Крум Зарков призова следователите да излъчат кандидат за шеф на Националната следствена служба

1668
Крум Зарков призова следователите да излъчат кандидат за шеф на Националната следствена служба
Снимка: БГНЕС

Крум Зарков призова следователите да излъчат свой кандидат за шеф на Националната следствена служба. Този призив отправи министърът на правосъдието в служебния кабинет Крум Зарков по време на брифинг. 

Той коментира започнатата миналата седмица процедура от ВСС за избор на нов директор на Националната следствена служба и днешното предложение за Борислав Сарафов от страна на главния прокурор и двама прокурори. "Въпросът е от изключително значение. Току-що разбрах, че главният прокурор и двама от членовете на Прокурорската колегия на ВСС вече са упражнили правото си на номинация. Такова право има и министърът на правосъдието. Нашият подход обаче ще е друг. Ценейки високо професионализма на следователите и изпитвайки уважение към институцията Национална следствена служба - искаме да чуем техния глас преди да решим дали да упражним правомощията си за номинация. Изборът е достатъчно важен и не бива да бъде оставен единствено в ръцете на политици и кадровици. Призовавам служителите на Националната следствена служба, следователите, да намерят необходимия начин да изразят своето становище кой би бил най-подходящ според тях да оглави службата следващите 5 години", каза Зарков. 

Служебният министър на правосъдието заяви, че България познава доста избори по върховете на съдебната система и често те са спорни. 

"Когато са били безспорни, винаги е било, защото е била ангажирана самата професионална общност. За това и нашият призив е в следващите две седмици, когато има възможност да се правят такива номинации, следователите също да заявят своето становище по въпроса", добави Зарков.

Стана ясно, че Зарков не би се поколебал да внесе кандидатурата на следователите. 

Служебният министър на правосъдието коментира и предстоящото посещение на мисия на Венецианската комисия в България. "Следващите два дни в България ще се проведе мисия на Венецианската комисия. Експертите от комисията ще бъдат тук, за да обсъдят с Министерство на правосъдието, с ръководството на Прокуратурата, с членове на ВСС, с политически партии проекти на два закона с особена важност. Единият от тях касае възможността за наказателно преследване на главния прокурор и механизмът, който беше предложен за това, както и възможността за обжалване на отказите за образуване на досъдебно производство. Теми, с които България се бори вече прекалено дълго време", смята Зарков. 

По думите му Венецианската комисия ще обсъди с Министерство на правосъдието Закона за съдебната власт, който засяга правомощията на инспектората в областта на създаване и отстояване на етични стандарти на магистратурата. 

Зарков коментира и какво очаква от Конституционния съд за искането си по повод правомощията на главния прокурор. "Очакваме да бъде образувано дело, след което да бъде назначен докладчик, след което в Конституционния съд са следващите стъпки", обясни той. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com