свързани с посочената в параграф 1 забрана.

Какво пише в приложение XXV:

I. Списък на продуктите от суров нефт и нефтопродуктите, посочени в членове 3м и 3н

а) Сурови нефтени масла и сурови масла от битуминозни минерали

б) Нефтени масла или масла от битуминозни минерали, различни от суровите; неупоменати, нито включени другаде препарати, съдържащи тегловно 70% или повече нефтени масла или масла от битуминозни минерали, които масла са основен компонент на тези препарати; отпадъчни масла.

Така – сега като за хора, които НЕ разбират какво четат. Пише ли някъде във всичко, от което България е ИЗКЛЮЧЕНИЕ, за износ на горива, направени от петрол? НЕ! Дори е пояснено в параграф 5 на чл. 3м, като за бавноразвиващи се – специално за България какво може!

И така – никъде не става дума за преработени т.е. рафинирани нефтопродукти, каквито са горивата като бензин и дизел. Затова нека погледнем какво пише на сайта на Европейската комисия за правомощията ѝ, а именно: че регламентите са част от правото на Европейския съюз, а ЕК издава насоки при прилагането им. Повтарям – издава насоки при прилагането им. Потретвам – издава насоки при прилагането им.

Какво каза вече ЕК: "Целта на дерогацията е България да се снабдява с петрол поради специфичната ѝ ситуация, а не да го продава на други държави членки или на трети страни, включително ако е преработен".

Това е положението – няма дерогация да бъдем скрито оръжие на Путин. Ако не сме съгласни, можем да се обърнем към съответния Европейски съд. Така ще се запишем в историята – при явната война, която Путин подпали, България да търси по съдебен път начин да го улеснява да смуче парички, за да си финансира ракетите и бомбите, които хвърля по граждански обекти в Украйна. Според украинците, от началото на войната 97% от поразените от режима на Путин цели в Украйна са граждански! 97 процента! Дали са точно толкова винаги може да бъде обект на спор, но е достатъчно да се погледне през вече над 9 месеца война колко случая на срината от руската армия гражданска инфраструктура има в Украйна – видеа, снимки и обяснения бол. Че и самият Путин не отрече, че е стратегия – просто оправданието му е като за дебили:

Путин определи ударите върху украинската инфраструктура като "неизбежни"

И между другото, понеже много сме се запънали за руския петрол, председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев взе да ни окуражава, че за коледно-новогодишните празници горивата ще поевтинеят. И ще поевтинеят, защото пазарните котировки отиват надолу, по думите му. Брей, ти да видиш – Коледа дойде! Може пък на Коледа и някои хора да се спрат малко да говорят по телевизора неща, които са лесно проверими колко струват с няколко клика в интернет!

Автор: Ивайло Ачев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com