НА ЖИВОВойната в Украйна

Коронавирусът по света: Близо 500 загинали в САЩ за денонощие

1011

Над 676 милиона са вече доказаните случаи на коронавирус в световен мащаб, сочат данните на Worldometers. Според статистиката, от тях повече от 6,77 милиона са починали, а над 649 милиона са оздравели до момента.

Трябва да се отбележи, че през последните дни новите случаи в света са между около 350 000 - 400 000 дневно – цифри, далече от предишните тежки вълни на заразата. При първоначалния вариант Омикрон в началото на годината, например, в глобален мащаб се отчитаха около и над 3 милиона случая дневно, като именно тогава беше отчетен и абсолютният рекорд досега – 3,847 милиона за ден на 21 януари 2022 година. Въпреки това, от началото на декември трябва да се отбележи, че заразените растат, като това се дължи основно на новия подвариант ХВВ.1.5 на Омикрон. Учени вече съобщиха, че това е най-заразната разновидност на COVID-19 от началото на пандемията досега. 

ОЩЕ: Седмицата на коронавируса: Нови хубави данни

При смъртните случаи също има огромен спад, като през последните седмици средно се отчитат между 1500 и 2000 дневно – отново далече от предишните вълни, като за сравнение на 21 януари 2021 година, в разгара на вълната, причинена от варианта Алфа, бяха отчетени рекордните 16 877 жертви. Близо до тези данни бяха и следващите пикове, причинени от вариантите Делта и Омикрон. Че има сериозен спад в броя на починалите признаха и от СЗО. По данни на организацията жертвите са намалели с 90 на сто спрямо февруари тази година, когато вариантът Омикрон беше апогея си. И въпреки че е по-малко смъртоносен, той все пак доведе до много смъртни случаи, тъй като и заразените бяха многократно повече от предишните вълни. 

Лидер по най-много открити заразени остава САЩ, като там те вече надхвърлиха 104,5 милиона. На второ място в мрачната статистика е Индия – там над 44,6 милиона души са се заразили до момента. Трета е Франция с над 39,5 милиона доказани случая. Челната десетка допълват Германия, Бразилия, Южна Корея, Япония, Италия, Великобритания и Русия.

Що се отнася за данните за починалите, Съединените щати също са първи – до момента там има 1 137 032 жертви на коронавируса, което е повече от една шеста от всички фатални случаи. Втора е Бразилия с над 697 000 починали, а трета Индия с над 530 000 жертви досега. Следват Русия, Мексико, Перу, Великобритания, Италия, Индонезия и Франция.

ОЩЕ: Може ли нов и опасен вариант на коронавируса да влезе от Китай в България? Прогноза на български учен от Лондон

Най-висок брой заразени за денонощие са отчетени в Япония - 41 584. Следва САЩ с 31 892, като заради часовата разлика тези данни са за 7 февруари. На трето място е Тайван, където са отчетени 24 240 заразени. 

Трябва обаче да се отбележи, че тези данни са непълни, тъй като Китай още през декември обяви, че спира да предоставя актуални данни за заразените. Неяснотата около ситуацията накара директорът на СЗО да обяви, че данните не отразяват пълната картина в страната. Въпреки това е ясно, че страната е категорично начело в класациите, а данните са страховити, като вероятно надминават цифрата от милион дневно. Така например днес стана ясно, че в 25-милионен Шанхай към момента е заразено около 70 на сто от населението, което означава около 18 милиона активни инфекции. Стотици милиони са заразените по неофициални данни, като само в Ханан има близо 90 милиона заразени. Според специалисти, необузданото разпространение на варианта ХВВ.1.5, известен като Кракен, е поставил китайската здравна система пред колапс. Заради ужасяващия пик на заразата, Европейският съюз препоръча налагането на общи мерки срещу пътуващите от страната. 

Така за поредна седмица се затвърждава тенденцията пандемията да завзема нови територии към Азия, като Япония, Южна Корея, Китай, Тайван, Индонезия и Хонконг са страните, които често са в челото на мрачната статистика. Това личи и от седмичната статистика, където първите две държави също са в челото. В Европа пък Франция продължава битката с нов пик на заразата, след като вече седмици е ежедневно с най-много нови случаи. Ръст се наблюдава и в САЩ, където вече набира сила новият подвариант на Омикрон XBB.1.5.

ОЩЕ: Нов вариант на Ковид е най-съвършеният за заразяване досега според СЗО

При дневните смъртни случаи Съединените щати са начело, като там са отчетени 485 починали. Япония е втора с 200 жертви, на трето място е Тайван с 54 фатални случая за ден. При този показател отново важи уговорката, че тези данни вероятно бледнеят на случващото се в Китай, но официален Пекин не предоставя данни за случващото се там.

На Балканите най-много заразени за денонощие има отново в Сърбия - 791, Хърватия e страната с най-много починали - 4. Тук трябва да се направи уточнение, че и тази статистика не е пълна, тъй като Турция, Гърция, Румъния и Северна Македония вече не представят актуални ежедневни данни.

Що се отнася до броя починали на милион население, Перу остава начело с 6508 жертви. България е втора в глобален план по този показател с 5580 жертви на милион население. Следват Унгария, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Черна гора, Грузия, Хърватия, Чехия, Словакия, Литва и Румъния – все страни от бившия социалистически лагер.

ОЩЕ: Без промяна в броя на заразените с коронавирус у нас за денонощие

Прогноза: Гражданските полети ще се възстановят напълно през 2023 г.

Гражданските полети се очаква да се възстановят напълно през 2023 г., като в края на годината обемът им ще надхвърли нивото от 2019 г.....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Америка

Кола полетя на магистрала в Лос...
Разследване: Модната дизайнерка...
Очакват се още бури след торнадото...
"Туитър" търси виновника за изтичането...
САЩ: Няма признаци, че Русия се...
Най-малко 25 души загинаха след...
Тръмп: Разследват ме за нещо,...
Земетресение с магнитуд 5,5 разтърси...
Най-малко 23 загинали след торнадо...
Взрив във фабрика за шоколад в...
Fitch: Аржентина е близо до фалит...
САЩ наложи нови санкции на Беларус...

Последни новини