Конституционният съд реши, че ВСС ще продължи работа с изтекъл мандат

2424
Конституционният съд реши, че ВСС ще продължи работа с изтекъл мандат
Снимка: БГНЕС

Днес (27 септември) Конституционният съд взе решение, че с изтичането на срока, за който са избрани, главният инспектор и инспекторите в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) изпълняват своите функции до избиране от Народното събрание на техни наследници.

Тълкуването на КС означава, че се дава възможност на ръководствата на държавни органи да разполагат фактически с безсрочни мандати – особено в политическа криза с трудно сформиране на дългосрочно работещ парламент.

Конституционното дело №7 от 2022 г. беше образувано по искане на пленума на Върховния административен съд. Оттам настояха да се даде задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 132а от Основния закон.

Прокуратурата сезира КС за незаконния добив на подземни богатства

Главният прокурор Иван Гешев заведе дело в Конституционния съд. Този път - за да защити правата на хора, чиито движими вещи подлежат на...

Съдиите решиха, че е „конституционно недопустимо да се преустанови автоматично, за неопределено време, дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет поради изтичане на срока на пълномощията на главния инспектор и на инспекторите и неизбирането от Народното събрание на нов състав на Инспектората, осигуряващ му функциониране в съответствие с конституционните предписания“.

„Дискреционната власт на парламента е лимитирана и обратното подрива демократичния ред под върховенството на правото, което е конституционно установено по волята на суверена като елемент на фундаменталната структура на Основния закон“, пише още в решението, чийто пълен вариант се очаква да бъде публикуван по-късно.

Решението е прието със седем гласа „за“ и три „против“. Съдиите Атанас Семов, Красимир Влахов и Янаки Стоилов са го подписали с особено мнение.

В момента главен инспектор в ИВСС е Теодора Точкова. Тя беше избрана от Народното събрание на 2 април 2015 г. – по време на управлението на ГЕРБ. Последният парламент обаче не избра никого на нейно място, което означава, че тя запазва позицията си до нова процедура по избор, без да се уточнява период.

Кабинетът пита Конституционния съд за правомощията на Гешев

"Току-що Министерският съвет взе решение да изпрати до Конституционния съд искане за задължително тълкуване на основния закон, свързано...

Конституцията определя 5-годишен мандат на главния инспектор и 4 г. за инспекторите. Втори мандат не е допустим. По закон ИВСС проверява работата и имуществото на съдии, прокурори и следователи.

Това обаче не е единственото звено, което ще бъде засегнато от решението на Конституционния съд. Мандатът на Висшия съдебен съвет (ВСС) изтича на 3 октомври и тълкуването на КС, което е със силата на закон, ще бъде приложено и за ВСС. На практика, ръководството няма мандат да управлява съдебната система, но ще продължи да го прави, докато бъдещ парламент не успее да осигури необходимите 2/3 от гласовете на депутатите, за да попълни квотата.

Към момента са избрани само 11 от необходимите 22-ма членове във ВСС. Те са от квотата на магистратите, а тази от Народното събрание не бе попълнена. 

С изтекъл мандат работят също Сметната палата и БНБ. Ако парламентът не задейства процедурите по избори, настоящото си ръководство могат да запазят и всякакви контролни органи като КПКОНПИ, Комисията за защита на конкуренцията и всички останали, чиито ръководители се избират от народните представители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Намаляват скоростта на магистралите у нас

Отбелязваме 145 г. от приемането на първата българска Конституция

„Написах ти писмо": МВР започва национална кампания за пътна безопасност

Прогноза за времето - 16 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 15 април 2024 г.

Ето как ще разпознаваме българското агнешко месо за Великден

Аз избирам да бъда щастлив! (ВИДЕО)

Подготвят промени в Закона за пазарите

"На прав път към Шенген": Стоянов показа на германския вътрешен министър как пазим границите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com