Конгресът на САЩ одобрил 22 млн. долара финансова помощ на България за 3D радари

6084
Конгресът на САЩ одобрил 22 млн. долара финансова помощ на България за 3D радари
Снимка: Getty Images/Guliver

Конгресът на САЩ е одобрил финансова помощ за България в размер на 22 млн. долара за нови трикоординатни радари, или т.нар 3D радари. Това става ясно от отговора на служебния военен министър Георги Панайотов до депутата Христо Гаджев (ГЕРБ).

Народният представител се е интересувал какво е свършено до момента по проекта за придобиването на нов тип трикоординатни радари като един от основните приоритети за модернизация на армията. Те ще бъдат особено необходими за експлоатация на новите бойни самолети F-16, първите от които следва да влязат на въоръжение през 2023 година. А също така дали министърът смята да внесе в следващото Народно събрание за одобрение проект за инвестиционен разход.

Държавният департамент на САЩ с остри критики за България

България все още не изпълнява напълно минималните стандарти за премахване на трафика на хора, но полага значителни усилия в тази посока...

„Придобиване на нови трикоординатни радари“ един от основните инвестиционни проекти на въоръжените сили на Република България и е в изпълнение на изискванията за формиране на радарно покритие в зоната за отговорност на Република България в Интегрираната система за ПВО и ПРО на НАТО. Проектът е пряко свързан с реализацията на друг основен инвестиционен проект „Придобиване на нов тип боен самолет“ – обяснява Панайотов.

Разработката предвижда поетапна замяна на остарелите (морално и физически) радарни комплекси, произведени на базата на технологии от средата на 60-те и 70-те години на миналия век, с нови, съвременни трикоординатни радари. Първият от двата етапа в реализацията на проекта предвижда придобиването на 5 радара за далечно откриване и 2 радара за близко откриване, формиращи основно радарно покритие.

През 2019 г. били изпратени запитвания RFI (Request for Information) към фирми-производители на радари „LOCKHEED MARTIN“, „LEONARDO“, „THALES Raytheon Systems“, „SAAB АВ“, „INDRA“ и „ELTA Systems Ltd. Israel Aerospace Industries Ltd“. През април 2020 г. допълнително са направени запитвания до компаниите „ВАЕ Systems“ и „HENSOLDT“.

Впоследствие е изпратено писмо - заявка (LOR for Р&А) по линия на Програмата за чуждестранни военни продажби на САЩ за предоставяне на информация за цени и наличности на нови трикоординатни радари.

През месец март 2021 г. е изпратено писмо до Посолството на САЩ в България за изясняване на възможностите за отпускане на финансова помощ по линия на Програмата за чуждестранно военно финансиране на САЩ в размер на 22 млн. $ в подкрепа на придобиването на новите радари.

Най-голямата израелска военна компания предлага на България супер модерни радари

Държавната Israel Aerospace Industries (IAI), глобален лидер в отбранителната и авиокосмическата индустрия, предлага на България ново п...

„На 25.08.2021 г. в Министерството на отбраната е получена информация от Офиса за военно сътрудничество към Посолството на САЩ в България, че исканата финансова помощ е одобрена от американския Конгрес“ – е посочил още военният министър.

В резултат на получените отговори запитванията и писмата заявки, както и на база прогнозните времеви, финансови параметри и разчети бил изготвен проект за инвестиционен разход,  одобрен от Борда за управление на портфолиото от проекти на МО (П2Б), политико-военната направляваща работна група по проекта и Съвета по отбрана. Одобреният проект за инвестиционен разход предстои да бъде съгласуван с Министерството на икономиката.

Предвид стойността му (над 100 млн. лв.) и в изпълнение на чл. 16, т. 7а от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, предложението за инвестиционен разход ще бъде внесено за приемане пред Народно събрание на Република България, става ясно още от неговия отговор.

Припомняме, че преди седмица служебният министър на отбраната Георги Панайотов се срещна с посланика на САЩ Херо Мустафа.

„По време на двустранните разговори бяха разгледани теми, свързани с развитието на проектите за модернизация на българските въоръжени сили, в частност придобиването на нови 3D радари, както и възможностите за провеждане на инициативи в сферата на киберотбраната“, се посочва в прессъобщението на МО.

САЩ: Продължаваме с мерките срещу корумпираните

Правителството на САЩ ще продължи да предприема мерки с осезаеми и значителни последствия срещу тези, които са замесени в корупция. Так...

През пролетта от Военновъздушните сили казаха, че се очакват 7 радара. Пет броя се очаква да струват около 400 милиона лева.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 17 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 16 април 2024 г.

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com