Крум Зарков: Аз от партия на партия няма да скачам, БСП е моята

4745
Крум Зарков: Аз от партия на партия няма да скачам, БСП е моята
Снимка: БГНЕС

Аз от партия на партия няма да скачам, БСП е моята. Това каза служебният правосъден министър Крум Зарков по БНР, попитан дали той няма да се окаже подходящият политик, около който да гравитира евентуален президентски проект.

"Аз съм ляв и социалист, чел съм, учил съм, стигнал съм до това мое разбиране и съм се записал в партията, която се обявява за защита на тези идеи. На едни им харесвам, на други – не. За едните съм соросоид, за другите – комунист. Нашият публичен дебат върви обикновено с лепене на етикет и с абсолютна делегитимация на този, с който не си съгласен. Нямайте никакво съмнение по отношение на моята политическа перспектива: тя е вляво, тя е в социалистическата партия. Хората си се упражняват върху някакъв гръб, а президентът Радев прави това, за което е избран – да бъде президент на републиката. Не всичко е конспирация. Има хора, които просто стоят на местата си и вършат работата, за която са се ангажирали. Член съм на БСП и ще остана такъв след този мандат. Моята политическа кариера е свързана само и единствено с БСП. Аз от партия на партия няма да скачам. Това е моята партия."

"Това правителство, кабинетът "Донев", работи в обстоятелства, които го задължават да бъде енергично в най-различни посоки, поради кризите, с които се сблъсква. Не може да бъде позволено тези два месеца просто да изтекат. Нашата мисия е да направим така, че политическата криза, в която се намираме, да не струва още повече на българските граждани", каза Зарков.

Попитан дали служебният кабинет не прави твърде много решаващи промени като смяната на шефа на "Булгаргаз", Зарков отбеляза, че редовните правителства често имат "прекомерно самочувствие".

За смяната на изпълнителния директор на "Булгаргаз" и кандидатурата на Деница Златева правосъдният министър посочи, че е "добро решение", защото тя има международни контакти и познава структурата на дружеството.

Крум Зарков: Постът ми на служебен министър няма да навреди на БСП

"Приемането на законопроектите зависи от Народното събрание. В плана много от тези закони са заложени да бъдат приети до края на година...

Настоящият състав на ВСС показва, че докато толкова подкрепя главния прокурор, процедурата по отстраняването му не може да стигне докрай, въпреки че предишни двама правосъдни министри – Янаки Стоилов и Надежда Йорданова са показали, че такъв механизъм има, коментира Зарков.

"Мандатът си върви, ние си го обсъждаме, но много важен е също въпросът по отношение на правомощията на главния прокурор и конституционната рамка, в която той оперира. И тук има неща, които могат да се направят и без парламент. (…) Чрез различно разширено тълкувание на този надзор за законност прокуратурата практически има възможност да постави под свой контрол или поне под някаква форма на страх цялата държавна администрация, изпълнителната власт, в това число и министри. Този въпрос, веднъж поставен пред Конституционния съд, ако той сложи рамки на това правомощие, ще бъде много важен за последващите дебати".

Крум Зарков съобщи, че предстои служебното правителство да подготви такова питане до Конституционния съд, като в първите дни на септември то ще бъде представено пред министрите.

Успяхме в миналото НС да приемем такъв закон, който да осигури самостоятелност спрямо българската прокуратура, на европейската. Законът трябва да бъде изпълнен в няколко направления: Трябва да се осигурят щатни бройки, хора, които да помагат. И на първо място според нас трябва да се осигури сграда, в която да се настани тази нова по съществото си администрация. Щастлив съм кажа, че в последните десетина дни, заедно с европейските прокурори, с които сме в непрекъсната връзка, заедно с Министерския съвет и областната управа на София, държейки в течение и ВСС, който също има отношение, мисля, че се очертава добро решение и в следващите дни ще стане ясно, че адресът на европейската прокуратура в България ще бъде град София, улица "Раковски" 134. Това е небезизвестна сграда, каза Крум Зарков. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика