НА ЖИВОВойната в Украйна

Конституционният съд реши, че ВСС ще продължи работа с изтекъл мандат

1485

Днес (27 септември) Конституционният съд взе решение, че с изтичането на срока, за който са избрани, главният инспектор и инспекторите в Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) изпълняват своите функции до избиране от Народното събрание на техни наследници.

Тълкуването на КС означава, че се дава възможност на ръководствата на държавни органи да разполагат фактически с безсрочни мандати – особено в политическа криза с трудно сформиране на дългосрочно работещ парламент.

Конституционното дело №7 от 2022 г. беше образувано по искане на пленума на Върховния административен съд. Оттам настояха да се даде задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 132а от Основния закон.

Съдиите решиха, че е „конституционно недопустимо да се преустанови автоматично, за неопределено време, дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет поради изтичане на срока на пълномощията на главния инспектор и на инспекторите и неизбирането от Народното събрание на нов състав на Инспектората, осигуряващ му функциониране в съответствие с конституционните предписания“.

„Дискреционната власт на парламента е лимитирана и обратното подрива демократичния ред под върховенството на правото, което е конституционно установено по волята на суверена като елемент на фундаменталната структура на Основния закон“, пише още в решението, чийто пълен вариант се очаква да бъде публикуван по-късно.

Решението е прието със седем гласа „за“ и три „против“. Съдиите Атанас Семов, Красимир Влахов и Янаки Стоилов са го подписали с особено мнение.

В момента главен инспектор в ИВСС е Теодора Точкова. Тя беше избрана от Народното събрание на 2 април 2015 г. – по време на управлението на ГЕРБ. Последният парламент обаче не избра никого на нейно място, което означава, че тя запазва позицията си до нова процедура по избор, без да се уточнява период.

Конституцията определя 5-годишен мандат на главния инспектор и 4 г. за инспекторите. Втори мандат не е допустим. По закон ИВСС проверява работата и имуществото на съдии, прокурори и следователи.

Това обаче не е единственото звено, което ще бъде засегнато от решението на Конституционния съд. Мандатът на Висшия съдебен съвет (ВСС) изтича на 3 октомври и тълкуването на КС, което е със силата на закон, ще бъде приложено и за ВСС. На практика, ръководството няма мандат да управлява съдебната система, но ще продължи да го прави, докато бъдещ парламент не успее да осигури необходимите 2/3 от гласовете на депутатите, за да попълни квотата.

Към момента са избрани само 11 от необходимите 22-ма членове във ВСС. Те са от квотата на магистратите, а тази от Народното събрание не бе попълнена. 

С изтекъл мандат работят също Сметната палата и БНБ. Ако парламентът не задейства процедурите по избори, настоящото си ръководство могат да запазят и всякакви контролни органи като КПКОНПИ, Комисията за защита на конкуренцията и всички останали, чиито ръководители се избират от народните представители.

Прокуратурата сезира КС за незаконния добив на подземни богатства

Главният прокурор Иван Гешев заведе дело в Конституционния съд. Този път - за да защити правата на хора, чиито движими вещи подлежат на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Общество

Граждани искат ефективни присъди...
Намалява броят на обявите за работа...
Най-важното за деня, 2 декември...
Прогноза за времето - 3 декември...
Край на отстъпката от 25 стотинки...
Приказен Коледен влак с парен...
Топли дни през декември и гледане...
Колко ще ни струва трапезата за...
Проучват дали роднините на изоставеното...
Времето утре - 3 декември 2022...
Обновен Lidl в „Подуяне“ отвори...
Иван и Андрей пазаруват всичко...

Последни новини