Красивото ковчеже, което уби Мария Стюарт (ВИДЕО)

21238
Красивото ковчеже, което уби Мария Стюарт (ВИДЕО)
Снимка: Unknown author / Public Domain

Мария Стюарт, или Мария I, кралицата на Шотландия (по-късно и на Франция), е един от най-емблематичните монарси в британската история. Тя има невероятно влияние както върху шотландската, така и върху английската история и животът ѝ е пълен с трагедии, романтика и драма.

Мария Стюарт (Неизвестен автор / Public Domain)

Но знаете ли, че тя също е отчасти отговорна за един от най-добрите примери за френско сребърно ковчеже, достигнало до наши дни? Известно като като ковчежето на Мария, кралицата на Шотландия, то е едно от малкото останали от своята епоха, като няма други примери с толкова високо качество. То е и ключов артефакт в интригата, довела до гибелта на кралицата, пише Ancient Origins.

Произходът на ковчежето

Ковчежето на Мария Стюарт е изработено в Париж в края на XV или началото на XVI век. Това е известно благодарение на печатите на двама производители, щамповани върху външния долен панел. След 1506 г. крал Луи XII нарежда на златарите да започнат да използват нов знак, което означава, че ковчежето е изработено преди това. Смята се, че то е подарено на Мария от нейния първи съпруг Франсоа II.

Ковчежето е сложно декорирано и включва редуващи се широки ленти от триизмерни листа и цветя и по-тесни, плоски ленти от цветчета. Междувременно страните му са украсени с птици, цветя, заек, бягащ елен и куче. Тази работа може да е добавена по-късно, въпреки че не може да се каже със сигурност.

National Museums Scotland

От едната страна на ковчежето има гравиран герб на херцозите на Хамилтън. Когато се увеличи, става ясно, че този герб заменя нещо, което е изтрито. Според бележката за произхода, съхранявана в него, ковчежето преди това е включвало герба на маркиз Дъглас, а преди това – на Мария, кралицата на Шотландия.

Бележката описва накратко историята на ковчежето. Твърди се, че е купено от Ан, херцогиня на Хамилтън, от Мери, маркиза на Дъглас, която ѝ казала, че ковчежето е принадлежало на Мария Стюарт. Тази връзка с известната кралица е голяма част от историята, която прави това сандъче толкова специално.

История на собствеността

Анализът на почерка показва, че писмото е написано от Дейвид Крауфорд, секретар на херцогиня Ан, който го написал преди смъртта на херцогинята през 1716 г. Бележката гласи:

„...херцогинята на Хамилтън, след като лейди маркизата каза, че въпросната кутия наистина е принадлежала някога на кралицата, нейна светлост, купи същата от златаря след смъртта на маркизата през 1674 г. Маркизата на Дъглас я беше оставила на по-малкия си син, Джеймс, който веднага я продаде. Като чу това, херцогинята на Хамилтън, която се беше омъжила за по-големия син на маркизата – Уилям, я взе от златаря.“

Това означава, че ковчежето е свързано с Мария Стюарт поне от средата на XVII век. И със сигурност е било третирано с това знание от херцозите на Хамилтън, които са го запазили добре, откакто е станало тяхно притежание.

Писмата в ковчежето и краят на Мария

Един от най-противоречивите аспекти на ковчежето е съществуването на предполагаемите „писма от ковчежето“. Бележката за произход твърди, че то носи писмата и знаците на Мария и нейния трети съпруг, граф Ботуел. Малко след като Мария е свалена от протестантските лордове през юни 1567 г., сребърното ковчеже е взето от граф Мортън от един от слугите на Ботуел. Той показва ковчежето пред Шотландския съвет, където насилва ключалката му, за да провери съдържанието му. За съжаление няма данни какво е открито вътре.

Мария Стюарт и вторият ѝ съпруг Хенри, лорд Дарнли, XVI век. Кралицата е обвинена в заговор за убийството му (Неизвестен автор, Public Domain)

На следващата година обаче Мария Стюарт бяга в Англия и на изслушване срещу нея в Уестминстър е представено ковчежето. Намерени са писма между Мария и Ботуел. Изслушването е наредено от Елизабет I, след като Мария е обвинена в заговор с Ботуел за убийството на втория си съпруг, лорд Дарнли. Писмата са използвани като доказателство за вината на Мария, както и че тя е прелюбодействала с Ботуел, преди Дарнли да умре. Тези писма са разкрити от полубрата на Мария – Джеймс, който може да се възползва, ако тя бъде призната за виновна.

Нищо не е доказано и много историци смятат, че документите са фалшифицирани, но Мария Стюарт е държана в плен до екзекуцията ѝ през 1587 г.

Екзекуцията на Мария Стюарт (Abel de Pujol / Public Domain)

Херцозите на Хамилтън и маркизата на Дъглас преди тях вярвали, че ковчежето е именно това „с писмата“, което изиграва толкова важна роля в живота на Мария Стюарт. Именно тази тясна връзка придава специалното значение на ковчежето, дори и да не може да се каже със сигурност, че това е едно и също ковчеже.

Но не само връзката му с Мария прави това ковчеже толкова специално. В края на XVII век френският крал Луи XIV нарежда ценни предмети като ковчежето да бъдат претопени, за да може да плати за армията си. Тъй като ковчежето вече е напуснало Франция по това време, то избягва съдбата на всяко друго ковчеже от времето, което го прави изключително рядко. Това, че едно от малкото ковчежета, избегнали тази съдба, принадлежи на един от най-известните монарси в британската история, е съвсем случайно.

Ковчежето е закупено от шотландското правителство в началото на 2022 г. на цена £1,8 милиона. Сега се намира в Националния музей на Шотландия в Единбург и е признато за едно от националните съкровища на Шотландия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com