НА ЖИВОВойната в Украйна

Коронавирусът в България: Едва 13 са откритите случаи за денонощие

1944

Броят на новите случаи на коронавирус намаля и като абсолютно число, и като процент, сочат данните на Единния информационен портал. Едва 13 са новите заразени с коронавирус за 28 януари, като те бележат спад от 47 на дневна база, след като в предходния отчет бяха открити 60 случая.

Направени са 875 теста (PCR и антигенни), като те са с 1702 по-малко спрямо отчетените 2577 ден по-рано. Така процентът на положителните проби се променя - от 2,32% до 1,48 на сто.

ОЩЕ: Седмицата на коронавируса: В очакване на ефекта "Кракен" - нов силен спад

Най-много случаи през последното денонощие са открити в София-град - 5. В 21 области - Благоевград, Бургас, Видин, Враца, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив Разград, Силистра, Сливен, София, Стара Загора, Търговище, Хасково и Ямбол, няма нито един официално регистриран нов заразен.

ОЩЕ: Предупреждение за новия доминиращ в САЩ вариант на Ковид - увеличават се приетите в болница

За деня има направени 777 антигенни теста, като положителни са 13, т.е. 1,67% положителни проби. За сравнение, при предишния отчет имаше 2319 антигенни теста, от които положителни 56, т.е. 2,41%. PCR тестовете са 98, като няма открити случаи с този вид проби. При предишния отчет този тип тестове бяха 258, като имаше 4 открити положителни случаи или 1,55 на сто. 

Общо потвърдените случаи са 1 295 255. Направени са 3 778 785 PCR и 7 200 820 антигенни теста (общо 10 979 605), като средният процент на положителните проби от началото на пандемията е 11,79 на сто - без промяна на дневна база.

Активните случаи леко се увеличават и вече са 2835, което е с 3 повече спрямо предния отчет. Според експерти, огромният спад в началото на юли, когато в рамките на две седмици броят на активните инфекции намаля с около 90 000, се обяснява с факта, че е имало много неотчетени оздравели пациенти през изминалите две години и особено по време на пиковете на предишните вълни, когато областните РЗИ-та бяха изключително натоварени, заради което не се отчитаха реалните бройки и сега този показател се поправя. 

Лек ръст има и в броя на хоспитализираните лица, като те са 270 - с 1 повече (3 са влезли в болница, 2 са изписани). За сравнение при най-тежките дни на пандемията през октомври миналата година в болници се лекуваха над 7200 пациенти. Пациентите, настанени в интензивни отделения, са 37 - с 1 по-малко на дневна база. Именно заетостта на интензивните легла е един от основните критерии за затягане на мерките у нас, а не както досега броят заразени лица или активните случаи.

ОЩЕ: Влизане с взлом. Учени за първи път заснеха как коронавирусът заразява клетката (ВИДЕО)

В тази връзка в Единния информационен портал се представят данни за заетостта на интензивните легла в петте клъстъра. Цялата страна е на Етап 0 - синя зона т.е. най-ниското ниво. Заради намаляването на натовареността в интензивните сектори, от 21 март зеленият сертификат отпадна напълно. А с идването на петия служебен кабинет, назначен от Румен Радев, стана ясно, че всяка седмица експертен съвет ще отчита най-важните данни и ще решава дали и какви мерки ще има.

10 души официално са се възстановили според последния отчет, като така общата им бройка вече е 1 254 246. За последното денонощие няма регистрирани смъртни случая. Така броят на загубилите битката с вируса в България остава 38 174.

Общо 26 327 медицински лица са сред официалните случаи на коронавирус, което означава, че няма нови за денонощие. Под карантина са 326 души, като прави впечатление, че те са с 2509 по-малко от активните към момента случаи. Информацията за броя на хората, попаднали под карантина заради COVID-19, е достъпна тук, въпреки че според здравното министерство тя не е публична. Именно цифрата на карантинираните би следвало да се приема за ориентир относно реалния брой на активните случаи към момента в страната.

От здравното министерство представят данни и каква част от заразените, постъпилите в болница и починалите не са били напълно ваксинирани. През последното денонощие 69,23% от далите положителна проба не са били имунизирани. 66,67 на сто от приетите за лечение в болница са били неваксинирани. 

Четиринадесетдневната заболеваемост е 16,65 на 100 000 души спрямо 17.14 вчера. Седемдневната заболеваемост е 5,95 на 100 000 души спрямо 6.20 вчера.

Единният информационен портал предоставя данни и за поставените дози ваксини. До момента те са общо 4 606 779, като за последното денонощие има поставени едва 5 нови ваксини.

Според последния отчет 2 075 430 души или 31,92 на сто са със завършен имунизационен цикъл - поставени две иРНК дози или една на компанията "Янсен". Тази цифра отбеляза няколко драстични скокове и спадове през последните месеци, за които нямаше официално обяснение. На 13 юли хората с пълна имунизация намаляха с 13 364 спрямо предходния отчет. Данните отбелязаха спад и между 20 и 21 март с около 9000 души, а на 4 юли необяснимо се увеличиха с 13 385.

942 278 души или 14,49 на сто пък са получили и бустерна доза, като най-много от тях са в столицата. Общо 69 709 души пък са си поставили от адаптираната срещу варианта Омикрон ваксина.

От 27 юни всички желаещи могат да си поставят и втора бустерна доза. Тя трябва да се направи най-малко 4 месеца след първия бустер при лица, чийто завършен ваксинационен курс е с двудозова ваксина. Всички лица на и над 18 г., които желаят да получат втора бустерна ваксина срещу COVID-19, могат да го направят във ваксинационните пунктове на РЗИ, кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична медицинска помощ.

От началото на поставяне на ковид ваксини от 2021 година до старта на специализирания сайт plusmen.bg през пролетта на 2022 година 91 на сто от приетите за лечение в болница са неваксинирани. Що се отнася до нуждаещите се от интензивно лечение, процентът е още по-висок - 96,89%, сочеха първите данни на портала plusmen.bg.

Доц. Ангел Кунчев: Комбинираните бързи тестове са надеждни, но трябва да се правят в първите дни

Бързите комбинирани тестове за COVID и грип са точни и достатъчно надеждни, но трябва да се ползват в първите дни, когато вирусът е в н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Здравеопазване

Дойдоха опаковките Ozempic в...
Мая Илиева: Някои медицински...
Синдикат „Защита“ на протест...
Проф. Кантарджиев: Заболеваемостта...
РЗИ: Няма извънредна ситуация...
Д-р Николова: В момента има от...
7 симптома на рак при децата...
Спад в броя на новите случаи на...
Д-р Меджидиев: Предстои да бракуваме...
Проф. Кантарджиев: Децата са...
Д-р Пешев: След COVID има увеличение...
Седмицата на коронавируса: Рекордно...

Последни новини