Лекар показа как е най-правилно да мерим температурата си

9037
Лекар показа как е най-правилно да мерим температурата си
Снимка: iStock/Guliver

Измерването на температурата изглежда проста дейност, но понякога я извършваме неправилно. Най-често срещаните грешки при измерването ѝ са свързани с неправилното място за измерване или с прекалено късото държане на термометъра под мишницата. Как да измервате температурата правилно? 

Нормалната телесна температура е 36,4-37 градуса по Целзий. Важно е обаче да се има предвид, че много фактори влияят върху получените стойности. Измерената температура може да варира в зависимост от времето на деня, използвания термометър и мястото на измерване. 
Смята се, че в най-екстремните случаи тези разлики могат да достигнат до 1 градус. Важно е също така да се знае, че температурата, измерена по-близо до вътрешността на тялото, винаги ще бъде по-висока.

Какъв термометър да изберем?

В много домове все още можете да намерите живачен термометър. Това обаче не е най-добрият избор и трябва да помислите за смяната му. През 2009 г. живачните термометри бяха изтеглени от продажба в целия Европейски съюз. По това време беше признато, че живакът може да има вредно въздействие върху здравето ни. 

Днес най-често използваният термометър е електронният сензорен термометър. Той може да бъде закупен от всяка аптека само за 10-15 лева. Оборудването се счита за умерено точно. 

Друга група продукти са инфрачервените термометри. Безконтактните се използват на челото, а контактните се поставят в ухото. Те са малко по-скъпи от обикновените електронни термометри и в зависимост от производителя могат да струват между 50 и 100 лева.

Ставаме все по-студени – 36,6°C вече не е нормална температура

Къде е най-подходящото място за поставяне на термометъра и колко време да го държите?

Преди да използвате термометъра за първи път, прочетете внимателно листовката и се запознайте с препоръките на производителя.

Обикновен електронен термометър със сензорен екран се използва в устата, подмишницата и ректума. Времето за измерване обикновено е 15-60 секунди, в зависимост от производителя. 

Инфрачервените термометри работят много по-бързо. Те измерват точно температурата само за 1-2 секунди. Насочват се на 2-5 см от челото или се поставят в ухото. 

Безконтактните инфрачервени термометри имат още едно предимство. Не е задължително този вид оборудване да се използва изключително за медицински цели. Той може да се използва и за проверка на температурата на водата например.

4 стъпки, с които за минути ще свалите температурата

Измерване на температурата - най-често срещаните грешки

Най-честата грешка при използването на обикновен сензорен термометър е той да се държи прекалено късо под мишницата, в устата или ректума. За щастие повечето от този тип продукти имат инсталирана специална аларма, която ви уведомява, когато сте приключили с измерването на температурата. Не съкращавайте това време, тъй като това може да доведе до грешен резултат от измерването. 

При инфрачервените термометри най-често срещаната грешка е неправилното разстояние на термометъра от кожата. Повечето производители препоръчват това разстояние да бъде между 2 и 5 cm. Измерването на твърде голямо разстояние или прекалено близо може да даде грешен резултат. Същото се отнася и за избора на неправилно място, например ръката, или за измерване през дрехи, като например шапка.

Независимо от вида на термометъра, при измерването на температурата трябва да се вземат предвид и други фактори. Измерването може да бъде нарушено, ако пациентът преди това е извършвал напрегнати дейности. Същото се отнася и за хора, които известно време преди измерването са били в много топло или студено помещение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тази билка помага за ускоряване на регенерацията на нервите

7 храни, които понижават високия холестерол

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com