НА ЖИВОВойната в Украйна

Кремъл: Не изключваме саботаж по газопровода "Северен поток"

2859

Кремъл заяви във вторник, че не изключва саботаж като причина за повредата на изградената от Русия мрежа от тръбопроводи "Северен поток 1 и 2" в Балтийско море, предава БНР.

Операторът на газовата мрежа Nord Stream AG заяви по-рано през деня, че три офшорни линии на газопроводната система "Северен поток" са претърпели "безпрецедентни" щети само за един ден.

"В момента не може да се изключи нито един вариант“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в конферентен разговор с репортери, след като беше попитан дали причината за щетите е саботаж, предаде Ройтерс, цитирайки руски медии.

Той също така каза, че Кремъл е много загрижен за ситуацията, която изисква бързо разследване, тъй като това е проблем за енергийната сигурност на "целия континент".

"Това е много обезпокоителна новина. Наистина говорим за някаква повреда от неясно естество на тръбопровода в икономическата зона на Дания“, посочи той и допълни: "Това е въпрос, свързан с енергийната сигурност на целия континент".

От оператора на Сверен поток" - Nord Stream AG заявиха, че е невъзможно да се прецени кога работоспособността на газовата мрежа ще бъде възстановена.

"Северен поток 1", който се състои от две успоредни линии с номинален капацитет от 27,5 милиарда кубически метра годишно всяка, започна да доставя газ директно от Русия за Германия през 2011 г. От края на юли тази година обаче "Газпром" намали рязко доставките на газ за Германия по газопровода "Северен поток 1" до около 20% от капацитета му, мотивирайки се с проблеми около газовите турбини. Между 31-ви август и 2-ри септември тази година подаването на газ беше спряно напълно поради "техническо обслужване и профилактика", според руския енергиен гигант "Газпром". След този тридневен срок "Газпром" прекрати за неопределено време доставките на природен газ по газопровода "Северен поток" за Германия.

От своя страна "Северен поток 2", чийто маршрут върви почти успоредно на "Северен поток 1", беше построен през септември 2021 г., но така и не беше пуснат, тъй като Германия отказа да го сертифицира. Проектът беше напълно спрян броени дни преди Москва да започне военната си инвазия в Украйна на 24-ти февруари.

Швеция издаде предупреждение за два теча на газ от газопровода "Северен поток 1"

Шведските морски власти съобщиха във вторник, че са издали предупреждение за два теча от руския газопровод "Северен поток 1" в шведски ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

Сателитни снимки: Разрушенията...
Кремъл хем успокоява за втора...
Шефът на латвийския СЕМ подкрепял...
Протести и безредици в Гърция...
След Донецк: Зеленски посети...
НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 07.12....
Отново замериха крал Чарлз III...
Еврокомисар: Унгария няма да...
Златните резерви на Украйна са...
Еврокомисията с ново предложение...
Германия окончателно каза "не"...
Кулеба: Има две условия за започване...

Последни новини