Кръщават алея и учредяват годишна награда на името на големия Милчо Левиев в Пловдив

1662
Кръщават алея и учредяват годишна награда на името на големия Милчо Левиев в Пловдив
Снимка: Община Пловдив

Заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, кметът на район "Централен" Георги Стаменов и директорът на НУМТИ "Добрин Петков" Нели Попова – Коева посрещнаха в Дома на културата "Борис Христов" известната поп и джаз изпълнителка и съпруга на Милчо Левиев - Вики Алмазиду.

Поводът за визитата е финализирането на три нови идеи, които предстои да бъдат реализирани. Първата е свързана с учредяването на нова награда и провеждането на конкурс. Сдружение "Милчо Левиев", чийто председател е Вики Алмазиду, и община Пловдив ще организират годишен конкурс на името на Милчо Левиев с връчване на награда и стипендия на млад, талантлив музикант, който ще бъде избиран от изключително престижно жури. Подобна инициатива има вече в Солун.

Идеята е "конкурсът да бъде с усещането на фестивал", а ключовата дума да е свободата. Още тази година Община Пловдив ще подкрепи организацията, като Награда "Милчо Левиев" ще се връчва всяка година. Партньори ще са НУМТИ "Добрин Петков" Пловдив, АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев" и НБУ.

"Образованието беше най-важната дума за Милчо, а младите хора – акцент. Затова след смъртта му, освен популяризиране на творчеството му, втората голяма цел, която сдружението си постави, е работата с младите хора", подчерта Вики Алмазиду. 

Втората идея, чийто вдъхновител е Георги Стаменов, е алеята на Данов хълм (Сахат тепе), започваща от ул. "Божидар Здравков", да носи името на Милчо Левиев. "Пространството - алеята, шадраванът и мястото за сцена над него (с подходящо осветление) ще бъдат изпълнени с нов смисъл. Там ще се провеждат малки концерти. С времето и с целенасочена грижа на това място в сърцето на Пловдив ще се вдъхне нов живот. Към момента алеята няма име, там няма жилищни или административни сгради и именуването не създава никакви административни неудобства", поясни кметът на Централен.

Третото важно дело, чието начало ще бъде поставено още през настоящата година, е отреждането на място и провеждането на конкурс за създаване на паметник на Милчо Левиев, като по идея той ще е седнал, свирещ на пиано, Монументът ще е в естествени размери. За участие в конкурса ще бъдат поканени пловдивски скулптори, които да претворят духа и паметта за известния джазмен за поколенията. Ще се търси съдействието на архитектите от САБ и КАБ за избора на мястото на изпълнение на паметника.

През есента е планирано и представянето на книгата "Милчо Левиев – джаз стандарти", ще има майсторски класове и концерти в НУМТИИ, като на сцената ще се изявят съвсем млади музиканти от училището, което самият той някога е завършил и в което се връща да преподава за известен период от живота си, преди да замине.

Това не е първата среща на Вики Алмазиду с Пламен Панов и Георги Стаменов. "По случай 85-годишнината на Милчо Левиев през 2022 г. започнаха поредица от събития, чието продължение е предстоящият концерт с филмова музика на Милчо Левиев "Отклонение" през октомври в Дома на културата. Началото на честванията беше поставено със "Соната 57" – посмъртният албум на музиканта, който бе реализиран през миналата година. Продължават концертите от "Камерна сцена Пловдив", които са част от Културния календар на града. Община Пловдив се отнася с изключително уважение към Милчо, неговата памет и дейността на сдружението – продължител на делото му", отбеляза по време на срещата Пламен Панов.

Считана за вокален феномен на Балканите, с изключителна топлота и отдаденост в изявите си на сцена, Вики Алмазиду се занимава активно и с преподаване. Създава първия клас по джаз пеене в Гърция преди 35 години към "Съвременна консерватория" в Солун, където и живее, а по-късно започва да води и класове по поп и джаз пеене в НБУ. В житейски и професионален план, от 2002 г. Вики се свързва със световноизвестния български джазмен маестро Милчо Левиев. Плод на тяхната връзка са фестивали, концерти, албуми и майсторски класове. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПЛОВДИВ:

Кметът на Пловдив посрещна шампионките от волейболен клуб „Марица“

Програма на община Пловдив за Великденските празници

Пиян шофьор прегази с джипа си жена на паркинг в Пловдив

Инцидент или насилие: Дете е със счупени зъби след посещение в детски център

Електрохолд отвори първия си клиентски център в Пловдив

Кметът на Пловдив глобен за мръсния въздух, предстои дело в Страсбург

Кална вода тече от чешмите на хората в Брестовица

Кметът на Пловдив се срещна с децата от „Арт Войс Център“

Изготвят Пътна карта на сроковете на ремонтите около „Модър-Царевец“ в Пловдив

Стотици мъртви риби изплуваха в Гребната база в Пловдив (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com