НА ЖИВОВойната в Украйна

Комисия в Сената на САЩ призна руската агресия в Украйна за геноцид

1409

Комисията по външни работи в Сената на САЩ одобри резолюция, с която признава действията на Русия в Украйна за геноцид. Двама сенатори - републиканецът Джим Риш и демократът Бен Кардин, я внесоха още през юли. Сега документът е готов да бъде гласуван и в самия Сенат.

"С действията и думите си Путин даде да се разбере, че целта му е да заличи съществуването на украинския народ. Виждал съм отблизо неговата бруталност в Ирпен и Киевска област", каза Риш. "Тази резолюция осъжда активния геноцид срещу украинския народ, призовава правителството на САЩ да работи с нашите съюзници за предотвратяване на бъдещи актове на геноцид и подкрепя разследванията за изправяне на тези ужасни престъпления пред правосъдието. Трябва да продължим да правим всичко възможно, за да подкрепим украинския народ в борбата му за оцеляване".

"Престъпленията, които се извършват срещу украинския народ по време на незаконната и непровокирана война на Путин, противоречат на безброй международни конвенции и могат да бъдат обобщени единствено като геноцид", заяви Кардин, който е председател на Хелзинкския комитет на САЩ и автор на глобалния закон "Магнитски" за отговорността за правата на човека.

"Украинският народ показа своята решителност и способност да отблъсне продължаващите атаки, но невинни животи ще продължат да бъдат губени, докато Русия не разбере последствията от своите отвратителни действия. Трябва да се потърси отговорност", добави демократът, цитиран от сайта на външната комисия в Сената.

ОЩЕ: Русия да плати пълна компенсация на Украйна заради войната - Фон дер Лайен каза какъв е планът на ЕС

Резолюцията: осъжда Русия за извършването на геноцид срещу народа на Украйна; призовава Съединените щати, заедно със съюзниците от НАТО и ЕС, да подкрепят правителството на Украйна, за да предотвратят по-нататъшни актове на руски геноцид срещу украинския народ; подкрепя трибунали и международни наказателни разследвания, за да бъдат подведени под отговорност руските политически лидери и военнослужещи за агресивна война, военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид; настоятелно призовава президента да използва глобалните санкции "Магнитски" срещу лицата, отговорни или съучастници в геноцида, извършван от Руската федерация в Украйна.

ОЩЕ: Какво се случва, когато ЕС те обяви за държава спонсор на тероризма?

New York Times: Ето как ще започне Третата световна война

През март, когато президентът Байдън беше изправен пред натиск да засили намесата на САЩ в Украйна, той отговори, като извика призрака ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Америка

САЩ ще отменят извънредните здравни...
Германия дарява 200 млн. евро...
Джо Байдън обяви, че няма да изпрати...
Огромен пожар във фабрика в мексиканския...
Екзорсисти убиха 4-годишното...
САЩ не изключват военни действия,...
Над 20% от американците използват...
Започна производството на първият...
Автобус падна в пропаст в Перу,...
Петима кубинци се удавиха при...
Показаха кадрите от полицейското...
Генерал от ВВС на САЩ: Китай може...

Последни новини