Корнелия Нинова посочи причините за водната криза в национален мащаб

4114
Корнелия Нинова посочи причините за водната криза в национален мащаб
Снимка: БГНЕС

Близо 7 млн. българи плащат за некомпетентно управление на ВиК сектора, административен хаос и корупция, режим, високи цени за лошо качество и отровна вода.

Това посочи лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на разискванията по време на разискванията за предотвратяване на опасността от воден режим. Тя посочи, че сме олицетворение на поговорката: "Вода гази, жаден ходи".

Опозицията поиска поемане на отговорност за водната криза в Перник

Водната реформа се търкаля 10 години, а отговорните институции често заекват по нея. Това каза народният представител от ПГ на „...

"Поводът за този дебат е конкретно кризата в Перник, но проблемът е комплексен и национален. Обяснението на управляващите обикновено е с климата. Ако вали дъжд - чакайте някой язовир да ви наводни като в Мизия. Ако има суша, правете молебен за дъжд. Това е удобно, но не вярно обяснение. Нека да видим какви са причините днес 320 хил. българи да бедстват на режим в страната с риск те да се увеличат", коментира Нинова.

"Първо, безконтролно се раздаваха язовири за правене на бизнес. 500 млн. по постановление на Министерски съвет извън бюджета, извън нормалната процедура на парламента бяха гласувани за аварийни ремонти на язовори. По-голямата част вече са разпределени - 1 млн. през 2017 г., 442 през 218 г. Оттам нататък пълна мъгла. Къде са отишли, колко язовири се ремонтират, по какви процедури, кои фирми и т.н. Нищо не се знае за тези пари и за тяхната резултатност. През 2018 г. министърът Караникалов заяви тук пред нас, че държавата все още не знае кой е собственика на 153 язовира. 10 години управление на Борисов не стигнаха да се установи собствеността на язовирите в България и 153 са безстопанствени и безконтролни.

Втора причина, криминално се унищожи Напоителни системи. Разпродадоха се, нарязаха се тръбите. До какво доведе това - до наводнения и липса на поливно замеделие.

Третата причина е остарялата инфраструктура", заяви още Нинова и поясни, че 60 % се губи вода по изчисления на КЕВР. "В същото време сте направили ремонт само на 0, 5 % от мрежата в страната. Пак по официални данни.

Безводието в Перник – кризата се задълбочава, вода няма

„В някои квартали на Перник има изключително тежки проблеми, там въобще няма вода“, заяви пред БНР кметът на града Станисла...

Следваща причина за състоянието на сектора: съмнение за корупция. Сигурно знаете, че в Перник витаят от седмици всякакви версии за онези 32 млн. отпуснати за ремонт на язовира и недовели до резултат. Надяваме се прокуратурата да си свърши работата там. Следваща причина пета - лошото качество на водата в Стрелча, Хасково, цялата Плевен област, Шумен хората пият мръсна и опасна за здравето вода", подчерта още Нинова.

Според нея шестата причина е пълен административен хаос и управленско безхаберие. "МРРБ прехвърля отговорността на Министерството на околната среда и водите. Министерството на околната среда и водите на областните управители. Областните упавители на ВиК дружествата. При язовирите на държавната консолидационна компания, на кметовете и общинскикте съвети. Никой не знае какво прави в този сектор"ы заяви Нинова.

Тя посочи, че седмото е, че на фона на всичко това се увеличава цената на водата.

"На 20 ноември 2019 в свое изказване от трибуната допуснах, че ще увеличите отново цената на водата за следващата година. Само го допуснах, но днес един месец по-късно това вече е факт. Вчера КЕВР обяви нови пределни цени на водата и е направо парадокс и е подигравка, че това увеличение започва от Шумен, където водата е с една от най-високите цени, където съдът се произнесе, че е негодна за пиене и където се очаква режим на водата до седмици и месеци. Там точно решихте да увеличавате цената на водата", подчерта още лидерът на БСП.

Станислав Владимиров: ВиК мрежата на Перник е моят приоритет, загубите на вода са над 75%

41-годишният Станислав Владимиров е новият кмет на община Перник. Той има висше икономическо образование. Бил е заместник-кмет по младе...

Лидерът на БСП обърна внимание, че е забранено да се прекъсват доставките на вода в Белгия, Дания, Франция, Германия, Ирландия, Люксембург, Норвегия, Швеция, Швейцария и Англия. "Финансова помощ на лица с ниски доходи, които не могат да си плащат водата се осигурява в 22 европейски държави. Ето това искаме и за българските граждани като в Европа, защото са европейски граждани. докато правите стратегия, докато си решавате проблемите с корупцията, докато възстановявате 95 % от мрежата, която се разпада и докато продавате легени на хората, които нямат вода, въведете водни помощи. Ако не искате да чуете предложението на БСП - вижте какво правят европейците. Ако ще бъдем европейска държава приемете това предложение", допълни лидерът на БСП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика