НА ЖИВОВойната в Украйна

Къщи на повече от 5000 години са открити в Китай

2641

Основи на къщи на повече от 5000 години са открили археолози по време на разкопки в селището Яншао, в централната провинция Хънан в Китай. Тези сгради се приписват от експерти на културата Яншао, най-древната на територията на Китай.

Разкопките в селището продължават от век, но откритията продължават да се редят едно след друго.

Този път археолозите са открили руините на къща, която някога е била част от комплекс сгради с под от трамбована пръст. Според археолозите тя принадлежи към късния период на културата Яншао. Стените също са били от трамбована пръст, а общата площ на къщата надхвърля 130 квадратни метра.

„За първи път след разкопките в село Яншао през 1921 г. бяха открити руините на голяма къща“, казва Ли Шивей от Института за културно наследство и археология на провинция Хънан, който ръководи разкопките.

Освен това в същия район археолозите открили четири изкуствени окопа и голям брой културни реликви, включително брадва от нефрит, която символизира военна мощ. Новите открития говорят в полза на хипотезата, че по време на периода Яншао на това място може да е било разположено голямо селище с голям брой жители. Вероятно това може да е бил гъсто населен, по онова време процъфтяващ град, който е притежавал мощни и сложни отбранителни съоръжения.

Според Ли всичко това е от голямо значение за изучаване на сложността на цивилизационния процес в басейна на Жълтата река (Хуанхъ) в праисторическия период. Културата Яншао, възникнала в средното течение на Жълтата река, се смята за важен източник на китайската цивилизация. Тя е широко известна със своите усъвършенствани техники за производство на керамика.

ОЩЕ: В най-голямата крепост на асасините е открит древен астрономически инструмент

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Интересно

Кой е бил Чингис хан – воинът, основал...
Кой се нуждае от Атлантида, когато...
Покрит с катран инструмент на...
Christie's ще връща открадната...
Открито е мястото на велика битка,...
Село отпреди новата ера се оказа...
Древна египетска работилница...
Ще има ли скоро мъжко хапче срещу...
Нов вид змия кръстиха на Леонардо...
Проучване установи как мечките...
Американска компания ще превръща...
Мистериозен средновековен град...

Последни новини