Къмпинг пред Президентството - в защита на Черноморието

2408
Къмпинг пред Президентството - в защита на Черноморието
Снимка: БГНЕС

На 20 юни, четвъртък, в 18:30 часа пред Президентството отваря врати по-специален къмпинг. Става въпрос за къмпинг, с който ще се протестира срещу новия Закон за устройството на черноморското крайбрежие (ЗУЧК) и ще се иска от президента да му наложи вето.

"Нашите стандарти са по-високи от тези на българския законотворец. Ние спазваме конституцията на България и опазването на природата и чистотата са условия, на които държим без компромис. Спрете опасната пропаганда срещу нас", се казва в обявлението за протеста.

Днес, 17 юни, в 11:00 часа, представители на гражданската група "Бетономорие" внасят при президента ценностните си искания по отношение за Закона и Черноморието, с цел спиране на обезобразяването и презастрояването на крайбрежието и защита на конституционните граждански права. Заедно с тях организациите обосновават искането си за вето със следните проблеми на гласувания законопроект и настояват за среща с президента.

Прие ли Царево наредба за къмпингуващите, която пак ще падне в съда?

Новата Наредба за опазване на обществения ред в Царево беше приета. Тя предвижда налагане на санкции и определя правилата, които трябва...

1. Законопроектът нарушава конституционните задължения на държавата да осигури поддържането и разнообразието на живата природа, допускайки увреждането на дюните с най-голяма площ - зараждащите се дюни, които непонятно са изключени от регламента.

2. Законопроектът ограничава правото на гражданите на свободно придвижване, като на практика забранява палатките, кемперите и караваните на собственото им българско черноморско крайбрежие.

3. Законопроектът ограничава правото на физическите лица по черноморското крайбрежие да управляват земите, горите или урбанизираните си имоти, само след нова неясна категоризация.

4. Законопроектът нарушава основния конституционен принцип на правовата държава, създавайки условия централните и местни власти, по свое усмотрение и без ясни правила, да наказват туристи и собственици.

5. Законопроектът на практика не създава устойчива регулация срещу увреждането и замърсяването, а по недопустим съсловен принцип, предварително уличава къмпинг–културата като единствен нарушител на законността по Черноморието.

България е балканската страна с най-малко къмпинги

България е страната с най-малък брой къмпинги спрямо други балкански страни, част от които дори нямат излаз на море, показват данни от ...

Реакции във Facebook

"Забрани без алтернатива, забрани, които няма да запазят Черноморието, а ще го доунищожат, разрешавайки строежи върху уж случайно пропуснат вид дюни.

Целта им всъщност е да ни затворят устите, за да могат да продължат с бетонирането.

Ако не ги спрем сега, ще съсипят цялата идея на каузата ни. Ще бъдем принудени да къмпингуваме в малкото останали мизерни къмпинги, приличащи на декор за военен филм. Не можем да допуснем това.

Как бих могъл да обясня на децата си някой ден, че не можем да правим това което обичаме, защото съм останал безучастен? Няма как, знам, че няма да ми се наложи. "

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Евгения Чаушева от Actualno.com е сред носителите на наградите "Рицар на книгата"

Ето кога изплащат великденските добавки и кога пенсиите за май

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

Прогноза за времето - 24 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 23 април 2024 г.

Ограничават движението в тунела „Траянови врата“ на АМ „Тракия“

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com