НА ЖИВОВойната в Украйна

Курти: Сърбия не е нормална държава. Белград иска да пренареди Балканите

2078

"Косово няма да допусне модела на Република Сръбска на територията си. Сърбия иска Общността на сръбските общини (ОСО) не в полза на сърбите, а за да бъде срещу Косово", коментира премиерът на Косово Албин Курти снощи в предаването „Pressing-u“ по N1. По думите му Белград би признал Косово, ако наистина иска да сформира този орган. Въпреки всичко Курти очаква признаване през пролетта и казва, че няма нищо против това да се случи и по-рано, защото "хората губят търпение".

„Планът на ЕС и САЩ е окончателното споразумение между Косово и Сърбия да бъде постигнато до март следващата година", каза Курти, цитиран от БГНЕС. Той заяви още, че трябва да се преразгледат 33-те споразумения, подписани досега между Сърбия и Косово.

От друга страна Курти каза, че идеята за размяна на територии не е мъртва и че Белград иска да "пренареди териториалната цялост" на всички в Западните Балкани. Той отново заяви, че в случай на нападение срещу Косово, Сърбия ще се сблъска със "съпротивата на Прищина", която, както той сега оценява, "ще бъде успешна".

„Желанието на Белград е навсякъде, където живеят сърби на Балканите, да има една държава, църква и партия и да използва православната църква за своята хегемония. След исляма, сега започна времето на православния фундаментализъм“, каза Курти.

"Сърбия не е нормална държава"

Курти твърди, че трябва да се даде шанс на диалога между Белград и Прищина. Той обаче признава, че няма да е лесно, защото, както каза, Сърбия "не е нормална държава".

„Искаме споразумение, отиваме на диалог. Изглежда, че Белград и Вучич не искат споразумение... Косово е нормална държава с напредък и развитие, но отношенията ни със Сърбия не са нормални. Не става въпрос за Косово, а за това, че Сърбия не е нормална държава. Това е автокрация с много широки и тесни връзки с Кремъл. По време на управлението на СНС Сърбия стана провинция на Русия и затова ситуацията на Балканите е опасна, защото освен, че се борим с хегемонията на Белград, я има и Русия. Косово има собствена армия и полиция и е много по-демократична държава от Сърбия, а независимостта на Косово е много по-голяма, отколкото в Сърбия, която е зависима от Русия. По икономически растеж изпреварваме Сърбия. В Сърбия опозицията не може да спечели, а в Косово като опозиция доказахме, че можем да вземем властта. Това е основният тест за демокрацията“, каза косовският премиер.

Споразумение за нормализация до пролетта, но може и по-рано

Споразумението за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина не е задължително да е напролет, може да стане факт и по-рано, заяви Курти.

„Колкото по-скоро, толкова по-добре, нямаме много време за губене, защото хората губят търпение. Казах пролетта, защото смятам, че 2-3 месеца са достатъчни за нормализиране на отношенията, ако има воля за това“, каза Курти.

Той повтори, че преди да дойде на власт Косово е било тема на разговор, но не и страна в преговорите. Според него сега подходът се е променил.

Говорейки за предложението на Европейския съюз, което е по-известно на обществеността като френско-германското предложение, той каза, че в него се споменават ценности - независимост, самоопределение, териториална цялост, суверенитет, човешки права, права на малцинствата, върховенство на закона. Затова той е оптимист 9 именно защото предложението върви към ценности, а не към единствени решения на различни проблеми, обясни Албин Курти.

Без да представя съдържанието на самото предложение, той накратко каза, че в него има елементи, които са взети от "различни споразумения в миналото", но също и нови елементи. Той твърди, че това е предложение с "добър дух и воля" и добра основа за преговори на ново ниво. Но повтори, че за нормализиране на отношенията е необходимо взаимното признаване и то трябва да е централна точка в споразумението.

Планът на Сърбия е да създаде държава в държавата

Курти беше попитан за причината да откаже да сформира Общноста на сръбските общини.

„Косово няма да допусне Република Сръбска на територията си. Ние много добре знаем, че това е, което Сърбия иска. Имаме горчив опит от Босна и Херцеговина и сме много внимателни Сърбия да не прекопира този модел в Косово“, каза Курти.

По думите му през 90-те години 14 общини с мнозинство от сръбско население са създали общност, която по-късно е получила международно признание в Дейтън, и сега планът на Сърбия е да създаде „държава в държавата“.

„Те искат да създадат държава в държавата. В Република Косово те биха искали Косово да не е държава, те биха искали Общност на сръбските общини, която би била държава на Сърбия в рамките на Република Косово“, каза Курти.

Според него целта на Сърбия е разрушителна и с нея Белград не иска нищо за косовските сърби, а "иска нещо срещу Косово". „Белград всяка седмица казва, че никога няма да признае Косово, че Косово е фалшива държава, но иска ОСО. Те не искат ОСО и Република Косово да съществуват. Ако искаха ОСО, първо щяха да признаят Косово. Те искат ОСО да не функционира в Република Косово“, добави той.

Припомняйки, че президентът на Сърбия е бил министър по време на управлението на Милошевич, Курти заяви, че Александър Вучич "никога не се е дистанцирал от Милошевич".

"Той всъщност отива по-дълбоко от това. Защото, например, когато дойде в северната част на град Митровица в Косово през септември 2018 г., той цитира Николай Велимирович. Той цитира някои хора, които са сътрудничили на нацистите и фашистите по време и преди Втората световна война“, каза Курти.

