Лекар каза колко витамин Ц можем да приемаме на ден

3605
Лекар каза колко витамин Ц можем да приемаме на ден
Снимка: iStock/Guliver

Погледнете подробно колко витамин Ц можем да приемаме на ден и как да се възползваме от ползите на този мощен антиоксидант без да се притесняваме за прекомерен прием.

Витамин Ц е един от най-популярните и необходими витамини за нашето здраве, но колко витамин Ц можем да приемаме на ден? Отговорът на този въпрос е от съществено значение, за да се възползваме максимално от ползите на витамина, без да се сблъскваме с нежелани странични ефекти. В тази статия ще разгледаме дневните дози, които са безопасни и ефективни, както и как да включим витамин Ц в нашата диета.

Значимост на витамин Ц

Витамин Ц е водоразтворим витамин, който играе ключова роля в някои от основните процеси в нашето тяло. Той помага за поддържането на имунната система, защитава клетките от оксидативен стрес и спомага за производството на колаген. Освен това, витамин Ц подобрява усвояването на желязо от растителните източници.

Безопасен и ефективен дневен прием

Според изследвания и научни източници, дневните препоръки за прием на витамин Ц се различават в зависимост от възрастта и пола. Възрастни мъже трябва да приемат около 90 мг на ден, докато възрастни жени - около 75 мг. Бременните и кърмещите жени имат по-високи нужди, като се препоръчва да приемат съответно 85 мг и 120 мг на ден.

Симптоми на прекомерен прием

Въпреки че витамин Ц е водоразтворим и излишъците обикновено се изхвърлят с урината, прекомерният прием може да доведе до някои нежелани странични ефекти. Тези може да включват диария, газове, стомашно разстройство и бъбречни камъни. За да избегнете тези проблеми, не се препоръчва да приемате повече от горните граници на дневния прием, които са 2000 мг на ден за възрастни мъже и жени.

Лекар каза колко чаши алкохол на ден водят най-бързо до цироза на черния дроб

Как да добавим витамин Ц към нашата диета

Витамин Ц се съдържа в много плодове и зеленчуци, като някои от най-добрите източници са цитрусови плодове, киви, боровинки, ягоди, червено и зелено чушки, броколи и зеле. За да се насладите на ползите на витамин Ц, осигурете достатъчно разнообразие от тези храни във вашата диета.

Ако не можете да постигнете препоръчаните количества чрез храната, можете да разгледате и добавки с витамин Ц. Въпреки това, винаги е най-добре да се консултирате с лекар преди да започнете прием на хранителни добавки.

Витамин Ц е от съществено значение за нашето здраве, като подпомага имунната система, подобрява усвояването на желязо и участва в синтезата на колаген. Въпреки че препоръчителните дневни количества се различават според възрастта и пола, важно е да не превишаваме горните граници на прием, за да избегнем странични ефекти.

Правилното балансиране на витамин Ц в нашата диета е ключово за оптималното здраве и благополучие. Избирайте храни, богати на витамин Ц, и се консултирайте с вашето лекар ако решите да добавите хранителни добавки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com