НА ЖИВОВойната в Украйна

Кунчев заговори за въвеждане на регионални мерки срещу коронавирус

2863

В момента няма натиск върху здравната система. Утре организираме среща с директорите на големите столични болници, с районната здравна инспекция, с НЗОК, за да знаем кой какви легла къде може да разгърне, за да посрещнем евентуално ново търсене на лекарска помощ. Идеята е да не достигаме нивата от предишни вълни. Това каза пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Повод за оптимизъм той вижда в данните, че двата варианта на Омикрон са с бързо и лесно предаване, но с леко протичане. "Има тежки случаи, но те са малко на фона многото засегнати", уточни Кунчев и подчерта, че ситуацията се развива динамично и ако се наложи, ще се наложи да бъдат въведени по-строги мерки.

"Въвеждане на още мерки е въпрос на преценка на директорите на РЗИ, когато става въпрос за регионални мерки. Всеки, който желае, може да се предпази и сам. Но не е еднакво носенето на маски от здрави хора и от хора с клиника. Добре е маска да носят тези, които чувстват признаци. Но е добре да си останат вкъщи", допълни още той.

Кунчев посочи, че се следва националният план за действие в Covid ситуация. Той заяви, че има възраждане на интереса към ваксините, въпреки че все още сме на ниво от около 30% ваксинирани:

"Увеличението е пет пъти. София мина границата от 1000 имунизации за ден. Хората, които са видели ефекта от ваксините, продължават да се имунизират с бустерни дози. Във всички балкански страни процентът на имунизация е между 30-40%".

И посъветва всеки, който се чувства в рискова група, да си постави бустерна доза:

"За втория бустер е важно да са минали 4 месеца от първия. Възрастни хора и хора с хронични заболявания е препоръчително да поставят втора бустерна доза. За останалите - има ли желание, няма противопоказания или отрицателни ефекти. Двата варианта на Омикрон повече засягат децата в ученическа възраст. Ако минем пика през август, няма причини учебната година да не започне нормално".

Кирил Петков: Не предвиждаме ковид ограничения, българите могат да имат едно спокойно лято (ВИДЕО)

Искам ясно да заявя на всички български граждани - няма и не се предвижда да има ограничения, свързани със затваряне на бизнеси, няма и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Здравеопазване

По-малко от 100 са новите случаи...
Удължиха епидемичната обстановка...
В коя област има най-много заболели...
Здравният министър не прие оставката...
Подкрепа и от парламента за повишаване...
ООН: Тропическите болести, които...
Служителите на УМБАЛ „Св. Иван...
Коронавирусът в България: Няма...
Седмицата на коронавируса: Ковид...
Директорът на болница "Свети...
Коронавирусът в България: Едва...
Доц. Ангел Кунчев: Комбинираните...

Последни новини