Късноантичен римски фестивал пресъздаде атмосферата на Бонония във Видин

2327
Късноантичен римски фестивал пресъздаде атмосферата на Бонония във Видин
Снимка: Община Видин

Събитието, което се проведе до крепостта „Баба Вида“, беше шанс да се докоснем до римския бит, култура, традиции и занаяти и до начина на живот на хората през тази епоха. Много жители и гости на Видин се възползваха от възможността да се потопят в тази невероятна атмосфера. Сред тях бе и кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков. Той присъства на официалното откриване на фестивала, който е една от дейностите по проект Living Danube Limes, финансиран по Програмата за транснационално сътрудничество „Дунав“ 2014-2020 г.

Ето кога стартира монтажът на климатици по проект във Видин

Кметът на Видин д-р Цветан Ценков подписа договорите с определените след проведена обществена поръчка изпълнители, които ще извършат де...

В приветствието си д-р Ценков подчерта, че не случайно нашият град е включен в подобен престижен проект. „За мен като кмет е приоритет да върнем старопрестолния Видин на картата не само на България, но и на Европа – в исторически, културен и туристически смисъл. Приятно съм впечатлен, че за Видин вече и на национално ниво се говори като за една от бъдещите водещи туристически дестинации. Подобни събития и подобни европейски проекти отново показват значимостта на нашия град. Вярвайте, че Видин наистина ще се превърне в Перлата на Дунав“, каза кметът и пожела успех на проявата.

Името на фестивала – „Бонония оживява“, е избрано, за да се насочи вниманието към най-новите разкрития от Късната античност, направени във Видин, обясни Десислава Минчева от Национален туристически клъстер „Българският пътеводител“, който е водещ партньор за България по проекта. Тя отбеляза също, че Бонония е избрана за пилотен обект за страната ни. Направена е 3D виртуална реконструкция на Бонония, която ще може да бъде разглеждана чрез сканиране на QR код. Такъв ще има на таблото пред крепостта „Баба Вида“, както и на табло, което ще се постави пред западната порта, разкрита в рамките на осъществяваните от няколко години археологически разкопки на Бонония.

Благодарение на проекта Регионалният исторически музей във Видин, който е и асоцииран партньор, ще се включи в музейния клъстер „Дунавски лимес“, който предстои да се учреди. Директорът на РИМ – Видин Христина Кирилова сподели, че за видинският музей е чест да бъде част от проекта и от днешното събитие, което дава възможност да се докоснем до живота на древните римляни и ни пренася в далечното минало.

С модерен комплекс за спорт на открито ще се сдобие видинско училище

Община Видин спечели проект, благодарение на който в двора на учебното заведение ще бъдат изградени спортни игрища със специализирана с...

Партньор по проекта е и Асоциацията на дунавските общини, а гост на фестивала бе изпълнителният директор на организацията Мария Цанкова.

Във фестивала участваха представители на две групи за възстановки, които не само разказаха за късноантичното защитно и нападателно въоръжение, но и го демонстрираха в действие. Присъстващите имаха възможност да се сдобият с интересни сувенири за спомен, да научат повече за късноантичната мода и прически, както и за античните професии и занаяти – сечене на монети, студено коване, изработване на бижута. Специално за случая Центърът за интерпретиране на наследството, друг партньор по проекта, е обучил, съвместно с видинското читалище „Цвят-1870“, шест деца от Видин. Фестивалът бе тяхното първо представяне, като те активно се включиха в организираните игри за деца от римската епоха и показваха на най-малките посетители правилата.

В следобедните часове във Видин акостира реплика на римски кораб тип лусория от IV век, реконструиран с автентични материали – дъб и смърч. Атрактивният плавателен съд е построен през последните 2 години от екип от професионалисти и доброволци по метод, максимално близък до този, който са използвали самите римляни. Корабът е започнал своето пътешествие по Дунав в средата на юли от Инголщат (Германия), а утре ще отплава към следващата си дестинация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Новият стар кмет на Видин определи изборния ден като неприятен, въпреки победата си

Цветан Ценков е новият стар кмет на Видин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com