НА ЖИВОВойната в Украйна

Късноантичен римски фестивал пресъздаде атмосферата на Бонония във Видин

963

Събитието, което се проведе до крепостта „Баба Вида“, беше шанс да се докоснем до римския бит, култура, традиции и занаяти и до начина на живот на хората през тази епоха. Много жители и гости на Видин се възползваха от възможността да се потопят в тази невероятна атмосфера. Сред тях бе и кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков. Той присъства на официалното откриване на фестивала, който е една от дейностите по проект Living Danube Limes, финансиран по Програмата за транснационално сътрудничество „Дунав“ 2014-2020 г.

В приветствието си д-р Ценков подчерта, че не случайно нашият град е включен в подобен престижен проект. „За мен като кмет е приоритет да върнем старопрестолния Видин на картата не само на България, но и на Европа – в исторически, културен и туристически смисъл. Приятно съм впечатлен, че за Видин вече и на национално ниво се говори като за една от бъдещите водещи туристически дестинации. Подобни събития и подобни европейски проекти отново показват значимостта на нашия град. Вярвайте, че Видин наистина ще се превърне в Перлата на Дунав“, каза кметът и пожела успех на проявата.

Името на фестивала – „Бонония оживява“, е избрано, за да се насочи вниманието към най-новите разкрития от Късната античност, направени във Видин, обясни Десислава Минчева от Национален туристически клъстер „Българският пътеводител“, който е водещ партньор за България по проекта. Тя отбеляза също, че Бонония е избрана за пилотен обект за страната ни. Направена е 3D виртуална реконструкция на Бонония, която ще може да бъде разглеждана чрез сканиране на QR код. Такъв ще има на таблото пред крепостта „Баба Вида“, както и на табло, което ще се постави пред западната порта, разкрита в рамките на осъществяваните от няколко години археологически разкопки на Бонония.

Благодарение на проекта Регионалният исторически музей във Видин, който е и асоцииран партньор, ще се включи в музейния клъстер „Дунавски лимес“, който предстои да се учреди. Директорът на РИМ – Видин Христина Кирилова сподели, че за видинският музей е чест да бъде част от проекта и от днешното събитие, което дава възможност да се докоснем до живота на древните римляни и ни пренася в далечното минало.

Партньор по проекта е и Асоциацията на дунавските общини, а гост на фестивала бе изпълнителният директор на организацията Мария Цанкова.

Във фестивала участваха представители на две групи за възстановки, които не само разказаха за късноантичното защитно и нападателно въоръжение, но и го демонстрираха в действие. Присъстващите имаха възможност да се сдобият с интересни сувенири за спомен, да научат повече за късноантичната мода и прически, както и за античните професии и занаяти – сечене на монети, студено коване, изработване на бижута. Специално за случая Центърът за интерпретиране на наследството, друг партньор по проекта, е обучил, съвместно с видинското читалище „Цвят-1870“, шест деца от Видин. Фестивалът бе тяхното първо представяне, като те активно се включиха в организираните игри за деца от римската епоха и показваха на най-малките посетители правилата.

В следобедните часове във Видин акостира реплика на римски кораб тип лусория от IV век, реконструиран с автентични материали – дъб и смърч. Атрактивният плавателен съд е построен през последните 2 години от екип от професионалисти и доброволци по метод, максимално близък до този, който са използвали самите римляни. Корабът е започнал своето пътешествие по Дунав в средата на юли от Инголщат (Германия), а утре ще отплава към следващата си дестинация.

Ето кога стартира монтажът на климатици по проект във Видин

Кметът на Видин д-р Цветан Ценков подписа договорите с определените след проведена обществена поръчка изпълнители, които ще извършат де...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Видин

Кметът на Видин бе гост на тържествата...
Д-р Цветан Ценков: Докато съм...
Нов детски кът радва малчуганите...
Кметът на Видин и екипът му с равносметка...
50-годишен юбилей отбеляза Ансамбъл...
Продължават ученическите игри...
Кметът на Видин и екипът му с равносметка...
Община Видин: Коледната звезда...
Кметът на Видин отправи поздрав...
Започна поставянето на коледната...
Кметът на Видин се срещна с треньори...
Кметът на Видин награди ученик,...

Последни новини