НА ЖИВОВойната в Украйна

Лауреатите от Националния конкурс и академия за оркестър „Кантус Фирмус“ завладяха публиката в зала „България“

851

На 1-ви октомври 2022 в столичната зала „България“ се състоя Заключителният концерт на тазгодишния Национален конкурс и академия за оркестър „Кантус Фирмус“. Тържественото събитие, част от програмата на „Европейски музикален фестивал“, бе и церемония за връчване на наградите от конкурса, проведен в края на м. май т.г. Своите отличия в първа възрастова група получиха 12-годишният цигулар Владимир Меранлиев от НУМСИ "Проф. П. Владигеров", Бургас, носител на първа награда, следван от виолончелистите Дарин Ламбрев от НМУ „Л. Пипков“ в София, отличен с втора награда и Дария Русева от НУМТИ „Д. Петков“, Пловдив с трета награда. Дария спечели и наградата на Classic FM радио, след като през м. юли получи най-много гласове от слушателите на медията в електронното гласуване. Специалният плакет и диплом  бяха връчени от Васил Димитров, изпълнителен директор на „Кантус Фирмус“.

Във втора възрастова група до 16 години две призови отличия бяха връчени на ярките музикални таланти  Диана Чаушева (цигулка) и Наума Найман (виолончело), постигнали равен брой точки в надпреварата. Третата награда в този раздел, при неприсъдена втора, бе за виолончелиста Йоан Йовчев. Тримата са възпитаници на НМУ „Л. Пипков“ в София. Диана и Наума получиха също и дипломи за Специалната награда на „Кантус Фирмус“, която се състои в концертна изява с Оркестъра на Класик ФМ радио през следващия сезон. По решение на журито извънредните призове бяха присъдени само във втората възрастова група, където конкуренцията беше най-голяма и постиженията на кандидатите – особено впечатляващи.

В трета възрастова група журито отличи с първа награда забележителната контрабасистка Калина Андреева, студентка в ІV курс от класа на проф. д-р Петя Бъговска в НМА „Проф. П. Владигеров“. Втората награда бе за Момчил Пандев (виолончело), а трета – за Георги Райчев (цигулка), също от Музикалната академия в София.

Всички лауреати с изключение на Момчил Пандев, ангажиран с изява в чужбина, взеха участие със солови изпълнения в тържествения концерт. Тримата цигулари - Владимир, Диана и Георги, имаха огромната чест да си партнират с Веско Ешкенази за изпълнението на Двойния концерт за цигулка от Й. С Бах. Другите лауреати се изявиха съответно с музика от А. Вивалди - солисти Дарин Ламбрев и Дария Русева и Й. Хайдн  - солисти Йоан Йовчев и Наума Найман. А в края на концерта Калина Андреева събра огромния възторг на публиката със своята виртуозност и артистичност в изпълнението на концертната пиеса от Дж. Ботезини - Grande Allegro Alla Mendelssohn.

Особено вълнуващо бе представянето и на Оркестъра на Класик ФМ радио, в който се включиха 10 млади музиканти, достигнали до ІІ-ри тур от конкурса и ангажирани като оркестранти в състава. Те имаха възможност да работят с менторите на академията Людмил Ненчев (концертмайстор), Веско Ешкенази (солист) и Григор Паликаров (диригент), а в края на събитието получиха дипломи за успешното си участие в академията.  

Проявата бе реализирана с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант ‘21“, Столична община – Календар на културните събития на Столична община, Министерството на културата и в партньорство с Classic FM радио и Софийската филхармония

Националният конкурс „Кантус Фирмус“ се реализира за втора поредна година с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант“. Медиен партньор на събитието е Classic FM радио. Участниците тази година са общо 37 млади музиканти от София, Пловдив, Бургас, Плевен, Русе и Ст. Загора. Аудио записи на всички изпълнения бяха излъчени в ефира на Classic FM радио, а видеозаписите от двата тура са достъпни в канала на „Кантус Фирмус“ в YouTube.

За „Кантус Фирмус“

„Кантус Фирмус” АД е продуцентска компания, която е създател и организатор на голям брой концертни изяви на български и гостуващи артисти. През 2021 година агенцията проведе първото издание на „Национален радиоконкурс за млади инструменталисти за наградите на „Кантус Фирмус“ със съдействието на Национален фонд „Култура“. Сред най-успешните проекти на агенцията се числят също „Европейски музикален фестивал” с 22-годишна история, концертните цикли „Музиката на Америка“, „Концертмайсторите“ и др. "Кантус Фирмус" осъществява мениджмънт на Оркестъра на Класик ФМ радио – един от най-динамичните и елитни симфонични оркестри в България, който през 2022 година отбелязва своя 20-ти юбилей. Солисти на ансамбъла са били редица световни звезди на класическата музика като Джошуа Бел, Гил Шахам, Найджъл Кенеди, Максим Венгеров, Ричард Клайдерман, Пинкас Цукерман и много други.

За повече информация:  „Кантус Фирмус“; Ирена Данкова, Радостина Узунова;

++ 0 885 25 20 69, 0 887 94 20 94

„Европейски музикален фестивал“ 2022 с комплимент към почитателите на класиката

Тазгодишният „Европейски музикален фестивал“, който вече предложи вълнуващи срещи с музиката в пролетните си концерти, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Музика

Дженифър Лопес пуска нов албум...
Почина изпълнителката на "Флашданс"...
Легендарните PANTERA на живо...
Професионалните фолклорни ансамбли...
Слушаме 34 песни повече на седмица...
Габриела Янкулова ще представя...
Людмил Ангелов и вокалистката...
Оркестърът за народна музика...
Емблематичен Афро-джаз-рок...
Посрещаме 2023 с Paco Osuna в YALTA...
Почина основателят на легендарната...
HAVASI – Хармонията между класика...

Последни новини