Вучич - "човек на насилието“

„Вучич е човек на насилието. Но това не се вижда много ясно, защото той е главата на тази недемократична система. Това насилие може да се види в Косово чрез различни престъпни групи и структури, които потискат правата на сърбите в Косово“, каза Курти. „Всички сърби в Косово са наясно, че са с ограничени права и свободи. Но не от Прищина, от мен като премиер, а от онези структури, които са платени от Сърбия“.

Според него международната общност няма да "търпи Сърбия още дълго“, но предупреди за възможността "връзката между Сърбия и Русия да стане още по-силна". „Мисля, че тогава регионът и международната общност, преди всичко европейската, ще трябва да вземат решение срещу Сърбия“.

Ако Сърбия нападне, ще срещне нашата съпротива

На въпрос дали Сърбия, с подкрепата на Русия, може да се намеси военно в Косово, косовският премиер каза, че "в Сърбия има много служители и генерали, които биха искали, но не им е позволено".

Косовският премиер се похвали с увеличения бюджет от над 50% за военните сили през 2022 г. и обяви ново увеличение от 20% за следващата година. „Сърбия не може да ни атакува, без да ѝ се противопоставят нашите сили, нашата защита, която, разбира се, ще бъде успешна“, заяви Курти.

Сърбия не може сама да завладее Косово, но разчита на подкрепата на Русия и Китай

Говорейки за миналогодишните барикади в северната част на Косово, както и за посещението на руския посланик на ГКПП Ярине и обиколката му из военните съоръжения, Курти каза, че това е точно нещото, което Сърбия иска да демонстрира - „може би не мога да окупирам отново Косово, но заедно с Русия е възможно".

„Разбира се, Сърбия сама не може да си представи, че може отново да завладее Косово, но те получават оръжия от Русия и Беларус, а през последните месеци и от Китай. Те разчитат на Русия и Китай срещу Косово“, каза Курти.

От друга страна, Косово разчита и на САЩ, и на НАТО, и на европейската общност, каза той. Курти обаче смята, че въпреки продължаващото напрежение, на Сърбия "няма да ѝ бъде позволено да предприеме офанзива". „Не го изключваме абсолютно, защото те имат 48 офанзивни бази около границата със Сърбия, 28 са военни и 20 са на сръбската жандармерия. Имат и руски хуманитарен център в Ниш“, повтори косовският премиер за N1.

След ислямския, сега започва времето на православния фундаментализъм

Говорейки за Сръбската православна църква, Курти каза, че в Сърбия и Република Сръбска не се знае "кой е религиозният и кой е политическият лидер". Според него това е тенденция, идваща от Русия, където и патриарх Кирил, и Путин са "ту президенти, ту патриарси".

„Правителството и Църквата може да са в различни сгради, но те не са различни власти, това е една власт. Където и да живеят сърби на Балканите, Белград би искал да има една държава, една църква, една партия“, каза Курти.

„Откакто съществува Сърбия, тя е базирана на една хегемония“, каза той. „В тази хегемония, за да се противопостави на политическия плурализъм, правителството използва православната църква. Можете формално да имате партии, но основната политическа партия е Православната църква и аз съм убеден, че ако 20 години от този век бяха времето на международните финанси и тероризма, където изпъкна ислямският фундаментализъм, сега е времето на православния фундаментализъм. Мисля, че фашистка Русия и православният фундаментализъм си сътрудничат добре, защото искат да разделят Балканите, Европа и да завладеят колкото се може повече нови територии“, каза Курти.

Идеята за размяна на територии не е мъртва

Курти заяви, че идеята за размяна на територии не се е провалила, а е все още в проект.

„Идеята все още не е мъртва, защото всъщност Белград иска това – да пренареди териториалната цялост на всички страни от Западните Балкани. От друга страна, ние от своя страна имаме подкрепата на демократичния Запад“, каза премиерът.

Косово и Република Сръбска не могат да се сравняват

Говорейки за твърденията на Додик за отделянето на Република Сръбска и правото на независимост, Курти коментира, че тази област и Косово не могат да се сравняват.

„През 1999г. се извърши геноцид над албанския народ от Сърбия, докато в Република Сръбска геноцид беше извършен от сръбските сили в Сребреница и не само там. В този смисъл това са напълно различни ситуации“, каза Курти.

Той тълкува подобни изявления на политици от Република Сръбска като стремеж и надежда геополитическите обстоятелства да се променят така, че "геноцидът да продължи".

Република Сръбска – оръжието на Белград срещу целостта на Босна и Херцеговина

Премиерът на Косово уточни, че Сърбия използва Република Сръбска срещу целостта на Босна и Херцеговина.

"Сърбия смята, че Босна и Херцеговина е временна държава и работи за разделянето ѝ чрез Република Сръбска", каза Курти и добави, че проблемът в отношенията между Прищина и Сараево всъщност е Белград.

"Вместо Република Сръбска да бъде интегрирана в държавата, тя се превърна в обратното - оръжие на Белград срещу целостта на Босна и Херцеговина", заключи Курти.

Косово започва да глобява шофьорите със сръбски номера, ЕС вика Вучич и Курти, за да избегне ескалация

Ден преди Косово да започне да глобява всички сърби, живеещи в страната, но ползващи сръбски регистрационни номера на автомобилите си, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Балкани

Македонският вътрешен министър:...
Пендаровски: Гоце Делчев е македонски...
Мицкоски обвини българските...
Драконовски мерки за сигурност...
Вучич: Не трябва да подценяваме...
Хърватската банка: Въвеждането...
Земетресение с магнитуд 4,1 разтърси...
Нарастват случаите на заразени...
Напрежение в сръбския парламент...
Румънски съд отново отказа освобождаване...
Земетресение от 4,1 по Рихтер...
Мицотакис: Гърция няма да достави...

Последни новини