НА ЖИВОВойната в Украйна

Ковачева: Цените от май досега на твърдите горива са скочили с почти 110%

991

Проблемът с твърдие горива за отопление е сериозен, защото близо 40% от хората се отопляват на твърди горива. Цените от май досега на твърдите горива са се увеличили с почти 110%. Това обяви пред bTV омбудсманът Диана Ковачева.

Близо със 70% в рамките на година са нараснали цените на твърдите горива.

Ковачева поясни, че е сезирала Комисията за защита на конкуренцията да провери защо така драстично са поскъпнали твърдите  горива за отопление. Цените нарастват драстично, изтъкна Ковачева, която има сигнали за това, че няма дърва, а пък цените са много високи. Въпросът е, че има спекула и е важно какво КЗК ще каже.

Тя посочи, че проблемът на хората е в това, че тези, които се отопляват на твърди горива за миналия сезон не са получили никакви компенсации. Затова Ковачева се надява сега това да бъде променено. Част от хората, които живеят сами, болни са и са социално слаби, могат да поискат енергийна помощ. Срокът за помощта изтича на 31 октомври, каза Ковачева.

Диана Ковачева добави, че за останалите, които не отговарят на такива изисквания, трябва да се надяват, че ще получат компенсации от страна на държавата.

За новата линия на бедност в размер на 504 лева, Ковачева заяви, че трябва да се подготви почвата още преди края на настоящата година, да се увеличи линията на бедност с още. Социалните помощи също трябва да бъдат обвързани с линията на бедност, която трябва да бъде адекватна. 

Според нея трябва да има компенсации и заради високата цена на газа.

Във връзка с предсрочните парламентарни избори на 2 октомври, Ковачева е поискала от ЦИК представителите на Секционните избирателни комисии да помагат на хората с увреждания, които искат да упражнят правото си глас. Има хора, които няма да могат да упражнят правото си на глас, като карантинираните например, защото срокът за подаване на заявления изтече, каза още Диана Ковачева.

Още: Омбудсманът поиска яснота от „Топлофикация София“ за корекцията на изравнителните фактури

Омбудсманът пита КЗК има ли картел при продажбата на дърва, пелети и въглища за огрев

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до председателя на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова, в която поиска да бъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Радев увери, че имаме всички шансове...
България подписа меморандум...
Радев се надява скоро да разберем...
Слави Трифонов: Кирил Петков...
Мнение за Габровски: Ако ставаше...
След като обеща да подкрепи вето...
Гешев се надява случаят със стрелбата...
Кирил Петков не е обиден на президента...
"Политическа шарлатания": Със...
Христо Иванов: Все по-ясно се...
ПП МИР постави седем принципни...
Нинова: Ще отидем на среща с ГЕРБ,...

Последни новини