Комитова: Част от трасето на АМ „Хемус“ тепърва се отчуждава, друга – още не се знае откъде ще минава

3385
Комитова: Част от трасето на АМ „Хемус“ тепърва се отчуждава, друга – още не се знае откъде ще минава
Снимка: БГНЕС

Част от трасето на АМ „Хемус“ тепърва предстои да бъде отчуждено, за да може да започне строителство, докато друга дори не се знае откъде ще мине. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова пред бТВ.

„Хемус“ е разделена на 9 отсечки. Строят се само 1, 2 и 3. Тези от Плевен до Велико Търново - 4, 5 и 6 тепърва трябва да минат през процедури за отчуждение“, обясни Комитова. По думите ѝ МРРБ е ускорила процедурата с надеждата от началото на следваща година да започне строеж и в отсечки 4, 5 и 6.

Абсурдното е, че научихме, че се строи незаконно в отсечка 4 от един горски служител. Там се строи в неотчуждени имоти, но гражданите не реагират, а реагира един шеф на горско стопанство, защото бяха изхвърлени големи количества земни маси и беше унищожена една гора“, каза Комитова.

Нанков обясни има ли строителство на АМ Хемус, където не би трябвало още да има

За всички отсечки знаем – от 1-ви етап до 9-ти етап. Това заяви бившият регионален и зам.-регионален министър Николай Нанков, кой...

По думите ѝ от МРРБ трябвало да облетят мястото с дрон, защото дотам няма път, по който да мине автомобил или джип. „Това, което Николай Нанков казва, че цялата АМ „Хемус“ ще бъде завършена до 2024 г., е предизборна лъжа“, каза още Комитова. „Ако Нанков има 100% гаранция, че процедурите по отчуждение ще минат и никой гражданин няма да възрази, това е друг въпрос“, каза иронично министърът.

Относно последните отсечки от трасето – 7, 8 и 9, за тях въобще не се знае откъде ще минат. „Те имат едно пунктирано трасе, което се изследва технологично. Там е установено свлачище, защитена територия и наличие на военен завод, поради което процедурата сега се връща в изходна позиция. Прави се ново трасе, изследват се тези параметри и чак тогава ще се правят идейни проекти“, каза Комитова.

От друга страна министърът каза, че чисто финансово строителството на цялата АМ „Хемус“ е обезпечено – предишното правителство са заделили 4,5 млрд. лева само за строителството на магистралата. „Заварихме един дефицит в АПИ от 1,5 млрд. лева, които са раздадени на фирмите за поддръжка и зимно почистване“, посочи Комитова. Оказва се, че фирмите, които АПИ наема да поддържат пътищата, работят надлимитно всяка година. При разговори с представители на МРРБ става ясно, че всяка година парите им се изплащат с министерски постановления.

„За 2018 г., например, бюджетът на АПИ е 400 млн. лева за ремонт и поддръжка на пътищата. Накрая на годината се изплащат 2 млрд. лева с постановления. През 2019 г., пак – 400 млн. лева за бюджета на АПИ, а плащаме 1,7 млрд. лева с министерски постановления“, обясни Комитова. По думите ѝ за тази година в бюджета на АПИ са заложени 1,5 млрд. лева за поддръжката на пътищата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика