НА ЖИВОВойната в Украйна

Контрол върху работата на Гешев: Идеите за главния прокурор са на обществено обсъждане

1511

Вече официално правосъдното министерство пусна за обществено обсъждане предложенията си за промени на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се залага механизъм за контрол на работата на главния прокурор.

Какви са основните моменти? На първо място, ако има отказ главният прокурор да бъде разследван, това може да се обжалва пред съда на две инстанции. В момента такова нещо е невъзможно - само прокуратурата решава и обжалване се прави пред по-горна нейна инстанция. До какво води това: Законно е – когато прокуратурата е по-силна от съда (I част)

Освен това, главният прокурор ще се разследва от т.нар. "наказателен съдия", който ще изпълнява функциите на зам.-главен прокурор. Въпросният съдия почва да работи след повдигнато обвинение срещу главния прокурор. Този съдия трябва да има поне 7 години опит като наказателен съдия, а изборът му се прави от съдии.

Друга важна промяна, която правосъдното министерство под ръководството на Крум Зарков иска - за да бъде освободен главния прокурор от длъжност, вече ще се изисква обикновено мнозинство във Висшия съдебен съвет (ВСС), а не квалифицирано. С други думи, 13 гласа, не 17.

Зарков: Главният прокурор да бъде освобождаван с 13, а не със 17 гласа от ВСС

Не със 17, а с 13 гласа от Висшия съдебен съвет (ВСС) да бъде предсрочно освобождаван и избиран главният прокурор. Това предвиждат но...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

МВнР: Властта в РСМ постъпи унизително...
Петър Стоянов: Изнасянето на...
Стефан Янев: Не виждам особен...
Гечев: Променяме стратегическия...
Спасовски отказал на Демерджиев...
Йотова: Северна Македония сама...
"Възраждане" се оплакаха, че...
Здравко Димитров за поисканата...
Кирил Добрев: Преди 26 години...
Бойко Борисов поиска оставката...
Борисов: Гоце Делчев е символ...
Желязков: Целта на опонентите...

Последни новини