НА ЖИВОВойната в Украйна

Кристин Лагард: ЕЦБ трябва да спре инфлацията

1465

Европейската централна банка е твърдо решена да попречи рязкото покачване на инфлацията да се превърне в норма. Това заяви нейният президент Кристин Лагард днес, добавяйки, че пандемията от коронавирус и руската инвазия в Украйна оказват траен натиск върху цените.

Двата шока доведоха до повишаване на потребителските цени, което е "много по-високо и по-трайно" от очакваното, заяви Лагард в реч във Франкфурт, като добави, че централната банка трябва да гарантира, че високата до небето инфлация няма да стане постоянна. "Това е, което ЕЦБ прави", каза Лагард.

Инфлацията в еврозоната се покачи до 9,1% през август, което е рекордно високо ниво, като анализаторите прогнозират, че до края на годината тя може да достигне двуцифрено число. На последното си заседание по-рано този месец ЕЦБ повиши лихвените си проценти с рекордно големите 75 базисни пункта, докато се опитваше да укроти скока на потребителските цени.

Шоковото решение дойде само няколко седмици след като банката повиши лихвите за първи път от повече от десетилетие, слагайки край на периода на отрицателни лихвени проценти. Тези агресивни ходове бяха "ключов инструмент, с който сигнализирахме за нашата решимост да върнем инфлацията до целевите за ЕЦБ 2%", заяви Лагард.

В перспектива ЕЦБ очаква да "повиши лихвените проценти допълнително на следващите си няколко заседания", каза тя. Колко бързо и колко далеч ще се повишат лихвите, ще зависи от "инфлационните перспективи", добави тя. 

Рязкото покачване на темповете на инфлация се дължи на икономическите сътресения от пандемията от коронавирус и руската инвазия в Украйна, която доведе до рязко покачване на цените на енергията, каза Лагард.

Намаляването на вноса на руски газ "ще има последици през следващите няколко години", поддържайки високи цени на енергията, докато затрудненията, свързани с пандемията, ще доведат до преструктуриране на веригите за доставки в условията на по-високи разходи, каза тя.

Ограниченията на доставките и в двата случая "вероятно ще продължат по-дълго, отколкото в миналото", каза Лагард и добави, че "ще отнеме повече време инфлационните ефекти от тези шокове да отшумят".

ЕЦБ не очаква инфлацията да изчезне скоро, ще се вдигат лихвените проценти

"Очакваме инфлацията да се задържи известно време на нежелателно високо равнище, поради продължаващият натиск от страна на цените на ен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Международни

Кои са държавите с най-малко дни...
Цените на петрола се повишиха...
Централните банки зад 6 от 10-те...
Руски оценки: Всеки втори мол...
Цената на биткойн ще се срине с...
"Ройтерс": ЕС обсъжда по-нисък...
Ще се самоубие ли Запада с тавана...
ЕС е все по-близо да наложи ценови...
Пауъл: Повишаването на лихвите...
Германският енергиен гигант...
Монета, посветена на Украйна,...
МВФ може да намали прогнозите...

Последни новини