Лекар прави мозъчна операция на украински боец в бункер. Двамата се срещат отново след плен (ВИДЕО)

6382
Лекар прави мозъчна операция на украински боец в бункер. Двамата се срещат отново след плен (ВИДЕО)
Снимка: принтскрийн/YouTube

Украинският морски пехотинец Павел Самбур претърпява сложна мозъчна операция в бункера на завода "Илич" в Мариупол по време на руската обсада. Операцията е извършена от неврохирурга Дмитрий Кубряк, който не разполагал с нужната апаратура и отгоре на всичко не вярвал, че пациентът има някакъв шанс след такова тежко раняване, но бил длъжен да опита. Самбур обаче не само оцелял, но и преживял няколко месеца в плен, след като руснаците превземат завода. Едва преди дни двамата успяват да се срещнат отново – след като са освободени при поредна обмяна на военнопленници. ВИДЕОТО може да гледате ТУК.

Дмитрий Кубряк е един от малцината военни лекари, които в началото на руската инвазия се съгласяват да отидат с хеликоптер до обсадения Мариупол. Заедно с още трима колеги – двама анестезиолози и още един хирург, Кубряк слиза от хеликоптера на 1 април и се озовава насред взривове в бомбардирания от руснаците металургичен завод „Илич“ в съседство със станалия известен комбинат „Азовстал“, съобщава телвизионният канал ТСН.

Украйна си върна от Русия 36 военнопленници, включително защитници на "Азовстал"

35 украински войници и един цивилен са освободени от руски плен, съобщи на 23 ноември началникът на кабинета на президента Володимир Зе...

В бункера имало импровизирана болница и през ръцете на Кубряк минават стотици ранени. Най-страшната част от това преживяване обаче, разказва той, е, че ранените трябвало да бъдат сортирани. Тъй като лекарите не достигали, се налагало да избират на кого първо да помогнат. Затова когато веднъж докарали шестима тежко ранени, единият от които веднага изпаднал в кома заради сериозна рана в главата, лекарите го преценяват като безнадежден случай. Въпреки това когато всички първостепенни тежко ранени били оперирани и лекарите имали малка пауза, Кубряк и анестезиологът Юрий Никитчан решили все пак да се опитат да му помогнат.

ОЩЕ: Подоляк: Руската пропаганда премина от "Не дразнете руската мечка" до "Как да избегнем трибунала в Хага" 

Без специални неврохирургични инструменти и кръвоспиращи лекарства, Кубряк и колегите му правят отворена мозъчна операция. Три дни след операцията пациентът излиза от дълбоката кома, започва да реагира на болка и след още няколко дни отваря очи. Седем дни по-късно той си спомня своето име - Павел. И накрая дори се изправя на крака.

По-късно обаче украинските бойци от завода „Илич“ заедно с лекарите и ранените попадат в плен. Руснаците питат лекарите кой от пленниците е най-тежък случай, защото могат да откарат четирима войници в болницата в Донецк. Когато чуват, че в бункера е извършена неврохирургична операция, отказали да повярват. Така пътищата на Кубряк и неговия пациент Павел се разделят – морският пехотинец е отведен в болницата, а лекарят изобщо не се надявал да го види отново някой ден, защото знаел, че в подобни случаи рискът от възпалителни усложнения е много голям.

Ето защо Путин обяви мобилизацията в деня на най-големия обмен на военнопленници

Кремъл се опита да омаловажи мащабната размяна на военнопленници с Украйна, като я проведе в същия ден, в който беше обявена и частична...

Месец по-късно обаче руснаците връщат тежко ранените в затвора и Кубряк отново вижда Павел. Морският пехотинец е освободен от плен след известно време и в момента преминава лечение в един от рехабилитационните центрове в Трускавец в Украйна. Той говори и ходи, но не помни обстоятелствата около раняването си, моментите в бункера и попадането си в плен нито лицето на спасителя си.

ОЩЕ: Украински снайперист ликвидира руски войници, ловували заек с гранати (ВИДЕО) 

Павел е загубил една трета от дясното полукълбо на мозъка си, въпреки това функциите му са запазени. Никой от лекарите не може да обясни как куршумът, който е минал през целия мозък, не е засегнал важни нервни центрове. Павел има проблеми само с координацията и скоростта на движенията си. Той очаква да му бъде направена пластика, която да затвори дефекта на черепа.

Дмитрий Кубряк е освободен от плен чак след пет месеца. Почти се е възстановил от прекараното време в плен и е готов да продължи работата си на операционната маса. За него случаят с Павел е извън всякакво медицинско обяснение, но хирургът смята, че това е поредното потвърждение, че в критична ситуация всички ресурси на организма се мобилизират.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа