Лекар: Подуването в тези части на тялото издава висок холестерол

48289

Лошият холестерол (LDL) е ключов фактор за стесняване и втвърдяване на артериите, което е типично за периферно артериално заболяване (PAD). Тъй като кръвоносните съдове са частично запушени, крайниците не получават необходимия кислород. Това може да причини широк спектър от симптоми, включително подуване в три области на тялото. 

Подуването като симптом на висок холестерол

"Всъщност PAD е основната причина за оток в долната част на тялото. Този тип подуване се нарича периферен оток, който се появява, когато кръвта от малките кръвоносни съдове изтича в близките тъкани", споделя кардиологът Олег Варфоломеев в интервю за MedikForum.

Напитката, която сваля холестерола с почти 20%

"Въпреки че това е ключов симптом на сърдечно-съдови заболявания, той може да показва и дисфункция на лимфните възли, бъбреците, черния дроб или сърдечния мускул", допълва експертът.

Тъй като допълнителната течност прониква в тъканите на краката, стъпалата и глезените, тя причинява подуване и в трите области.

„Венозната или съдова недостатъчност може да причини периферен оток в глезените и стъпалата; това се случва, когато вените имат проблеми с транспортирането на достатъчно кръв обратно към сърцето. Така течността се събира в краката и се изтласква от кръвоносните съдове в околните тъкани (глезени и стъпала)”, допълва кардиологът.

5 правила за нормален холестерол

Ясните признаци на оток са усещане за пълнота или тежест в краката или ръцете, увеличаване на размера на корема. При оток след натискане на кожата за няколко секунди върху нейната повърхност остава вдлъбнатина.

Важно: Статията е с информативна цел и не замества консултацията с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Здраве

Лекар: Това са причините за високо...
Лекар разкри кои са най-добрите...
Защо ацидозата е коварно състояние,...
Напитката с мента и лимон, която...
Подуват се глезените ви - ето какво...
4 прости навика, които могат да...
Започнете да пиете всеки ден чай...
Яде ви се постоянно - ето какви...
Учени: Тези 4 неща издават каква...
Учени: Погледнете кожата си и...
Учени разкриха по колко кафе трябва...
Учени: Пийте тази напитка всеки...

Последни новини