НА ЖИВОВойната в Украйна

Къде на Земята слънцето изгрява най-напред? (Не е Страната на изгряващото слънце)

7305

Слънцето пълзи безкрайно над нашата въртяща се планета. Но къде се случва първият изгрев за деня? И кое място ще изживее първите мигове светлина през Новата година?

От физическа гледна точка няма „първи“ изгрев, казва Камерън Хъмелс, постдокторант по теоретична астрофизика в Калифорнийския технологичен институт. Има просто поредица от вечни изгреви, които се случват все по-далеч и по-далеч на запад – но няма нито действителен първи, нито действителен последен.

За да следят времето, хората са създали система за отчитане на времето, включително часови зони и международна линия на смяна на датата, която маркира линията, където свършва един ден и започва следващият на Земята. „Така че договореният „първи“ изгрев за деня се случва на международната линия на смяна на датата“, отбелязва Хъмелс пред Live Science.

Международната линия на смяна на датата минава през средата на Тихия океан, по линията на 180-ия меридиан (т.нар. антимеридиан). Тя обозначава смяната на един календарен ден със следващия.

Линията на смяна на датата (Jailbird / CC BY-SA 3.0)

Когато линията на смяна на датата се пресича от запад на изток, се повтаря една дата, а когато се пресича от изток на запад, се добавя една дата. Линията на смяна на датата се основава грубо на меридиана с географска дължина 180°, преминаващ през средата на Тихия океан, точно от противоположната страна на Гринуичкия меридиан. На много места линията следва меридиана точно, но на други места тя се отклонява на изток или на запад от него. Тези отклонения обикновено са съобразени с политическите и/или икономическите отношения на засегнатите райони.

Например международната линия за смяна на датата се простира почти на 3200 километра на изток около Кирибати, островна група, разположена на Екватора. Кирибати има най-ранната часова зона на Земята, UTC +14, така че „през по-голямата част от годината, например близо до равноденствията, Кирибати трябва да има първия изгрев за деня", казва Хъмелс. По-конкретно най-източният необитаем остров на Кирибати, остров Милениум, известен също като атола Каролайн, често е първото място на Земята, което посреща слънцето.

Това обаче невинаги е така. Земята има лек наклон от 23,5 градуса, така че начинът, по който слънчевата светлина пада върху планетата, се променя в течение на годината. По време на южното лятно слънцестоене и северното зимно слънцестоене на 21 или 22 декември слънцето огрява Тропика на Козирога в Южното полукълбо, а Южният полюс и по-голямата част от Антарктика са осветени 24 часа в денонощието.

„Но ако се придвижите малко над 66,6 градуса на юг, слънцето просто ще се потопи под хоризонта за кратко, преди да изгрее няколко минути след полунощ“, казва Хъмелс. Необитаемият остров Йънг, за който претендира от Нова Зеландия, следователно понякога ще види първия изгрев в дните и седмиците около слънцестоенето, включително на 1 януари.

Остров Йънг обаче получава първия изгрев за деня само в 10% до 15% от времето, според Военноморската обсерватория на САЩ. През останалото време ефектите на пречупване на светлината от земната атмосфера са толкова силни, че слънчева светлина на остров Йънг може да се вижда дори след като слънцето се спусне под хоризонта, предшествайки истински залез или изгрев. Когато това се случи, ледникът Дибъл, полуостров на антарктическото крайбрежие, получава първия изгрев по време на слънцестоенето.

Диомидовите острови в (средата на Беринговия проток), между които минава линията на смяна на датата, заснети от Космоса / NASA Earth Observatory images by Joshua Stevens

 

Около северното лятно слънцестоене и южното зимно слънцестоене на 20 до 22 юни слънцето грее по-директно в Северното полукълбо, отколкото в Южното полукълбо. Така че първият изгрев ще бъде по на север. „Международната линия на смяна на датата се извива между Русия и Аляска, пресичайки Беринговия проток“, обяснява Хъмелс. Линията на смяна на датата разполовява двойка острови, наречени Диомидови. Остров Големият Диомид принадлежи на Русия, а Малкият Диомид е част от САЩ. През седмиците и дори месеците преди 21 юни руският остров вижда първия изгрев в света, отбелязва Хъмелс.

NASA Earth Observatory images by Joshua StevensНазад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Интересно

Кой е бил Чингис хан – воинът, основал...
Кой се нуждае от Атлантида, когато...
Покрит с катран инструмент на...
Christie's ще връща открадната...
Открито е мястото на велика битка,...
Село отпреди новата ера се оказа...
Древна египетска работилница...
Ще има ли скоро мъжко хапче срещу...
Нов вид змия кръстиха на Леонардо...
Проучване установи как мечките...
Американска компания ще превръща...
Мистериозен средновековен град...

Последни новини