Коронавирусът може да причини дълготрайни промени в структурата на мозъка

5214
Коронавирусът може да причини дълготрайни промени в структурата на мозъка
Снимка: iStock

Медици са установили, че инфекцията с коронавирус причинява дълготрайни промени в микроструктурата на фронталните части и в дясната страна на междинния мозък. Тези аномалии продължават дори шест месеца след възстановяването, съобщава пресслужбата на Радиологичното общество на Северна Америка (RSNA).

В някои случаи коронавирусната инфекция причинява мозъчни нарушения: треска, временно увреждане на паметта и снижаване на умствените способности. Учените са открили неизвестен досега тип изменения в структурата на мозъка, които често се появяват при пациенти с лек или тежък COVID-19. Изследователите са анализирали данни, събрани с помощта на SWI томография на 46 преболедували SARS-CoV-2 и 30 здрави доброволци. Доброволците имали инфекцията шест месеца преди началото на наблюденията.

Коронавирусът в България: Над 38 000 са вече жертвите на заразата

Броят на новите случаи на коронавирус се увеличи като абсолютно число, но процентът остана без промяна, сочат последните данни на ...

SWI томографията се основава на магнитната възприемчивост на различни тъкани на човешкото тяло, които се различават поради различни концентрации на атомите желязо и други магнитни примеси в клетките и междуклетъчното пространство. Това позволява да се получат висококонтрастни изображения на мозъка и други органи.

Анализът показал, че инфекцията с COVID-19 променя магнитната чувствителност и структурата на няколко области на мозъка: фронталните извивки, свързаното с тях бяло вещество, както и дясната част на междинния мозък. Нарушенията във функционирането на фронталните извивки и бялото вещество са свързани с развитието на безсъние и други поведенчески разстройства, а промените във функционирането на междинния мозък водят до хормонални смущения.

Засега учените не могат да кажат колко време продължават тези промени и дали те са причина за развитието на постковиден синдром. Изследователите се надяват, че последващите наблюдения ще помогнат да се отговори на тези въпроси.

Сред симптомите на постковидния синдрома, или т.нар. дълъг ковид, има мозъчна мъгла (англ. brain fog). The Atlantic го нарича един от най-лошите и обяснява защо по-често от другите симптоми той се разбира неправилно.

Мъглата в главата възниква както по време на COVID-19, така и при тези, които прекарват заболяването сравнително леко, и след възстановяване. Понякога го сравняват със състоянието на ума по време на махмурлук, стрес, преумора или депресия, но страдащите от мозъчна мъгла казват, че това е нещо друго.

След стотици години еволюция: 42 гена ни пазят от коронавируси

42 гена ни пазят от коронавируси заради мутации през годините. Те са еволюирали след различни епидемии. Това обясни пред „Телегра...

Мозъчната мъгла почти винаги се свежда до нарушени изпълнителни функции: способност за съсредоточаване, запаметяване на информация и т.н. Поради това става много трудно да се планира, да се правят няколко неща едновременно, както и да се концентрира човек. Това, което по-рано се е случвало сякаш от само себе си, сега трябва да се изпълнява с усилие.

За повечето хора мъглата в главата не причинява толкова сериозни проблеми и състоянието постепенно се подобрява. Но не всички се възстановяват напълно: предишната острота на ума вече я няма.

Мъглата в главата възниква не само заради COVID-19. Среща се при хора с ХИВ, онкоболни след химиотерапия, при епилептици след гърчове. Също така е диагностичен критерий за синдрома на хроничната умора. Въпреки това в медицината самото съществуване на такова нарушение е поставено под въпрос. Мозъчната мъгла практически не е изследвана. Общите тестове за оценка на състоянието на пациента са предназначени за възрастни хора с деменция, а хората с мозъчна мъгла получават резултати в нормалните граници.

Някои доказателства сочат, че мозъчната мъгла може да се дължи на промени в мозъка след COVID-19. Най-честата причина вероятно е възпалението, но може да има и други, като инфекция на мозъчни клетки със SARS-CoV-2, автоимунна реакция, активиране на пасивни вируси, съдово увреждане.

ОЩЕ: Най-лесният начин за предотвратяване на тежък COVID

В Пекин затварят училища, заради нова вълна на COVID-19 в Китай

Учениците в няколко пекински района се върнаха към онлайн занятията, след като властите призоваха жителите на някои от най-засегнатите ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно